RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1547|回復: 2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

亞拓150鎖唔到尾

Karate 發表於 2015-6-25 11:33:26 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請教師兄們為何會間唔時會金魚尾!無炒過,Gyro sensitive都set過,都攪唔掂!
ghostkcleung 發表於 2015-6-26 03:32:58 | 只看該作者

如果依你所講嘅間中,我諗都已經可以接受。我估唔會有一隻單槳機係能夠做到完全鎖尾,
由其是係突然俾大油門嗰吓。

金魚尾原因可以好多,我無呢隻機,只係試吓用 common sense 去試吓回答,
而且我自己都係新手,希望大家可以研究一吓…

首先當然係 Gyro 感度落手,個數值 set 得太高就會震,
太低就會左右擺,要揾個平衡點,又唔擺又唔震。

高低槳亦可以導致,所以又係要確保調好對槳。

檢查所有 Parts 有無裝穩,由其係尾部,
求其一件嘢有啲鬆,都會有可能產生共震,
而影響到鎖尾效果。

尾部有力嘅位置,都加啲軟滑油,
盡量令到 Rudd 順啲,都可以改善鎖尾效果,
(其實全隻機有磨擦嘅位都順便加啲)
不過唔好用 WD-40 之類嗰啲,
轉嗰陣啲油會飛到周圍都係。

仲有好多古靈精怪原因,如果有咩講錯嘅話,請加以指點。

樓主| Karate 發表於 2015-6-26 09:42:17 來自手機 | 只看該作者
謝謝解答!我會試下從你的方法try try!