RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2807|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手學砌四軸記錄

surviver 發表於 2015-6-27 17:52:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位師兄們, 小弟想入坑玩航拍, 之前有玩過小型四軸
其實有諗過買P3A, 但聽到有好多問題, 又話FW1.2.6會出事, 所以想學砌一部, 有咩事都可以自己維修, 很多事情想請教大家, 謝謝指教.

爬文爬了一段時間, 想用以下的零件:
機架: F450V2, http://item.taobao.com/item.htm? ... dgFA&id=36537120086
飛控: APM2.8 + GPS, http://item.taobao.com/item.htm? ... &abbucket=18#detail
電變: 好盈 XROTOR 樂天20A , http://item.taobao.com/item.htm? ... 1kPf&id=40950433271
摩打: 銀燕 MT2213,  http://item.taobao.com/item.htm? ... Mvuv&id=43710622113
槳 : 1045
控 : flysky CT6B (現有的)
BEC: 好盈UBEC, http://item.taobao.com/item.htm? ... 1kPf&id=36524914562
CAM : 山狗
圖傳 : (未諗到)
電池 : (未諗到)

小弟有問題想請教各位師兄:
1) 支控因為係之前買來試野的, 請問可用嗎?
2) 想請教GPS M8N和6M有咩分別?
3) 可以推介一下圖傳及電池嗎?
4) 以上的配套有問題嗎?

在此先謝謝師兄們!!

solaris8x86 發表於 2015-6-27 20:04:24 | 只看該作者
我建議為先建立興趣,買自動波車先 (廠機)。之後對4軸有了解後,再自切都唔遲,因為自切會有更多技術問題要面對,更有挫敗感。
 樓主| surviver 發表於 2015-6-27 20:30:38 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-6-27 20:04
我建議為先建立興趣,買自動波車先 (廠機)。之後對4軸有了解後,再自切都唔遲,因為自切會有更多技術問題要 ...

多謝師兄題點, 之前都玩過小四軸, 所以想玩下DIY...
cs1 發表於 2015-6-27 22:59:34 | 只看該作者

我都係個新手 , 建議一步到位用 P3 , 因為砌機成本加所有設備不比廠機平 , 技術上巿場冇咩店舖幫到你 ,

良秀不齊收你幾百安裝調試改線 , 最終係一肚氣 , P3 一體化先進機 , 正正係二支正廠電每支飛上12-18分鐘

,足夠航拍遠程 .
chingfai_cm 發表於 2015-6-28 01:23:25 | 只看該作者
我就一開始就自己切, 中間都有很多失敗經驗. 但是切才好玩.
我一開始就用apm, 經過一年多, 基本硬件已經沒有大問題了, 自動行線都可以飛. 只是人手控制技術要提升.
但是香港買零件比較難, 我全部都是淘寶買.
我第一部也是F450, 但是現在玩F330, 貪他小一點, 方便搭巴士出去玩.
GPS M8N和6M 主要精度分別, 我現在用  NEO-7M, 百多元人仔, 每次自動回家都只是差1-1.5米左右, OK呀.
 樓主| surviver 發表於 2015-6-28 10:31:33 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-6-27 22:59
我都係個新手 , 建議一步到位用 P3 , 因為砌機成本加所有設備不比廠機平 , 技術上巿場冇咩店舖幫到你 ,

...

想請教下現在買p3有問題嗎? 有其他師兄話上左1.2.6圖傳會短左好多
 樓主| surviver 發表於 2015-6-28 10:32:57 | 只看該作者
chingfai_cm 發表於 2015-6-28 01:23
我就一開始就自己切, 中間都有很多失敗經驗. 但是切才好玩.
我一開始就用apm, 經過一年多, 基本硬件已經沒 ...

現在玩apm會唔會遲,因為出左新版pizhawk, 但貴好多
cs1 發表於 2015-6-28 11:35:19 | 只看該作者
surviver 發表於 2015-6-28 10:31
想請教下現在買p3有問題嗎? 有其他師兄話上左1.2.6圖傳會短左好多

玩航拍四軸機最重要係方便享受當中樂趣及拍攝 , 太多技術調較配合及杆擾改線問題多多 , 整多過用仲要左問右問 , 未必係新手可願意 .

一體化有一定好處 , 調較好測試完成 , 就可以一步步飛遠小小 , 學好控制之中技術飛航才是 , 及航拍靚片段給大家欣賞 .
cs1 發表於 2015-6-28 11:41:30 | 只看該作者

而且二支正廠電充滿就係 99-100% 好好爆好夠力動態十足,一個背包方便 .
yuenwai 發表於 2015-8-5 14:44:09 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-6-28 11:35
玩航拍四軸機最重要係方便享受當中樂趣及拍攝 , 太多技術調較配合及杆擾改線問題多多 , 整多過用仲要左 ...

绝對認同