RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3666|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題] F450 + APM 仍然都係反機

steveppc 發表於 2015-6-12 19:17:30 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

又係小弟,一個又一個問題,Thanks All Chings

之前已經問過好多巴打
http://www.rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=357742&extra=page%3D1&mobile=2

隻F450 仍然都係一解鎖比小小油門就反機,我都吾知點解,左上角1號 摩打, 轉速總係慢D咁 , 然後一起飛就反,然後斷漿,我可能真係吾識野 , 只能係到求助,有無Ching, 有d 建議比我?

爬文已經爬過哂Moz8 個位 泡泡老師 d 文章, 中文又有英文又有, youtube youku 都有,堅無哂計,求教

萬謝

kay1926 發表於 2015-6-12 22:07:37 來自手機 | 只看該作者
摩打行程未set好?
skymen 發表於 2015-6-13 00:32:48 | 只看該作者
APM  default 應該已經可以起飛,左上角摩打溫度正唔正常?有冇特別熱?Check下摩打和電調有冇接駁好,換個電調/摩打試下~
nghinlun 發表於 2015-6-13 11:24:49 | 只看該作者
以我所知APM左上角唔係 1 號 , 如你安裝 1 號摩打是左上那麼一定會反機
APM正確是右上 1 ,左上 3 , 左下 2 , 右下 3
http://copter.ardupilot.cn/wiki/ ... c-input-and-motors/

nghinlun 發表於 2015-6-13 11:30:58 | 只看該作者
你係以 CC3D或其他 摩打方式安裝 , 次序錯了個別摩打轉速一定會不同,因飛控會因環境不停改變摩打速度
nghinlun 發表於 2015-6-13 11:53:16 | 只看該作者
4樓 打錯 右下 4
kenl 發表於 2015-6-13 13:59:08 | 只看該作者
得個水字,乜都冇
nghinlun 發表於 2015-6-13 15:06:32 | 只看該作者
只是提供見解 , 有錯勿插 !
 樓主| steveppc 發表於 2015-6-13 16:50:13 | 只看該作者
請問做motor test 時次序係咪咁???ABCD
nghinlun 發表於 2015-6-13 20:24:21 | 只看該作者
a=1 b=2 c=3 d=4 , 只要小心核對摩打及接線正確便可以 , 以下網址教學都有 8 成清楚 一步一步跟著做至少可起飛 , 主要是試摩打時要拆螺旋桨試.
http://copter.ardupilot.cn/wiki/%E7%9B%AE%E5%BD%95/
之前如樓主設置摩打左起順時針1234是錯的 , 樓主之前POST 沒有說用那種飛控只有圖,所以不明原因.
APM Mission Planner 不同 VER有不少小問題 ,如UPDATE後,電調參數會調小左等等
有錯勿笑 !
nghinlun 發表於 2015-6-13 20:28:25 | 只看該作者
更正 a=1 b=4 c=2 d=3
 樓主| steveppc 發表於 2015-6-14 10:19:18 | 只看該作者
nghinlun 發表於 2015-6-13 20:28
更正 a=1 b=4 c=2 d=3

Thx Lun兄,我試多次調好d次序先,另外你話電調參數多左小左,請問係邊到可以調教???
nghinlun 發表於 2015-6-15 11:40:04 | 只看該作者
MP 每次update 程式都會有些 bug , 每次不一樣 , 如你解鎖加油電調沒有慢或不轉便不用理會.你應該先檢查摩打次序有否錯誤先 !
其實主要我唔知你對apm飛控認識有多深,不清楚設定apm時有否做錯步驟 ,第一設定是先選機型 X 或 H 及預設飛機參數
(因飛機參數有幾款選擇, 我最初選錯飛機參數令第一次試飛不穩定) ,之後跟隨上面網址教學 (如校准加速度计,罗盘校准,校准遥控等便可),
如可以起飛但飛行不穩定,可以使用自動參調方法設定PID(一般都可以成功穩定飛行,如不成會因摩打或飛控鬆動令飛行器震動所致)
設定PID, 飛行模式等主要是穩定地起飛後再慢慢設定吧!上面網址教學可以有 8 成清楚 .
 樓主| steveppc 發表於 2015-6-15 21:03:59 來自手機 | 只看該作者
謝謝 lun 兄