RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5650|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[資訊分享] 上星期係雷達行買左6隻APC槳發現中心圈出問題

Fanco911 發表於 2015-7-8 13:01:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

上星期係雷達行買左6隻APC槳發現中心圈出問題, 一上魔打比油就震,其後攞番去雷達行退貸, 店員聲稱貨品無問題 APC 既設計係咁, 最後只能夠退回3隻槳, 店員聲稱要把這有問題槳重新包裝出售,其中3隻槳有污糟不可退回.......!
https://www.youtube.com/watch?v=uLT_j0CH_z4
kenl 發表於 2015-7-8 16:16:36 | 只看該作者

apc係用英制
hotakming 發表於 2015-7-8 20:06:52 來自手機 | 只看該作者
這款APC槳好似每隻都有兩個轉孔徑的圈圈跟,MR款就無跟這兩個圈圈。
hotakming 發表於 2015-7-8 20:26:13 來自手機 | 只看該作者
睇清楚了,你這款槳是固定翼用的。
hotakming 發表於 2015-7-8 23:01:24 | 只看該作者

你這款是沒有跟轉孔圈圈,雷達行都有淨轉孔圈圈賣,槳未加轉孔圈圈,孔徑是6mm,我的APC槳孔徑是好fit的,要用些力才可推入。

hotakming 發表於 2015-7-8 23:42:48 | 只看該作者
我的馬達槳座軸徑都是6mm所以好fit,睇你段片,應該你的馬達槳座軸徑只有5mm,所以虛位較大,用卡尺量度,用力些少夾住度和輕力些少夾住度以經相差零點幾mm,應該唔關D槳事,APC槳出名平衡好。
 樓主| Fanco911 發表於 2015-7-9 17:48:59 | 只看該作者
hotakming 發表於 2015-7-8 23:42
我的馬達槳座軸徑都是6mm所以好fit,睇你段片,應該你的馬達槳座軸徑只有5mm,所以虛位較大,用卡尺量度, ...

hotakming 我諗你無睇清楚我寫內文,你用1238黎同我比對....?

中心圈有偏差放咩膠圈戒指都無用這是常識把

樓主| Fanco911 發表於 2015-7-9 18:03:24 | 只看該作者
我只想帶出兩個問題,第一係雷達行買這款 APC 945 槳有中心圈偏差問題. 第二這多年老鋪雷達行營商手法,不單無正事跟進這個問題,竟然把這有問題槳重新包裝出售.
cs1 發表於 2015-7-9 19:25:20 | 只看該作者

佢地係請D職員個個咩都唔識架 , 亦都苦心講明比客人知 , 唔明唔識唔知唔清楚自己賣緊乜

亦講明買咗或買錯唔準返嚟換 .

品質方面大家都之 , 自己負責 , 唔係你就比人出言敎訓 , 訓是你要懂得做人 .

hotakming 發表於 2015-7-9 22:11:32 來自手機 | 只看該作者
師兄,唔好誤會本人和雷達行並沒有任何關系,首先你的9吋槳和我的12吋槳都是同一孔徑的,其實在市面上都有很多比APC槳用的槳座、快拆、子彈頭等,要清楚知道規格和配搭如何購買就要靠自己,APC槳在每個包裝上都有一張規格說明紙仔,個人應為雷達行今次算好,從圖片所見不退的三隻槳,可能是槳以用原子筆寫下數字作次序識別留下原子筆痕和墨而退不到,如沒使用過和損壞退回的貨重新包裝出售又有何問題,在今次事件當中不說是誰的責任,從另一角度看人家做生意都要成本,試想想如不能重新包裝出售豈不是成本都蝕埋,離題一說,師兄用卡尺量度時可留意一點,卡尺粗大的一邊是量度外徑的,尖細的一邊是量度較細小內徑用的,這樣量度出來會較準確。
vvserpent 發表於 2015-7-9 23:32:26 | 只看該作者

相信樓主意思係隻槳中間個hole  唔係正中間. 所以高轉時會震.

#樓主用卡尺量度hub 既外邊至中間洞壁既厚度, 兩邊都唔同.. 所以得出中心圈偏差既結論

我就有個疑問, 安裝時係唔係要裝返隻 bushing / adapter/ locating-ring 先正路. ASSUMED 隻 HUB 係四四正正.

APC 個WEB SITE有說 (https://www.apcprop.com/Articles.asp?ID=259

The through hole should be oversized for each particular motor shaft so that only the adapter ring (locating ring) centers the propeller.

我只玩過自鎖既原裝槳, 見到個POST 就多事上綱 睇下. (因為我PLAN緊整隻機用PIXHAWK , 順便睇下有咩槳好用)

如果我講錯既, 多多包涵.

法師傅 發表於 2015-7-9 23:33:09 | 只看該作者
hotakming 發表於 2015-7-9 22:11
師兄,唔好誤會本人和雷達行並沒有任何關系,首先你的9吋槳和我的12吋槳都是同一孔徑的,其實在市面上都有 ...

>>> 離題一說,師兄用卡尺量度時可留意一點,卡尺粗大的一邊是量度外徑的,尖細的一邊是量度較細小內徑用的,這樣量度出來會較準確。

真係離曬題 樓主明顯係講緊個孔唔正中 , 所以先夾外徑度距離 ,
一邊6.61一邊7.13mm , 有圖有真相啦 ....

hotakming 發表於 2015-7-10 00:14:16 來自手機 | 只看該作者
英制6mm,公制6mm是一樣嗎?樓主用的卡尺是平價國產$30-40蚊人仔精確度較差的電子卡尺,這是英制卡尺還是公制卡尺?這種卡尺夾住量度的力度不同得出的數據都不同,單講推開再推番入都會顯示不同的數字?我都把這種卡尺放埋了一邊。
hotakming 發表於 2015-7-10 00:23:08 來自手機 | 只看該作者
APC槳在每個包裝上都有一張規格說明紙仔,如有證據說商品與事實不符?可帶齊卡尺去消委會投訴。
cs1 發表於 2015-7-10 00:46:24 | 只看該作者

樓主應該話緊槳中心圈吼偏埋一邊 , 產品本身己經証明生產出廠有嚴重不能平衡問題存在 .

在測試提升加速之情況 , 由於中心吼則向一面不準確 , 引至翼槳產生不平衡械震 .  

相片中之中心吼應不似開在正中央 , 似有小小則向一邊 ,  如用在四軸又是用九寸槳 ,

建議用 D 牌正品 9443  或  9450 自鎖槳更方便更安心 , 此終樓主這槳唔夠方便 ,

收緊力度要好夠平均 , 否則其中一支槳加速力過高而空轉就 ..........
vvserpent 發表於 2015-7-10 00:58:10 | 只看該作者
再花左少少時間去問GOOGLE. APC 槳就係咁. 要裝 ADAPTER.

http://www.rctoys.com/pdf/APC-La ... -Package-Insert.pdf
hotakming 發表於 2015-7-10 02:50:03 | 只看該作者
我都量度一下

hotakming 發表於 2015-7-10 02:53:59 | 只看該作者
我都量度一下
nghinlun 發表於 2015-7-10 12:25:04 | 只看該作者
大陸卡尺每次度的度數會唔同, 我用它只是看約數, 如樓主這樣每邊卡法得出不同數值就說明中心位不準 ,我相信讀過機械的都會不認同 . 你可試試四面卡吓得出數值都是不同的.
我認為膠槳每個模生產過萬隻, 不可能只有數隻中位有問題 , 但我看片我認同摩打軸徑同膠槳直徑不對.
 樓主| Fanco911 發表於 2015-7-10 13:13:48 | 只看該作者
hotakming 你係咪唔識字?我由頭到尾都係講緊係雷達行買既APC 945 出問題!你用其他尺寸黎同我比對,你都幾搞笑和

好心啦請番D有質素既員公啦,自動對號入座, 笑死人