RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3224|回復: 4
收起左側

想入手短卡

樓主| makfai 發表於 2017-7-5 08:29:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想入手偉力a969短卡 或 環奇734a , 請問邊架好D,  同埋可唔可換到大車呔或M車呔
Leolai0516 發表於 2017-7-5 14:58:28 來自手機 | 顯示全部樓層
734a d 料好啲
 樓主| makfai 發表於 2017-7-5 20:56:57 來自手機 | 顯示全部樓層
咁偉力或環奇原裝車洗唔洗換啤零同油壓
goodwind 發表於 2017-7-6 11:36:33 | 顯示全部樓層

偉力係 1:18.   環奇係 1:16.  (因此環奇越野能力會好啲)

偉力原裝啲膠好軟. 所以好襟撞, 但因此跑直線有時會有困難. 前後防撞架太弱, 裝飾用而已, 一撞就底盤食哂。    環奇啲膠硬一點, 都襟撞. 前後防撞架比較大, 有效保護底盤, 大撞個防撞有機會斷裂但可更換.

偉力原裝啲避震係流嘅, 無油 (自己入都無用, 支避震根本廢嘅) .   環奇原裝避震正好好多. 有油,  避震行程亦長啲.

偉力原裝係銅套, 我自己玩會換晒 啤令.   環奇原裝好似已係啤令. (有錯請指正, 因我印像中無幫環奇換啤令)

偉力輪軸係細啲,換大車(1:10)車輪,要換輪軸, 我搵唔到合適的就自己加工,    環奇輪軸同1:10車一樣,換其它車輪好方便。

偉力用細 servo , 十幾g 嘅, 要換大力防水 servo 比較難, 至少我仲未搵到,  環奇用標準 servo , 同1:10 車一樣. 好多 servo 揀。

偉力有出改用 540摩打 套件, 呢樣好正 ;  環奇因為用標準 servo , 所以唔夠位改, 但小摩打其實都夠快。

玩偉力建議一開始必換︰中央傳動軸, 原裝係膠, 好快頂唔順, 要換金屬;同換避震;  玩環奇必換一對後輪傳動件,原裝膠件部份唔夠力,要換金屬, 前輪無咁受力可暫時不換。

以上係我玩過 5部偉力, 3部環奇嘅少少心得。

lsm 發表於 2017-7-7 10:38:20 | 顯示全部樓層
好長盡,謝謝師兄分享