RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2938|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 請問最大T 的無刷有感 motor 係幾T?

mmmartin 發表於 2015-9-20 10:57:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問最大T 的無刷有感 motor 係幾T? 因我玩慢車, 想要真實感, 最好同白皮豬差唔遠的速度
mattma369 發表於 2015-9-20 11:19:17 來自手機 | 只看該作者
17.5就已經同白豬差無幾
 樓主| mmmartin 發表於 2015-9-20 11:55:24 | 只看該作者
明白, 我兩星期前買了21.5T 咁應該同白皮豬一樣了
yuenchitat 發表於 2015-9-20 14:05:15 | 只看該作者
25.5t都有
ralphli 發表於 2015-9-20 14:17:33 | 只看該作者
2.5T-25.5T
mattma369 發表於 2015-9-20 15:10:54 來自手機 | 只看該作者
21.5 應該比白豬慢
 樓主| mmmartin 發表於 2015-9-20 23:25:51 | 只看該作者
明白, 下星期估計有時間安裝, 到時再出報告
sfdo 發表於 2015-9-27 20:18:59 | 只看該作者
如想要"真實感" ,應該用 380 size 白豬 行 5cell Ni MH 或 ~6V 鋰電,再配超細齒比先至似
21.5T 扭力好大,手指必須好有技巧加油先至做到"真實感"。
 樓主| mmmartin 發表於 2015-9-27 22:18:10 | 只看該作者
同意, 但最主要仍是想極速 低D   
 樓主| mmmartin 發表於 2015-9-28 09:43:37 | 只看該作者
同朋友以前以前用白豬 雙星FF01 同一細的齒比 2000mAH 電, 在天水圍場玩, 大家全程都行最好既線位, 全程推住行 (一個車位內), 非常好玩! 而家d車咁快, 行到"撩"來"撩"去, 唔太好玩!
sfdo 發表於 2015-9-28 20:24:42 | 只看該作者
mmmartin 發表於 2015-9-28 09:43
同朋友以前以前用白豬 雙星FF01 同一細的齒比 2000mAH 電, 在天水圍場玩, 大家全程都行最好既線位, 全程推 ...

冇計。依家 電池、摩打都唔同以前,呔同呔水又進步過以前,但見唔少快車 (4WD / FF),只靠大力加速大力 break,其實線位走得麻麻,

係 F1、12仔 或電單車,因為唔可以急加減速,所以走線位通常會靚D。

edmundkevin 發表於 2015-9-29 09:55:05 | 只看該作者
motors are getting faster.  17.5 blinky is the standard stock.  21.5 blinky is the USGT.  25.5 blinky is the VTA.  They are slower, but always see some close racing.  

http://www.usvintagetransam.com/rules/index.html

https://www.youtube.com/watch?v=mSmOnNSb1I4
ckcgary 發表於 2015-9-29 10:12:47 | 只看該作者
總有人喜歡追求極速,但其實只要一班人用同等配備,就算係用白豬,車速接近就好玩,車同車之間穿插仲好玩.........
 樓主| mmmartin 發表於 2015-9-29 11:22:13 | 只看該作者
x 同意 x 10000000000
hydrogen9999 發表於 2015-9-29 11:36:16 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2015-9-29 10:12
總有人喜歡追求極速,但其實只要一班人用同等配備,就算係用白豬,車速接近就好玩,車同車之間穿插仲好玩.. ...

想起都好玩!
所以點解以前橋底咁受歡迎
ckcgary 發表於 2015-9-29 12:01:58 | 只看該作者
反正我個人慢,所以越玩越慢,但越覺得好玩,又可以睇下唔同車嘅跑姿.........