RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8559|回復: 28
收起左側

買左架tiny7同devo 7e但對唔到頻

樓主| WallaceNg 發表於 2017-7-26 20:27:03 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟係新手,  乜都唔識
tiny7係dsm2 但一直對唔到頻, 想請教點樣可以對到呀
kevin-ysl 發表於 2017-7-26 21:46:53 | 顯示全部樓層
刷左控未???
 樓主| WallaceNg 發表於 2017-7-26 21:48:07 來自手機 | 顯示全部樓層
控本身已經刷左可用dsm2
kevin-ysl 發表於 2017-7-26 21:48:54 | 顯示全部樓層
7E係行DSM2相同系統...但唔同編碼!!
 樓主| WallaceNg 發表於 2017-7-26 22:02:31 來自手機 | 顯示全部樓層
咁係咪即係無可能連到
kevin-ysl 發表於 2017-7-26 22:19:25 | 顯示全部樓層
一定得...
kevin-ysl 發表於 2017-7-26 22:21:19 | 顯示全部樓層
控冇錯...但TINY7點入BINDING MODE呢??
 樓主| WallaceNg 發表於 2017-7-26 23:03:13 來自手機 | 顯示全部樓層

說明書太簡單了 同埋唔知係咪唔同接收有唔同binding方法呢?
跟住youtube上面做都唔得
wantosee 發表於 2017-7-28 07:33:04 | 顯示全部樓層

在 betaflight   CLI  打 set spektrum_sat_bind = 5     再打  save    ,   拔 usb 線,   再插.   著 transmitter   bind,  試試.      

(這方法不是  tiny7,    是用在   QUEEN F3  FC,   我諗差不多掛)
wantosee 發表於 2017-7-28 07:46:06 | 顯示全部樓層
如果用 devo 7e 控, 試下調高 d  POWER
 樓主| WallaceNg 發表於 2017-7-28 12:12:44 | 顯示全部樓層
wantosee 發表於 2017-7-27 16:33
在 betaflight   CLI  打 set spektrum_sat_bind = 5     再打  save    ,   拔 usb 線,   再插.   著 tran ...

thx~ 等我番去再試下先
betaflight上網down便可??
wantosee 發表於 2017-7-28 20:35:32 | 顯示全部樓層
在 google chrome  click 應用程式,  click 線上應用程式商店  search betaflight,  then  install.   
 樓主| WallaceNg 發表於 2017-7-28 21:55:42 | 顯示全部樓層
wantosee 發表於 2017-7-28 05:35
在 google chrome  click 應用程式,  click 線上應用程式商店  search betaflight,  then  install.    ...

裝左betaflight lu, 都跟你咁做左。架機連緊betaflight 既時候見receiver 都有反應, 但就係魔打果d無反應....
依家連就應該連左, 但飛唔到....到底錯左係邊???
wantosee 發表於 2017-7-28 22:23:11 | 顯示全部樓層
 樓主| WallaceNg 發表於 2017-7-29 07:20:59 來自手機 | 顯示全部樓層
雖然都係唔得, 但唔該曬先!
wantosee 發表於 2017-7-29 08:50:46 | 顯示全部樓層
跟佢  set 一下 應該得.

https://www.youtube.com/watch?v=3sxiIoOdN4U
 樓主| WallaceNg 發表於 2017-8-1 12:52:45 來自手機 | 顯示全部樓層
唔該先~ 之前試過但介面有d唔同仲未搞點..  過幾日再試過先
 樓主| WallaceNg 發表於 2017-8-4 00:00:42 | 顯示全部樓層
今日又試過下, 仲係未得~ 依家好似係ARM唔到(接收到, 但飛唔到)
wantosee 發表於 2017-8-4 20:14:38 | 顯示全部樓層
set channel 5   即係 betaflight 的  AUX1  to ARM.
 樓主| WallaceNg 發表於 2017-8-6 00:34:18 | 顯示全部樓層
wantosee 發表於 2017-8-4 05:14
set channel 5   即係 betaflight 的  AUX1  to ARM.

https://www.youtube.com/watch?v=E2Shibzu_H8
我試過跟呢個咁set, 介面有少少唔同
channel 5 <混控>
輸入數        <2>
輸入1-N      <1>
開關          <hold1>
混合方式    <替換>
輸入           <hold1>
曲線           <指數曲線0>
比例           <-100>
偏移            <0>
之後魔打識郁啦 但係仲未set可以正常飛到
諗住再改下d setting點知依家又唔識飛了 (推上唔閃推落閃)
https://www.youtube.com/watch?v=CR_mHICBvNw
我要再研究下先.....