RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4011|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有關80 年代初1/8 Fantom 4wd 的傳動系統

tiger1 發表於 2015-4-8 14:17:48 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我近日睇翻 八十年代初期kyosho 1/8 Fantom 4wd 平路車嘅傳動,越睇越覺.... 好似頭尾軸都係冇差速,咁係咪尾直軸、頭單向呢?

有冇師兄可以講下咁呢部車操控如何呢?鑑粗掟入灣,靠死力?咁推頭定甩尾?
 樓主| tiger1 發表於 2015-4-8 14:20:35 來自手機 | 只看該作者
因為此車差D當時攞世界冠軍,但係咁簡單嘅 design, 我覺得好神奇啊
 樓主| tiger1 發表於 2015-4-8 14:21:21 來自手機 | 只看該作者
 樓主| tiger1 發表於 2015-4-8 14:22:10 來自手機 | 只看該作者
請賜敎,多謝
chiu 發表於 2015-4-8 14:28:34 | 只看該作者
yes, 頭尾軸都係冇差速

But 頭 行左右單向啤令

Correct me if wrong. THX.
emaxxyeung 發表於 2015-4-8 18:10:33 | 只看該作者
Fantom 1/8 行頭單尾直.
8仔頭行頭單尾行直軸.已經用左几十年啦!
以前玩8仔,將原裝跟車Ball diff /Gear Diff 改直軸係指定動作.
現代8仔一樣係行頭單尾直
其实直軸有如真車LSD........只是個LSD長期開住.......永不失效
如果你有玩過Kart仔,你就知道其原理.
 樓主| tiger1 發表於 2015-4-8 20:22:26 | 只看該作者
emaxxyeung 發表於 2015-4-8 18:10
Fantom 1/8 行頭單尾直.
8仔頭行頭單尾行直軸.已經用左几十年啦!
以前玩8仔,將原裝跟車Ball diff /Gear Dif ...

Can c-hing explain 其原理? And why 1/12 all use diff???
qiix 發表於 2015-4-8 22:39:14 來自手機 | 只看該作者
我也不太明白其原理
JOHN2 發表於 2015-4-8 23:57:17 來自手機 | 只看該作者
對比舊時12仔,21級8仔/15級中蛇動力太大………油車條跑道又汚糟,如果用珠差成日要整
chacha 發表於 2015-4-9 00:18:49 | 只看該作者
同埋珠差頂唔順,同今日既無刷摩打一樣
emaxxyeung 發表於 2015-4-9 00:59:30 | 只看該作者

如果要詳細講解要圖解可能會易明白D.
但小弟不善於此。
1)直軸無動力流失.
2) 直軸有利於大彎更穏定.
3)4WD+尾直有利於岀彎後更快回直,更
      加符合於入彎慢入出原則。至於1/12 為何用Ball Diff.吾用直軸,
可能因為1/12 吾係4WD.加上動力相比油車細,同用Ball Diff的確可以
另到入彎更缐性.加上Ball Diff方便調校不同駕駛風格。
油車駕駛風格一般比較粗野,12仔雖要柔。
上面只是小弟見解,有錯請指敎。

樓主| tiger1 發表於 2015-4-9 15:48:51 來自手機 | 只看該作者
咁而家D無刷摩馬力咁X猖獗,D十二仔又甚或1/10 F1搞埋D差速係咪有D多舊魚除褲放屁呢?
 樓主| tiger1 發表於 2015-4-9 15:51:30 來自手機 | 只看該作者
大家都知差速理論上嘅作用,咁但係RC實際上有乜用呢?馬力細時?多彎之時?越野之時?車輕嗰時??乜
 樓主| tiger1 發表於 2015-4-9 15:56:17 來自手機 | 只看該作者
又例如美國呀蘇屎RC300BD 都唥別出心裁出珠差,除咗D廠搵食多兩蚊之外又有乜謂呢?因為如果差速作用不大,可以省略的話,咁就天下太平多好好多。至少買少幾支乜 grease 物 grease。請D師兄賜敎賜教。先行謝謝了
 樓主| tiger1 發表於 2015-4-9 16:03:59 來自手機 | 只看該作者
有時覺得係咪乜差物乜都只係俾大家有D嘢搞下屎棍。玩車玩咗差不多四十年而家先至識問呢D嘢都可算精極有限了。不過真的想有D答案開解一下我個空空的腦袋而已。
fyin 發表於 2015-4-10 10:24:00 | 只看該作者
Ching, Ball Diff & 直軸會唔會行2WD 同 4WD 會有分別呢?
flybook 發表於 2015-4-10 11:02:40 來自手機 | 只看該作者
好好的議題,其實我以前玩top force都分別試過用珠差,牙差,直軸(鎖死牙差行山玩),感覺都沒什麼大分別,可能沙石地相對於一比十來說,什麼差動距離都消耗在沙石地上打滑
flybook 發表於 2015-4-10 11:33:59 來自手機 | 只看該作者
珠差同牙差呢兩兄弟,十幾廿年來最初什麼高級車用珠差,而家牙差又爬返上來,演變成要加呢樣油加果樣泥膠,個人覺得效果其實都是要在直軸同差動兩者調節取得中間平衡,玩咁耐車都系覺得後2wd用差速有分別,4wd吾覺有大分別,一比十重量速度吾成比例呵呵,玩具車玩得開心就可以
flybook 發表於 2015-4-10 13:00:55 來自手機 | 只看該作者
珠差同牙差呢兩兄弟,十幾廿年來最初什麼高級車用珠差,而家牙差又爬返上來,演變成要加呢樣油加果樣泥膠,個人覺得效果其實都是要在直軸同差動兩者調節取得中間平衡,玩咁耐車都系覺得後2wd用差速有分別,4wd吾覺有大分別,一比十重量速度吾成比例呵呵,玩具車玩得開心就可以
emaxxyeung 發表於 2015-4-10 13:56:40 | 只看該作者
用Gear Diff定Ball Diff.潮流(跟風)可能性大D.
Gear Diff.维修少D係事實,不方便調校都係事實。
Ball Diff.維修多D係事實,方便調校都係事實。
Ball Diff可以即刻微調,但Gear Diff如果要調整一係即場
換油,一係換另外預先準備好嘅。
所以各有各好,我自己就用Ball Diff.
至於1/12用Ball Diff吾用Gear Diff.最大可能係Ball Diff設計
簡單同方便調校。