RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4004|回復: 10
收起左側

電池保存問題

樓主| barge 發表於 2017-8-18 13:43:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問一下怎樣可另電池保存耐一些沒那麼容易發脹, 是否一定要每次玩完要做STORAGE , 如果是要用幾多A , 如果不是可以怎樣做

唔該
brianych 發表於 2017-8-18 13:54:15 | 顯示全部樓層

是否一定要每次玩完要做STORAGE - Yes. 你個Charger 應該有storage mode
 樓主| barge 發表於 2017-8-18 14:46:26 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2017-8-18 13:54
是否一定要每次玩完要做STORAGE - Yes. 你個Charger 應該有storage mode

兄, 唔係好明, 用STOR MODE SETTING 是?
JOHN2 發表於 2017-8-18 16:12:28 來自手機 | 顯示全部樓層

set 3.8 v per cell
 樓主| barge 發表於 2017-8-18 16:18:48 | 顯示全部樓層

通常都是2 CELL 即 7.6 V 對吧 ?
pazuwk 發表於 2017-8-21 15:41:29 | 顯示全部樓層
每次玩到3.8就好停啦....其實你舊電本身玩到3.8就停都唔駛點差番stor mode...
但如長放唔用就最好差番啦.....
另外脹電多數係因為過放....我試得多.....要舊電玩得耐...最重要係唔好過放.....
 樓主| barge 發表於 2017-8-21 15:55:26 | 顯示全部樓層
pazuwk 發表於 2017-8-21 15:41
每次玩到3.8就好停啦....其實你舊電本身玩到3.8就停都唔駛點差番stor mode...
但如長放唔用就最好差番啦... ...

怎樣知是過放?
pazuwk 發表於 2017-8-22 10:33:03 | 顯示全部樓層

過放有兩種...
1. 你玩到舊電返黎得番3.7以下(輕微過放) 3.5以下(中度)3.3以下(高度) 3.0以下(嚴重) 2.5以下(回收)....
2. 你開turbo時電壓會大降..因為供電不足...我試過都去到5.7(2S) 計番既係2.85。咁係短時間...次數太多都會脹....所以舊電供電力強就少D咁情況...

1既情況盡快差番...但3.3以下果D差番都會脹.....只要唔太脹就冇事.....
但日子有功....你明架啦....
 樓主| barge 發表於 2017-8-22 21:08:14 來自手機 | 顯示全部樓層
我意思係你-玩途中怎樣知道舊電剩,番幾多?
pazuwk 發表於 2017-8-22 22:12:50 | 顯示全部樓層
barge 發表於 2017-8-22 21:08

有D控加個配件有得check電壓...但我未見過人用....
玩多兩次就知...第一舊電玩5分鐘...次後6分鐘...試到3.8V為止...之後玩到果個時間就停.....再check電...因為越黎越快...電就用快左....
我都係咁每次check 住加計時...

之前玩穿越都有人加個BB...但唔準...但可參考 ...因為穿越冇電係會冇左架機...所以一定加BB
asaq-wong 發表於 2017-8-23 08:21:22 | 顯示全部樓層
barge 發表於 2017-8-22 21:08

我用呢個,得幾個gram重,佢可以記錄行車最低電壓! 有時玩車盡油時,質素麻麻地嘅電池,電壓有機會drop到過左2.9v,但返黎度電壓時又係3.8v,就以為電池冇事,其實舊電已經內傷左你唔知姐…即使用storage mode去養電,舊電都會因內傷左慢慢脹大打柴…