RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2938|回復: 3
收起左側

飛行中圖傳畫面突然消失

樓主| RC_FANS 發表於 2016-9-2 12:54:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

買咗呢隻圖傳,  https://item.taobao.com/item.htm ... 6376&_u=2i670m0795c   今朝試飛嗰陣圖傳信號突然冇曬, 畫面變咗一間間, 好彩當時隻機已經係視線範圍內, 可以控到返嚟, 降落後將電源斷開再插就恢復正常, 好明顯係軟件問題, 以為冇事啦, 點知再飛又係咁. 經反復測試後發覺係臨冇電時急速推油門就會咁樣, 估計係推油門令電池 ( 4S ) 電壓跌低過某個水位, 導致 BEC ( 12V ) 輸出急降, 雖然只係維持一瞬間, 已足以令圖傳軟件傻咗, 斷電時間長D就反而冇問題, 因為咁就等同熄電再 boot 機, 所有軟件重新 run 過.

請問師兄們有冇遇過類似問題呢 ? 呢隻圖傳相對係貴, 以為質量有保證, 點知 .....

個 BEC 係 GEPRC TX4 大猩猩機架跟機塊分電板上面果個, 會唔會個 BEC 唔得 ?

登錄/註冊後可看大圖

mttmtt 發表於 2016-9-4 15:29:33 來自手機 | 顯示全部樓層
我都有用哩個圖傳,暫時無哩個情況,你都係同賣家講,換過隻好啦!
mttmtt 發表於 2016-9-4 15:30:30 來自手機 | 顯示全部樓層
你或者試另外供電試試!
 樓主| RC_FANS 發表於 2016-9-4 16:56:27 | 顯示全部樓層
mttmtt 發表於 2016-9-4 15:30
你或者試另外供電試試!

試過直接係主電池攞電就 OK。 我估都係隻 BEC唔夠力推個發射 + camera.