RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tiger1
收起左側

Delta Villain 古車 "草上飛" style 大小改

emaxxyeung 發表於 2017-6-15 17:50:24 | 顯示全部樓層
Tiger 兄,有冇打算放佢落地行?
如果有,祝你好運.....
Luke 發表於 2017-6-15 19:16:20 | 顯示全部樓層
tiger1 發表於 2017-6-14 23:08
Rear 中油壓可有可無,主要原因是在此 set up dampers 已經向前走slanted, 可作一定程度的縱向硬度調整

Ba ...

唔...就咁望都幾靚仔,但直覺上,以現時roll damper的角度來看,D油同彈弓要用到好重吓,先可以承受起動的反作用力。我自己反為覺得roll damper 喺t-板型佈局嘅車,其實無尾damper咁重要.
 樓主| tiger1 發表於 2017-6-15 23:17:35 來自手機 | 顯示全部樓層
emaxxyeung 發表於 2017-6-15 17:50
Tiger 兄,有冇打算放佢落地行?
如果有,祝你好運.....

師兄,小弟十分感動!

咁我就祝你身體健康喔
 樓主| tiger1 發表於 2017-6-21 22:38:24 來自手機 | 顯示全部樓層
草上飛 style ;)

哈哈
 樓主| tiger1 發表於 2017-6-21 22:47:00 來自手機 | 顯示全部樓層

其實 bolink 差不多40年前已經出過呢種 concept!

此車在平坦的 off road 可謂快到無倫,不過在較為不平的賽道就無能為力⋯

Yokomo did this in about 1979, HK '偉高'叫'草上飛', even showed on TVB 'EYT' 歡樂今宵  

http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-208333-1-1.html

樓主| tiger1 發表於 2017-6-21 22:48:00 來自手機 | 顯示全部樓層
加上甲蟲 low rider 殼
 樓主| tiger1 發表於 2017-6-21 23:02:29 來自手機 | 顯示全部樓層

Another odd project ;)
 樓主| tiger1 發表於 2017-7-1 22:37:20 來自手機 | 顯示全部樓層

Body mounts 搞x掂
 樓主| tiger1 發表於 2017-7-1 22:37:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Pat pat, 加多D decals
 樓主| tiger1 發表於 2018-2-26 23:25:12 來自手機 | 顯示全部樓層
肉刀冇/亜蘇屎 草上飛
 樓主| tiger1 發表於 2021-11-28 09:14:35 來自手機 | 顯示全部樓層
又加相