RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3836|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題] QAV 250自砌好迷茫

bensoncfmak 發表於 2015-8-19 16:03:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟自從睇完各CHING POST就好想玩穿越感受快感覺,買左好多嘢返黎驚砌衰左部機,想求救各位大大我有冇焊錯位?
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-8-19 16:07:21 | 只看該作者

OSD RX,TX 唔知係咩?係唔係供電比CC3D?
請各位大大解說,指點迷準
法師傅 發表於 2015-8-20 10:32:47 | 只看該作者

電變最粗係電源線 ,  紅線 + / 黑線 - ,
幼果3隻係信號線 & 5V BEC 輸出 , 黃線S  / 紅線 +(5V) / 啡線 -
睇相唔太清楚你有無駁錯 , 不過呢度好易跟 ! 執生 ~

OSD 係圖傳畫面疊加 , 果個 RX TX 估計係比你駁飛控拎飛控0既DATA ,
隔離0既 BUZZ & BATT , 玩NAZE32 就有用 ,
NAZE32 本身有低電壓 / 開一個CHANNEL 用BB做警報

呢D板太多版本了 , 其實直接問番賣家好D , 因為有D真係差到 +/- 都攪錯 !!!
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-8-20 20:11:14 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-8-20 10:32
電變最粗係電源線 ,  紅線 + / 黑線 - ,
幼果3隻係信號線 & 5V BEC 輸出 , 黃線S  / 紅線 +(5V) / 啡線 -
...

唔該法師傅,其實我都係想用塊PCB板整體啲,但有啲苦惱,好彩有你地啲文比我爬下等我清楚,再有問題再麻煩你,好想快啲起飛
法師傅 發表於 2015-8-21 10:06:14 | 只看該作者
bensoncfmak 發表於 2015-8-20 20:11
唔該法師傅,其實我都係想用塊PCB板整體啲,但有啲苦惱,好彩有你地啲文比我爬下等我清楚,再有問題再麻煩你, ...

客氣 , 慢慢整唔好急 , 睇清楚+/- , 尤其要5V 0既野 , 度清楚係咪真係5V先插 , 因為有時D BEC 都唔一定準 !!!
 樓主| bensoncfmak 發表於 2015-8-26 23:46:43 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-8-21 10:06
客氣 , 慢慢整唔好急 , 睇清楚+/- , 尤其要5V 0既野 , 度清楚係咪真係5V先插 , 因為有時D BEC 都唔一定準  ...

師傅求命!我剛剛聯好晒啲線,CC3D CAL時到檢查摩打時全部都唔郁,電由PCB底板上去CC3D再到搖控接收器,搖控又對唔到個接收,非常錯敗
法師傅 發表於 2015-8-27 10:01:03 | 只看該作者
bensoncfmak 發表於 2015-8-26 23:46
師傅求命!我剛剛聯好晒啲線,CC3D CAL時到檢查摩打時全部都唔郁,電由PCB底板上去CC3D再到搖控接收器,搖 ...

• CC3D CAL摩打時 , 電變有無叫 ?
  • 遙控接收對左頻 ?
  • 有無試過單獨一隻電變+摩打直駁接收試油門 ?

樓主| bensoncfmak 發表於 2015-8-27 18:35:24 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-8-27 10:01
  • CC3D CAL摩打時 , 電變有無叫 ?
  • 遙控接收對左頻 ?
  • 有無試過單獨一隻電變+摩打直駁接收試油門 ...

• 個CC3D有叫但遙控接收器同搖控對唔到頻,我用Devo 10已轉左devenation4.0.1,對頻時接收器閃燈好暗,好似冇電咁,對唔到頻

未試過單獨試ESC和摩打
    法師傅 發表於 2015-8-28 10:03:31 | 只看該作者
    bensoncfmak 發表於 2015-8-27 18:35
    個CC3D有叫但遙控接收器同搖控對唔到頻,我用Devo 10已轉左devenation4.0.1,對頻時接收器閃燈好暗,好似 ...

對唔倒頻 , 緊係cal唔倒個控啦 !!!
    閃燈即係未對倒 , 攪攪佢 ~

另外 , CC3D 唔會叫 , 叫係電變 ~

再唔得 , 試下單獨ESC+摩打直去接收油門CHANNEL 試下轉唔轉
    轉0既話 , 即係電變同CC3D 溝通唔倒 , 呢個方向再諗 ~~~

樓主| bensoncfmak 發表於 2015-8-28 20:10:48 來自手機 | 只看該作者
    好!唔該晒法師傅
    Annie268 發表於 2015-8-29 12:41:11 來自手機 | 只看該作者
    勁……