RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1980|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Naze32 燈帶問題

dtom 發表於 2015-10-17 21:31:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
淘左 1M WS2812 LED駁左落 Naze32 只係亂閃然後 check 清楚原來係 WS2812b (標題寫 WS2812, 內文寫 WS2812B   ... )
試過用 arduino 駁係正常控制到顏色
請教下 WS2812b  係咪真係唔得?

如果真係唔得... 有無師生有 link 提供... 怕又買錯....

ivanwcs 發表於 2015-10-18 00:46:43 | 只看該作者
望左下兩個既datasheet,正常是一樣的,只是一個4腳,一個6腳,6腳好似方便光暗控制。有無博錯?
juniorboy 發表於 2015-10-18 03:58:53 | 只看該作者
大部份WS2812 RGB LED對電壓好敏感, 有D去到5.15V已經亂閃, 試CHECK下電壓. 睇下有冇幫助.
vvserpent 發表於 2015-10-18 09:40:36 | 只看該作者
我昨晚開始試玩NAZE32 + RGB LED WS2812B (4PIN) . 冇亂閃.

之前睇過一個WEB SITE. 話降電壓就OK.  你可以TRY TRY.
 樓主| dtom 發表於 2015-10-18 14:25:52 | 只看該作者
arduino 同 Naze32 試果時都係用 USB 5V 2.1A 牛出電, 會唔會關電壓事呢?
只係一條黃色線駁 arduino 同 Naze32 pin 5 既分別咋喎

用降壓板降到4.5V再試試先
vvserpent 發表於 2015-10-18 16:48:40 | 只看該作者
果邊話得架 ,  我就好彩, 暫時冇問題.  

FYR
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2430219
 樓主| dtom 發表於 2015-10-18 19:12:58 | 只看該作者
電壓由4.5降到3.3V
係有啲反應, CF 轉色再 save
WS2812b 係會轉色,但都係有閃住 5 顏 6 色,只係我簡果隻色出得比較多......
而唔係長著果隻色
 樓主| dtom 發表於 2015-10-18 20:51:55 | 只看該作者