RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5750|回復: 17
收起左側

12仔用2s電請教

樓主| pdaman 發表於 2017-11-27 16:11:02 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
一般12仔用2s電有什麼要求同要留意?係唔係所有短電都用到? 因為見大家都用2s電,但會唔會太大同厚放唔落部車到?因為覺得如用2s可以用到的電變選擇會多好多同經濟好多咁。
kin2651 發表於 2017-11-27 16:49:50 來自手機 | 顯示全部樓層
厚度,大部份短電約24mm高,但是12仔用嘅短電約18mm高,買嘅時候要留意,否則放落部車就頂避震。
 樓主| pdaman 發表於 2017-11-27 23:40:30 來自手機 | 顯示全部樓層
咁係唔係要買細mah電先會係18mm?
alancckwong 發表於 2017-11-28 10:51:53 | 顯示全部樓層
mah是電量的容積,不是物件大小或密度.
以前大mah電,物件大小或密度會增加.會重D大D.

隨著科技LiPo發展,大mah未必一定跟物件密度大小有關.
即大mah可以很小很輕.不過生產成本高,未必有多公司願意去做.
 樓主| pdaman 發表於 2017-11-28 15:04:40 來自手機 | 顯示全部樓層
謝謝Ching, 不過我係淘仔搵唔到18mm厚的短鋰電,只有1s. 如果用2s電變係唔係要加個booster?
alancckwong 發表於 2017-11-29 09:21:22 | 顯示全部樓層
你去taobao有一間店叫GTRC模型店-找"高能GN3短薄电7.4V2S"就找到
 樓主| pdaman 發表於 2017-11-29 09:28:50 來自手機 | 顯示全部樓層
搵到了,thank you ching
 樓主| pdaman 發表於 2017-11-29 09:30:31 來自手機 | 顯示全部樓層
另外問多樣,如果用左2s電,係唔係用番10仔車電變同摩打就得? 摩打一般會用幾多 T?
alancckwong 發表於 2017-11-29 10:29:37 | 顯示全部樓層
一般冇刷電變如Hobbywing QuickRun60A, Ezrun35A,可以用返.配Lipo2s 3500mah
一般有刷老電變如LRP IPCSportPro 有刷新電變Hobbywing60A.可以用返,配Lipo2s.3500mah

原則是夠位放得下.重点是要左右平衡.

Servo見議用Powerstar PL8509 个位最fit Teamsaxo300W-V2

一般冇刷540馬達和有刷540可以用返
有刷380馬達要有Adaptor才可.

摩打可以好勁,5.5T,8.5T,10.5T. 睇setting,个人技術和電變能力.

我就用21.5T,17.5T,13.5T. 因setting,个人技術所限.
見議17.5T,GearRatio 38/92開始試下先.
sean2013 發表於 2017-11-29 14:53:53 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2017-11-29 14:56:59 | 顯示全部樓層
KWS創傷  都有19mm IP電 $220
alancckwong 發表於 2017-11-29 15:38:10 | 顯示全部樓層
KWS創X有,我都想試下
昨日在JV,有个玩車朋友說煙厰街有得賣"高能电"
alexchan468 發表於 2017-11-29 16:55:00 來自手機 | 顯示全部樓層
…9樓…
jj2006 發表於 2017-11-29 17:50:28 來自手機 | 顯示全部樓層
alancckwong 發表於 2017-11-29 09:21
你去taobao有一間店叫GTRC模型店-找"高能GN3短薄电7.4V2S"就找到

應該係GNB
 樓主| pdaman 發表於 2017-11-29 18:14:06 來自手機 | 顯示全部樓層
alancckwong 發表於 2017-11-29 10:29
一般冇刷電變如Hobbywing QuickRun60A, Ezrun35A,可以用返.配Lipo2s 3500mah
一般有刷老電變如LRP IPCSport ...

謝謝師兄咁長細講解。12仔係唔係用60A電變都足夠?如果係新手的話。60A+13.5/10.5T ok嗎?
sean2013 發表於 2017-11-29 18:17:57 | 顯示全部樓層
60A電變不足夠,夏天過熱死機
買120A+13.5/10.5T ok
bmthcody 發表於 2018-2-27 02:46:36 來自手機 | 顯示全部樓層
我玩開gt殻+2s電變, 近排出個剷殻發現會頂電變風扇。請問師兄點搞? 吾用風扇怕吾怕燒機? 殻開隆會影響down force? Thx!
tc3driver 發表於 2018-2-27 11:51:10 來自手機 | 顯示全部樓層
如齒比正常,12仔可不用風扇,只要落到手摸都吾會燒