RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2916|回復: 8
收起左側

想買Yokomo Drift車, 有事請教

albip 發表於 2015-1-25 13:29:20 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想買部Yokomo drift 車, 官網睇到有好多款例如 DPM, DIB ver2等. 請問呢幾款有咩分別? 我喺KWS只係見到有DIB ver2 同 Premium 版.

謝謝!
albert0329 發表於 2015-1-25 17:27:40 | 顯示全部樓層
DPM 行軸,DIB 行皮帶。
 樓主| albip 發表於 2015-1-25 18:08:59 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2015-1-25 17:27
DPM 行軸,DIB 行皮帶。

請問行軸同行皮帶既分別大嗎? 另外 motor 既位置見到有唔同, 唔知邊款玩drift比較好?

如果想一車兩玩法到時換呔玩on road又可以嗎?
albert0329 發表於 2015-1-25 18:46:15 | 顯示全部樓層
其實兩款都係飄移車架,想一雞兩味,難D Law,快車同飄車setting 好唔同,軸同皮帶要自己去感受下。
 樓主| albip 發表於 2015-1-25 19:06:16 | 顯示全部樓層
albert0329 發表於 2015-1-25 18:46
其實兩款都係飄移車架,想一雞兩味,難D Law,快車同飄車setting 好唔同,軸同皮帶要自己去感受下。 ...

多謝回覆
wanccss2005 發表於 2015-1-26 19:48:06 來自手機 | 顯示全部樓層
其實兩部我都有過 軸本身我覺得係剛毅d 有爆發力同嘈d dib係温柔d 靜d 穩定d 睇你自己個人鐘意咩 我自己鐘意dib多過dpm 各有各喜好  
kelvinayhh 發表於 2015-1-26 20:40:27 | 顯示全部樓層
Sell yokomo dpm if interested plz pm me
 樓主| albip 發表於 2015-1-27 00:14:54 來自手機 | 顯示全部樓層
請問如果買 DIB ver2 premium嗰款, 會建議用咩既motor, ecu, servo 同 gyro? 控方面同電呢? 車殼係唔係買番yokomo?
wanccss2005 發表於 2015-1-27 00:37:04 | 顯示全部樓層
首先 dib係4區 係唔洗用gyro
我建議你用:
電變  toro 120a  $540 + 180蚊左右買埋programe 卡
mt4s控  連  472接收   跟group 師兄買$1500  想再平就買2手
motor要有感8.5t-10.5t 記得買埋sensor線 可用奴響 不過玩dib:lol:lol:lol用左都唔響 #350左右
電有個group師兄賣6000mah 7.4v  150蚊 左右  要上去摸摸路
車太 可用 MST銀點   LINK就你自己鐘意啦  合埋200 記得記得係買4wd既太
servo 平平地用1251 $350左右  勁d既自己問老細
車殼 買個現成300-500
工具300-400
叉機你鐘意啦 500有加啦