RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7836|回復: 27
收起左側

遙控問題

樓主| nde63h 發表於 2018-1-24 12:44:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
行車時,明明手指無郁,但部車有時會窒一窒,好似突然收油之後突然加速。

有時直情行行下無反應,部車停左係度。

熄左支控再開,都係唔郁。但有時等一陣佢又郁得返。

係屋企、室內,又完全無問題。

支控的電芯全部換過新,拎出街玩,又係咁,間歇性無反應。

係屋企試,係完全無問題。

請問係咩原因?
RGear 發表於 2018-1-24 14:01:18 | 顯示全部樓層
檢查天線,不良位置,什至可能斷了⋯⋯
 樓主| nde63h 發表於 2018-1-24 14:32:27 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2018-1-24 14:01
檢查天線,不良位置,什至可能斷了⋯⋯

receiver天線?

好近esc。ok我檢查一下。謝謝。
garywong5368 發表於 2018-1-24 14:34:00 | 顯示全部樓層
什麼控?
Hpibbq 發表於 2018-1-24 14:42:44 來自手機 | 顯示全部樓層
應該係cut 電
 樓主| nde63h 發表於 2018-1-24 14:59:27 | 顯示全部樓層

futaba 3prka
 樓主| nde63h 發表於 2018-1-24 15:04:13 | 顯示全部樓層

應該唔會。電池剛剛叉滿,開始玩,都已經係咁。一落街玩就會窒/失去反應。但拎返屋企試,又好地地。

另外係接受範圍亦不合理地短。20m左右已經收唔到,部車會停左係度。

另外之前有師兄提示檢查天線,檢查過了,拆出來睇過,無斷,無問題。不過個擺位好近esc,如圖,會唔會有關?

登錄/註冊後可看大圖
RGear 發表於 2018-1-24 16:01:23 | 顯示全部樓層
假設你室內沒有全油門,所以沒有出現問題:

室外時細油慢行,看看控制範圍有多遠。

如果足夠遠,而大油之後問題再出現,可以如樓上師兄所言 (cut 電). 也可能是電變中位設定不對⋯⋯
garywong5368 發表於 2018-1-24 18:28:41 | 顯示全部樓層
換套勁的
sean2013 發表於 2018-1-24 18:54:41 | 顯示全部樓層
再試下離遠一點對頻
 樓主| nde63h 發表於 2018-1-24 23:37:28 | 顯示全部樓層
多謝師兄們幫忙研究。剛剛在室內試,拉遠少少已經收唔到。

https://youtu.be/lQwb6coWNiA

拍片時,我由始至終保持油門大約不變(俾少少油),支控係部車附近,佢表現正常,但只要行到去衣櫃果邊,已經收唔到,你見部車停晒,但其實我保持油門大約不變。

拎支控出少少,佢又收到。

係咪真係支控太雞?..==
 樓主| nde63h 發表於 2018-1-24 23:39:28 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2018-1-24 16:01
假設你室內沒有全油門,所以沒有出現問題:

室外時細油慢行,看看控制範圍有多遠。

室外時細油慢行,部車係自己腳邊都有時會無反應。
modelhp 發表於 2018-1-25 02:45:37 | 顯示全部樓層
你放接收及電變的防水盒係膠或是金屬?
1.金屬盒會干擾接收能力.
2.你一係拉條接收電線拉出防水盒多啲.
 樓主| nde63h 發表於 2018-1-25 09:31:32 | 顯示全部樓層
modelhp 發表於 2018-1-25 02:45
你放接收及電變的防水盒係膠或是金屬?
1.金屬盒會干擾接收能力.
2.你一係拉條接收電線拉出防水盒多啲.

防水盒是膠

接收天線已經是伸出車殼外了

至於發射,是無外露的天線,天線在機身內

初買返來時,操作係正常的。當時的物件擺位同而家一樣。接收都係擺電變旁。出街玩過幾次完全正常。係唔記得邊次行行下街開始感覺到佢窒(明明手指保持不變,應該是恆速,但部車突然收一收,然後加速)。初時好少窒。好耐才窒一次。後來越來越嚴重。去到直情郁唔到。

而家估係支控壞壞地
sean2013 發表於 2018-1-25 09:50:22 | 顯示全部樓層
比大陸flysky GT3B還要差
 樓主| nde63h 發表於 2018-1-25 10:17:37 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2018-1-25 09:50
比大陸flysky GT3B還要差

諗住futaba都係大牌子丫

真係平嘢冇好..
tc3driver 發表於 2018-1-25 10:27:28 來自手機 | 顯示全部樓層
拆開個接收清潔吓,又可能插頭鬆,找人用手按實插頭再試吓
kkchung 發表於 2018-1-25 12:20:35 | 顯示全部樓層
nde63h 發表於 2018-1-24 15:04
應該唔會。電池剛剛叉滿,開始玩,都已經係咁。一落街玩就會窒/失去反應。但拎返屋企試,又好地地。

另 ...

先做一次遥控對頻,然後還是遠小許便沒反應;(這時先看看接收器及電變的警示燈號)顯示是什麼錯誤,是否沒有信號或低電壓。如果沒信號警示較多見到是接收器問題,發射器便較小見到(也有可能)。如果是電壓錯誤,較常見到電變BEC有不正常。先看了錯誤燈號顯示什麼,再看要否問朋友借接收回來試試。
神奇俠 發表於 2018-1-25 21:20:54 | 顯示全部樓層
換過新電試下。
gear6th 發表於 2018-1-25 21:45:37 來自手機 | 顯示全部樓層
天線中間斷?