RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11229|回復: 30
收起左側

Xray GTX8

樓主| kclau 發表於 2017-5-29 01:20:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

玩過1:10電車, 唔玩過油車。呢架Xray GTX8玩唔玩得過?有支4PLS唔知用唔用得?重要加乜先玩得?
https://teamxray.com/gtx8/2017/en/

ckcgary 發表於 2017-5-29 09:38:24 | 顯示全部樓層
XRay 車可以一試,呢架係 1:8,比 1:10 大好多,4PLS 可以用番,你要買 2 隻 Servo,高速之餘要夠力,15kg 以上最少,19kg 以上為佳,21 級引擎一副 (有分 On Road / Off Road / Rally),GT 車三種都有人用,睇自己價錢同要求,加埋一粒接收電,車殼,玩得。
yin36 發表於 2017-5-29 10:09:38 | 顯示全部樓層
重有車軚一套. 未玩過油車,還要一大堆配件.......油壺, 火咀電呀等等..等等. GTX8 重要買starter box啊! 慢慢玩下玩下自然會知重有咩要買架啦. Hope you enjoy
 樓主| kclau 發表於 2017-5-30 02:51:02 | 顯示全部樓層
多謝各Ching意見。部車會唔會太難set。仲有而家玩油車有乜地方放?
 樓主| kclau 發表於 2017-5-30 02:52:25 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2017-5-29 09:38
XRay 車可以一試,呢架係 1:8,比 1:10 大好多,4PLS 可以用番,你要買 2 隻 Servo,高速之餘要夠力,15kg  ...

請問兩隻servo點用?電車一隻servo搞掂。
大茶飯 發表於 2017-5-30 12:28:02 來自手機 | 顯示全部樓層
油車要用多一隻servo 控制油門同brake
ckcgary 發表於 2017-5-30 23:14:52 | 顯示全部樓層
kclau 發表於 2017-5-30 02:52
請問兩隻servo點用?電車一隻servo搞掂。

油車用剎車碟去剎車,機械式,並非電子化,所以要靠多一隻 servo 去控制。
yin36 發表於 2017-5-31 08:28:43 | 顯示全部樓層
kclau 發表於 2017-5-30 02:51
多謝各Ching意見。部車會唔會太難set。仲有而家玩油車有乜地方放?

你跟書明書setting先, 通常都吾會有大問题, 細節嘅野你玩開電車都應該知. 最麻烦係部偈!因為你末玩過油雞,所以尼個係最頭痛嘅問題, 但你可以找D師兄幫下手,佢哋好好人嘅, 通常入得場玩個D師兄都好pro架, 一定幫到你. 講到場地就悲哀了, 香港比1/8平路車玩嘅場地只有TRC(除左飛街), 佢地有facebook, 有地址, 好易找到.
ckcgary 發表於 2017-5-31 11:19:44 | 顯示全部樓層
Xray 車跟說明書砌就有唔錯嘅表現,細節再慢慢調合適自己嘅揸法。
 樓主| kclau 發表於 2017-5-31 23:34:29 | 顯示全部樓層
已問過價,呢部GTX8砌埋砌埋太貴。放棄。有無其它介紹。KWS無乜油車賣
ckcgary 發表於 2017-6-1 01:04:31 | 顯示全部樓層
kclau 發表於 2017-5-31 23:34
已問過價,呢部GTX8砌埋砌埋太貴。放棄。有無其它介紹。KWS無乜油車賣

其實架架 top grade 車都差多價錢,要平就可以考慮蛇 RTR,$2300 內包車架引擎同死氣喉,加電子嘢玩得。
 樓主| kclau 發表於 2017-6-1 07:31:18 | 顯示全部樓層
呢個都明。玩電車改下呢樣改下果樣都成皮野。不過試玩唔想花太多,廢事三分鐘熱度。蛇 RTR邊樹有得睇?同易唔易option零件,始終會撞無零件就煩。
yin36 發表於 2017-6-1 08:12:03 | 顯示全部樓層
如果你想買ckcgary師兄介绍個隻, 你可以去金水遙控模型, 地址: 旺角廣華街48号廣發商業大厦1601室. 因為好似其他店個D都係有搖控器嘅套裝, 價錢會貴幾百. 蛇仔最多零件,因為一年有好多場蛇仔杯賽係TRC舉辦,所以吾怕無parts.
Ocean_blue 發表於 2017-6-3 06:16:29 來自手機 | 顯示全部樓層
要平就一定係serpent RTR GT.
 樓主| kclau 發表於 2017-6-3 10:41:49 | 顯示全部樓層
放假睇下先。如果係用番自己控係咪買kit版。除左車架同兩隻servo仲要買定乜?
 樓主| kclau 發表於 2017-6-3 10:45:26 | 顯示全部樓層
另外想問GT車架同touring有乜分別?
ckcgary 發表於 2017-6-3 13:32:25 | 顯示全部樓層
kclau 發表於 2017-6-3 10:41
放假睇下先。如果係用番自己控係咪買kit版。除左車架同兩隻servo仲要買定乜? ...

蛇 RTR 已砌好,加電子嘢就得。其它牌子就要自己砌,如非手拉引擎就要買一個撻箱,要嚟著引擎用。但要留意,蛇 RTR 個引擊座比正常高少少,要磨低 2mm 先可以用撻箱著車,如果自己無工具搞,建議比錢舖頭做。

必需品
Servo x 2
接收電 x 1
引擎 (如非蛇 RTR)
燃油 (25% Nitro)
火咀電 (著車用)
一字批 (調引擎用)

油車唔同電車,引擎要先慢跑磨合,啲人叫 run in / break in / 溫機,磨完先真正可以全速開心跑。
參考下置頂文 : http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-1921-1-1.html
 樓主| kclau 發表於 2017-6-3 13:49:57 來自手機 | 顯示全部樓層
爬過文話跑完係咪要用after run oil係乜黎
raymondcmng 發表於 2017-6-3 16:48:36 | 顯示全部樓層
kclau 發表於 2017-6-3 10:41
放假睇下先。如果係用番自己控係咪買kit版。除左車架同兩隻servo仲要買定乜? ...

要留意金水模型只開星期一至五,仲要五點後先開門。
cheebye 發表於 2017-6-4 00:46:36 | 顯示全部樓層
kclau 發表於 2017-6-3 13:49
爬過文話跑完係咪要用after run oil係乜黎

師兄after run oil姐係事後油......原理同人HAPPY完要食返支事後煙一樣,
引擎跑完之後要比返D事後油保養