RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4865|回復: 11
收起左側

ISDT FD-100 80w智能锂电池放电器

樓主| rcstig 發表於 2017-10-17 22:32:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

今期無聊買咗舊嘢嚟玩。可以放2s - 6s / 0.5A - 6A. 舊嘢功能只係可以攞嚟放電但係可以用6A / 80W 放,放一粒 2S 滿8.4V 6000mAh電到3.8V/Cell 大約30分鐘。好過用叉鷄放又唔洗點理佢,放完就beep beep 聲通知你(都幾大聲吓)不過放完都要用返叉機bal 一bal 佢,不過我試過用它表他下佢. 雖然佢冇balance port但其實兩cell電都幾balance . 價錢HKD280都幾貴吓,不過諗吓如果要有5A / 80w放電叉機都要成800蚊啦. 如果想快當然係可以用平衡版一次過放幾粒,不過啲電電壓相差太大就唔好啦.

http://www.isdt.co/fd-100.html

sZIE

sZIE

Pluh

Pluh

Front

Front

Fan

Fan

Discharge1

Discharge1

Discharge2

Discharge2
yinho0217 發表於 2017-10-18 13:16:12 | 顯示全部樓層
Where do you buy?
 樓主| rcstig 發表於 2017-10-18 13:27:54 來自手機 | 顯示全部樓層

淘寶或鴻x or banggood.com,淘就239人仔我跟banggood.com 買就HKD279連運費,不過就成個星期先寄到
ckcgary 發表於 2017-10-18 14:41:42 | 顯示全部樓層
原始啲用燈泡放電器放,有 balance port 即時做埋平衡,價錢一百人仔左右,放電時間j都係差唔多。
 樓主| rcstig 發表於 2017-10-18 15:14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
我諗出呢舊嘢原意就係想俾啲唔想攪咁多嘅用家
tegretol 發表於 2017-10-18 16:43:03 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄多口問句
tegretol 發表於 2017-10-18 16:44:11 來自手機 | 顯示全部樓層

如果我喺舊電balance port插番個check電壓BBset 3.8V 響,跟手我掹電都得呀可?

因為我買咗IDST D2,storage discharge 2s得0.7A
如果我果日玩淨咗舊電真係等佢discharge到3.8V storage等到2046...
 樓主| rcstig 發表於 2017-10-18 18:10:23 來自手機 | 顯示全部樓層

其實部FD-100 default已經set 咗discharge到3.8v per cell會自己響,我用他表他都幾準,當然要求不高可以唔洗再balance 。 可能多cell 電就未必準。ISDT出呢部機我諗正因爲佢啲叉機放電能力比較弱而又唔想增加成本而出呢部機嚟試吓個市場
 樓主| rcstig 發表於 2017-10-18 18:23:42 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2017-10-18 14:41
原始啲用燈泡放電器放,有 balance port 即時做埋平衡,價錢一百人仔左右,放電時間j都係差唔多。 ...

http://www.rctw.net/thread-368084-1-1.html
ckcgary 發表於 2017-10-19 01:21:19 | 顯示全部樓層
rcstig 發表於 2017-10-18 18:23
http://www.rctw.net/thread-368084-1-1.html

除非鍾意 DIY,唔係就比少少錢搞掂,放夠電就自動停,唔使 BB 聲咁嘈。
brianych 發表於 2017-10-20 19:26:20 | 顯示全部樓層
原來可以咁玩
ray2011 發表於 2017-12-11 15:24:00 | 顯示全部樓層

我覺得有D多餘,用差機storage mode放完就得,會自動平衡的。