RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2801|回復: 4
收起左側

Cleanflight configurator 入面嘅 middle throttle 有咩用 ?

樓主| RC_FANS 發表於 2016-7-18 12:29:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
正先以為係愛嚟設定枝油門棍係中間時候嘅摩打轉速, 但試過唔係呢回事, 說明書講嘅嘢又唔係好 make sense.  請問有冇師兄知道佢嘅作用呢 ?
法師傅 發表於 2016-7-18 16:19:49 | 顯示全部樓層
真係無諗過有咩用 , 斷估都係最高最底0既中間位 XD
vones 發表於 2016-7-18 16:27:57 | 顯示全部樓層
應该是hover 的中間位置, 中位的正負10%容忍,是系統用來hover用,如果hover時, 不是在range裏面, 就會有問題。我用pixhawk, 都有這个mid throttle。
 樓主| RC_FANS 發表於 2016-7-18 16:38:07 | 顯示全部樓層
vones 發表於 2016-7-18 16:27
應该是hover 的中間位置, 中位的正負10%容忍,是系統用來hover用,如果hover時, 不是在range裏面, 就會有問 ...

Cleanflight 建議油門棍最低嘅時候接收機 ch3 ( 油門 ) 嘅 PWM 信號係 set 到 1000 us, full 雞就係 2000 us,  咁中間值就係 1500 us. 呢個亦係 Cleanflight 嘅 default setting. 我知道一般應該 set 到油門棍係中間嘅時候隻機係啱啱可以做到 hovering, 但如果做唔到, 應該係個控改 throttle curve ( hovering throttle ). 但係 Cleanflight 改 mid throttle  又唔係得到相同效果, 所以我都唔知個 setting 係愛嚟做咩嘢.
 樓主| RC_FANS 發表於 2016-7-19 11:34:50 | 顯示全部樓層

研究咗一輪終於知道個 setting 係咩啦, 個 setting 嘅名係錯嘅, 根本同油門無關, 佢係愛嚟話俾個飛控聽 pitch, aileron, rudder 係中位時對應嘅 PWM 信號 timing. 如果飛控睇到接收機發出呢個信號, 佢就會認為機手冇俾任何動作, 視乎咩 flight mode, 飛控會將隻機鎖定係最後嘅傾斜角 ( acro mode ) 或將隻機回復水平 ( level mode ). 大部分控嘅中位 timing 都係 1500微秒, 但 Futaba 就係 1520微秒, 所以 Cleanflight 就俾個參數令用家可以調. 其實唔理佢用個控嘅 trim 都得, 但 Futaba 要 trim 比較多, 係  Cleanflight set  就免去呢個小麻煩.