RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2544|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題] 電量同飛行時間一問

tough-gate 發表於 2015-5-4 14:01:05 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實電LEE樣野 有無話 邊隻品牌好?
450機 用2200MAH 定用4000-5000MAH?
用2200MAH部機重約1.05KG 飛到8-10分鐘
小弟想買大D MAH既電 但電大 負重又大左 飛既分鐘唔知多幾多
CHING們 你地會用 幾多MAH電?
chingfai_cm 發表於 2015-5-4 23:40:41 | 只看該作者
只是參考, 我部是 F330. 8045螺旋槳. 不過1Kg

用3S, 2200mAh, 可以飛7-8分鐘左右.
用3S, 5500mAh, 可以飛13-14分鐘左右. (因為重了不小)
jetrocky528 發表於 2015-5-20 12:37:24 | 只看該作者
我的FY680, 用6s 5500mah 飞10分鐘, 之后以為有大冇壞咁買左个6s 16000mah, 但都係大約20分鐘, 太重了, 所以电池尺寸要配合机架.  不是越大越好的.  
chingfai_cm 發表於 2015-7-6 07:54:17 | 只看該作者
如果有多些人提供電池,機架, 使用時間給大家參考就好.
solaris8x86 發表於 2015-7-6 16:56:18 | 只看該作者

問題係個C數上面,如果只用於航拍,慢慢飛為多,用20C或最多25C為上,大過25C嘅電池,重量比例太大,部機跟本唔需要嗰個C數嘅爆發力,這時"大馬力"變成了不必要嘅負重 (C數越大,電池會越重,因為Lithium (鋰) 嘅密度會越高),時間自然飛短咗。所以航拍機如Phantom一類,只會比舊20C電池比你。但如果部機係用於暴力花式或高速轉向FPV嘅,25C或30C就會較適合,因為高C數電池會較有力,反應會更快。4軸除非需要打筋斗,不然永遠唔需要用大過35C。
chingfai_cm 發表於 2015-7-13 23:01:18 | 只看該作者
上次放機時, 有個師兄問我放電電流是多少, 我一般正常慢慢飛, 3S 2200mAh電池, 都是15A以下. 他建議我考慮用15C電池, 於是買回來試下, 原來是輕很多.
結果慢慢飛, 都大約12-13A. 應該可以長一些時間.
所以 solaris8x86 師兄說得有道理.
Fanco911 發表於 2015-7-14 16:18:34 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-7-6 16:56
問題係個C數上面,如果只用於航拍,慢慢飛為多,用20C或最多25C為上,大過25C嘅電池,重量比例太大,部機跟 ...

原全同意