RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9320|回復: 51
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[選擇建議] 買皮帶入門車一問 Sakura

江南 發表於 2015-3-5 18:12:45 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟最近爬換車文發現到一架好吸引自己既入門車—Sakura zero s(啲紅件好靚)

但今日行廣華街發覺完全見吾到佢既蹤影
得一間有 xi s (吾知系咪我睇吾到、因為我冇問店員)

想問而家仲有冇人買呢款車?

另外我仲想問tt01e用既
「摩打、電變、servor 車殻」適吾適合裝番落S zero s到

現時黎講
Xi s

Zero s 會好啲?

零件方面會吾會仲系好易搵?

因為小弟有部tt01e

不直就1000蚊左右

如果預埋電子野都系1500下

1500呢個價想玩無刷會吾會太大想頭?

因為我近排冇乜人講呢款車所以先發帖問各位師兄

或者師兄有其他推薦都可以介紹下比小弟

希望師兄們吾好介意小弟問咁多

Thanks!
kotaro2872 發表於 2015-3-5 18:23:40 來自手機 | 只看該作者
zero s已經過左時,買xi sport啦
 樓主| 江南 發表於 2015-3-5 18:26:44 來自手機 | 只看該作者
kotaro2872 發表於 2015-3-5 18:23
zero s已經過左時,買xi sport啦

Xi sport會吾會都過時又冇件用?如果吾會我就吾考慮zero s了 Thx Ching !
sean2013 發表於 2015-3-5 18:32:43 | 只看該作者
RGT pro
hydrogen9999 發表於 2015-3-5 18:41:35 | 只看該作者
sakura zero s 已經退役,由 xi sport 接任,暫未有新車出現
zero s 零件在kws 已近乎絕續,xi sport 就大把
 樓主| 江南 發表於 2015-3-5 18:41:46 來自手機 | 只看該作者
sean2013 發表於 2015-3-5 18:32
RGT pro

其實我比較膚淺中2紅色件、藍色真系吾太岩胃口、但如果性能上差到好遠既話都可以考慮。師兄可吾可以講下有乜略略講下有咩優勝既地方?無論如何都吾該晒師兄你先
kkchung 發表於 2015-3-5 18:48:24 | 只看該作者
江南 發表於 2015-3-5 18:26
Xi sport會吾會都過時又冇件用?如果吾會我就吾考慮zero s了 Thx Ching !

Xi Sport 是現時 3Racing 主力入門車,零件應會繼續生產。而 Xi Sport 未來會開始有連車殼版本及連殼長軸距特別版。

樓主| 江南 發表於 2015-3-5 18:50:50 來自手機 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2015-3-5 18:41
sakura zero s 已經退役,由 xi sport 接任,暫未有新車出現
zero s 零件在kws 已近乎絕續,xi sport 就大 ...

Thx ching!姐系我只需考慮xi.  
 樓主| 江南 發表於 2015-3-5 19:04:47 來自手機 | 只看該作者
kkchung 發表於 2015-3-5 18:48
Xi Sport 是現時 3Racing 主力入門車,零件應會繼續生產。而 Xi Sport 未來會開始有連車殼版本及連殼長軸 ...

Thx師兄!不過我應該等吾到了、反正其他野我都有、系吾知岩吾岩用xd
zerohk 發表於 2015-3-5 21:16:56 來自手機 | 只看該作者
ching 一齊買 xi sport
 樓主| 江南 發表於 2015-3-5 22:36:31 來自手機 | 只看該作者
zerohk 發表於 2015-3-5 21:16
ching 一齊買 xi sport

好丫你系邊買?
hydrogen9999 發表於 2015-3-6 00:01:54 | 只看該作者
江南 發表於 2015-3-5 18:50
Thx ching!姐系我只需考慮xi.

xi sport 吧,用料設計都比 zero s 有改善,玩落性能和價錢都比tt01 好
雖然我都是玩zero, 但買零件真的比較麻煩,唔建議現在入手
 樓主| 江南 發表於 2015-3-6 00:32:49 來自手機 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2015-3-6 00:01
xi sport 吧,用料設計都比 zero s 有改善,玩落性能和價錢都比tt01 好
雖然我都是玩zero, 但買零件真的 ...

好、應該過幾日會去買,吾該晒師兄
kkchung 發表於 2015-3-6 00:54:46 | 只看該作者
江南 發表於 2015-3-6 00:32
好、應該過幾日會去買,吾該晒師兄

有三樣改裝零件可同時一起改。金屬轉向、金屬電架及防傾桿。

令外和 TT 不同,這車需要用三種尺寸六角批也要記得一起買。令外買車時記得要配合適馬達齒。

這金額約可配到 SKYRC Cheetah 60A 連馬達套裝。如之前你有一定經驗,馬達選 8.5T 以上便夠用。再快便很難控制及電變負荷不到。如果打算玩一些入門賽事,可改選 13.5T 馬達。

之前的安裝筆記。
http://kkchung.pixnet.net/blog/post/41354959
xd999123456789 發表於 2015-3-6 02:18:40 | 只看該作者
如果d3同xi sport邊架好d
 樓主| 江南 發表於 2015-3-6 02:39:33 來自手機 | 只看該作者
kkchung 發表於 2015-3-6 00:54
有三樣改裝零件可同時一起改。金屬轉向、金屬電架及防傾桿。

令外和 TT 不同,這車需要用三種尺寸六角批 ...

師兄篇野好有用、吾該晒!但想問下防傾桿系咩來?爬左文都吾系好明,Thx ching
ckcgary 發表於 2015-3-6 03:37:48 | 只看該作者
xd999123456789 發表於 2015-3-6 02:18
如果d3同xi sport邊架好d

D3 係玩飄移,XI Sport 係玩快車,兩款無可比性。
com1010hk 發表於 2015-3-6 12:07:56 | 只看該作者
聽說Xi 比起s0 手腳好易斷

因為設計改左
ckcgary 發表於 2015-3-6 12:28:09 | 只看該作者

其實 Zero S 係有 OEM 嘅,仲要好鬼平,星期日前訂都係四百三十幾,買多架做零件車都抵.....

http://www.hobbyking.com/hobbyki ... uring_Car_KIT_.html

不過都係有新買新,XI Sport 幾好玩架........
 樓主| 江南 發表於 2015-3-6 13:10:07 來自手機 | 只看該作者
com1010hk 發表於 2015-3-6 12:07
聽說Xi 比起s0 手腳好易斷

因為設計改左

Thx ching,換左金蜀會吾會好啲?