RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5910|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題] 排震問題

ghostkcleung 發表於 2015-9-23 22:20:51 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

大槳拆咗,未裝尾槳之前微震(正常震),裝咗尾槳之後劇震,
對尾槳又唔似有事,
依家震嘅程度係起機都幾乎會反。
raytang 發表於 2015-9-24 00:55:01 | 只看該作者
唔好上咁緊
或試下換尾槳
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-9-24 01:54:02 來自手機 | 只看該作者

隻尾槳唔鬆唔緊,換過。兩套槳都係全新。
尾波箱套咗兩粒啤拎,一粒膠圈,
啲位 fit 晒。
尾管散齒有輕微嘅 fing,亦換過。

好肯定因為個尾振,所以有金魚尾。
大槳兩邊大約差 0.2-0.4 度,已經好盡力,
扭多半個圈又太多,扭少半個圈又太少。
就算扭到好準,隻槳轉幾個圈之後,又走位 ( 唔知點解 )
其實零點幾度嘅差距能唔能夠接受 ?

我諗可以做嘅野已經做晒
chui 發表於 2015-9-24 10:01:55 | 只看該作者
熄咗個gyro,再升離地睇吓。
大孖 發表於 2015-9-24 10:36:59 | 只看該作者
Did you check tail rotar shaft whether it is slightly bend or not? Try disassemble this tail rotar shaft and roll it on a flat glass to see any bending.
bei6266 發表於 2015-9-24 17:46:07 | 只看該作者
pitch係唔係唔啱.叫到we we 聲都唔起.
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-9-24 20:26:35 | 只看該作者
唔係,未去到正數角度。
raytang 發表於 2015-9-25 00:44:21 | 只看該作者
唔知你之前係唔係用呢個尾槳夾都無事
有冇炒左
可能中軸Y 左
可能呢個尾槳夾在高速時,壓力Bearing 做唔倒野
試試換正廠槳夾
raytang 發表於 2015-9-25 00:56:34 | 只看該作者
希望係呢個問題 未解決
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-9-25 02:23:13 | 只看該作者
raytang 發表於 2015-9-25 00:56
希望係呢個問題 未解決

我諗唔會係呢啲問題掛。

部機呢 10 日 8 日全部拆散晒再砌 ( 學砌機 )
我學佢砌,將個 Gyro 改位落去大齒輪下面,
http://www.rcmania.hk/article-967-1.html

Gyro Sensor 依然係 75%
大細槳係全新,頭先夜晚再換埋尾橫軸再試,
無改善過。

依家個問題我絕對相信係排震成功之後就會解決。
趁呢 3 日假期,再拆多次
如果再唔得,我諗要成個尾換晒。
(換換吓貴過買隻空機

1 分 30 秒,
我用 Throttle Curve 80% - 70% - 80%
Hov 機個尾都仲可以鎖得住,Rudder 會震。

之後 4 分鐘 00 秒,我用返 0% - 100% Curve,
大細 P 個尾都會 Fing。

樓主| ghostkcleung 發表於 2015-9-25 13:00:56 | 只看該作者
又發現咗個問題,成個尾走晒位,
但係唔知點先扭得緊,
同埋除咗肉眼睇之外,
唔知有咩放法去量度佢係咪垂直。
raytang 發表於 2015-9-26 18:24:51 | 只看該作者

再有一個方法自己要小心

先拆大槳
再拆尾Servo  推杆   (servo那邊)
通電中轉速用手去拉之尾推杆 (這個時候小心尾槳) ,如果怕就唔好搞
感覺一下推力 同 拉力 有冇阻
因為大阻力 Gyro 做唔倒野都會金魚尾

樓主| ghostkcleung 發表於 2015-9-27 00:10:50 | 只看該作者
raytang 發表於 2015-9-26 18:24
再有一個方法自己要小心

先拆大槳

試咗,大致上感覺唔到啲咩阻力,
但係就算唔轉嘅情況下,條尾連桿拉到最盡嗰陣,
成隻尾槳夾都好似黐實個尾波箱咁,要用力先推得返後,
但係我肯定條橫軸係無曲,尾槳夾嘅螺絲已經好鬆。
拉 8 成就推拉都好順無問題,所以我依家將個尾行程 Limit 減到大約 8 成,不過依然係無改善。

仲有樣野,原本個 Gyro 係裝在十字盤導板上面,
之後改咗位,裝咗喺大齒輪底部,
即係話依家比較接近主軸,理論上對震動比之前敏感,
唔知有無關係(不過要再拆一次真係好大鑊)

但歸根究底,隻機真係唔知邊度發出嘅震,
再整落去,我遲早成隻 450 任何一個位都 Shoot 到
raytang 發表於 2015-9-28 10:47:02 | 只看該作者

而家 Gyro與軸距 距離有變
試下將Gyro Gain +或 -  10%應該係 - 減
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-9-28 23:43:43 來自手機 | 只看該作者
raytang 發表於 2015-9-28 10:47
而家 Gyro與軸距 距離有變
試下將Gyro Gain +或 -  10%應該係 - 減

Rudder Gain 由 75% 減到 65% 係解決咗空中打方向舵嗰陣震尾嘅問題,但始終係犧牲咗個鎖尾效果。

睇嚟真係要打散隻機重新再嚟過先得。
有無儀器係可以量度直昇機有幾震?
raytang 發表於 2015-10-3 22:34:54 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-9-28 23:43
Rudder Gain 由 75% 減到 65% 係解決咗空中打方向舵嗰陣震尾嘅問題,但始終係犧牲咗個鎖尾效果。

睇嚟真 ...

儀器只是測倒有幾震不是可解決問題
只係你要搵倒震的原因
raytang 發表於 2015-10-3 22:36:06 | 只看該作者
你入元朗我試同你研究
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-10-4 03:41:43 | 只看該作者
raytang 發表於 2015-10-3 22:36
你入元朗我試同你研究

打完風先,啱啱打散咗部機,砌緊,
又買咗隻 GPro 試吓換落去,
解決咗呢堆問題再出嚟飲茶,
我都係住元朗
 樓主| ghostkcleung 發表於 2015-10-5 01:43:41 | 只看該作者

我本身用開呢隻 ESC
http://www.himodel.com/electric/ ... FLY_45A-ICE_SB.html

駁落隻 3GX 係完全正常,
對頻之後會 Beep 6 聲 ( 意思係 6 Cell 電 ),然後飛得。

依家換咗隻 GPro,個 ESC 有電俾隻 Gyro 同接收,
而且隻 Gyro 可以順利 Set 好晒三平,
但係重新插電對頻之後,隻 ESC 唔 Beep 唔 Init,
隻 Gyro 著綠燈,4 隻舵機正常控制(即係正常有電),
淨係摩打唔轉 ( 隻 ESC 無啟動 )
之後我將 ESC 條供電線插去接收器個 throttle 位,
甩咗條紫色線,
然後經 AUX2 調返轉俾電隻 Gyro,(原本啲電係經 Gyro 俾接收)
咁樣先撻得著個 ESC 同埋 Gyro,
我懷疑 Gyro 個 Throttle 位有問題。

樓主| ghostkcleung 發表於 2015-10-13 11:04:40 | 只看該作者

打散咗部機,個 Gyro 裝返原位之後,
個尾靚仔返晒,朝早 9 點,球場係最好嘅放機地方

不過唔知係我部機唔夠定,
還是我操作差,硬係 Hov 唔到隻機,
好易會唔知走咗去邊。

我見人地 Hov 機係好似掛住咗喺度,
隻機郁都唔郁架喎。

機手問題,
還是人哋啲機真係靚啲 ?
還是 Set 得唔夠好 ?