RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6957|回復: 30
收起左側

部scx10 g6 servo arm頂住咗

扭力之亡者 發表於 2015-8-5 08:37:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
servo arm頂住,應該邊喥出咗問題?
965 發表於 2015-8-5 09:08:52 | 顯示全部樓層

Use a shorter servo arm, or just use the inner hole
You will get more torque out of shorter arm too
000AKW 發表於 2015-8-5 09:41:18 | 顯示全部樓層
應該臂環太大。
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-5 09:59:22 | 顯示全部樓層
thanks for the tips. but what actually happens is infact an clearence issue. the servo arm works just fine. but there isn't enough headroom for the axle to move upwards. the top of the servo arm is stucked by the plastic part of the chassis. it can barely move........
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-5 10:03:45 | 顯示全部樓層
oops......我以爲任何servo arm都得!呢隻servo arm係跟servo嚟嘅,今晚試吓裝axial原本嗰枝睇吓得唔得先!唔該晒。
arigato 發表於 2015-8-5 11:24:55 | 顯示全部樓層
扭力之亡者 發表於 2015-8-5 10:03
oops......我以爲任何servo arm都得!呢隻servo arm係跟servo嚟嘅,今晚試吓裝axial原本嗰枝睇吓得唔得先! ...

如果裝原本膠那支就吾好啦,去買支鋁Servo Horn一了百了,膠那支個Servo 大力小小都爆,爆事少,上到山爆左無得玩事大.
Mahosing 發表於 2015-8-5 11:29:12 | 顯示全部樓層
喺咪條前橋一上就比上面條bar頂住左?
呢條係前定後橋?
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-5 12:01:35 | 顯示全部樓層
axial嗰枝option件我已經有,因為易裝我先貪就手用跟servo嗰枝,既然axial原装膠件咁弱,一次過換件鋁合金件上去都好嘅。
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-5 12:02:15 | 顯示全部樓層
係前面嚟。
Mahosing 發表於 2015-8-5 18:07:47 | 顯示全部樓層

師兄,你舊電放後面?
電放前面既setting應該唔會頂!
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-5 20:50:08 | 顯示全部樓層
放前面呀,真係頂喎!
arigato 發表於 2015-8-6 10:47:44 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

正常前面放電都好,隻Servo都吾會頂
還是師兄隻防水Servo大隻少少?
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-6 10:59:36 | 顯示全部樓層
只係隻普通size servo。
GK771 發表於 2015-8-6 12:13:45 來自手機 | 顯示全部樓層
我架都係有頂,跟足說明書砌,只好把servo轉向cut少少來就。
arigato 發表於 2015-8-6 12:28:36 | 顯示全部樓層
扭力之亡者 發表於 2015-8-6 10:59
只係隻普通size servo。

剛比較過,你隻Hitec好可能個咀凸出部份較多,建議試下用其他Servo測試位置.
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-6 12:34:29 | 顯示全部樓層
尋晚仲未有時間試裝axial鋁合金嗰枝,如果都有頂,咁只好將上servo嗰兩舊膠轉180度,然後再將servo上喺膠嘅後面,希望夠位!
arigato 發表於 2015-8-6 13:06:05 | 顯示全部樓層

紅圈凸出位置比較多
bbfonghk 發表於 2015-8-6 14:58:00 | 顯示全部樓層
你支Y桿係咪轉左做金屬Y桿? 轉左用金屬Y桿之後先會頂注?
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-6 16:16:50 | 顯示全部樓層
arigato,亦有可能係,所以我會試吓用我先前講嗰個方法裝睇吓得唔得。
 樓主| 扭力之亡者 發表於 2015-8-6 16:19:30 | 顯示全部樓層
我仲有個savox防水,亦可以試試。
bbfonghk,我用緊four links setup,好似冇裝過任何Y桿。