RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5698|回復: 6
收起左側

貨車改用Flysky GT5槍控

樓主| AMAT 發表於 2018-5-12 22:05:25 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
入手GT5後,一步步將FM/AM控 fade out。
由於GT5可以用到6ch,試改過去先,要思考下用ch3定ch4.....

仲有改電變由101BK做105BK,因為105有low voltage cut。

今晚開工。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-13 00:59:52 來自手機 | 顯示全部樓層
咁啱有個105,咁就換走個唔太啱宜家用嘅101。

101除咗冇protect外,亦要多條線攞電,其實都麻煩。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-13 01:01:19 來自手機 | 顯示全部樓層
新舊接收對比,當然2.4g細隻得多啦。
布局好咗,亦都唔駛伸天線出嚟。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-13 01:03:42 | 顯示全部樓層

跟住就係要睇用邊一個CH做二波轉波用。
睇返佢VIDEO入面介紹每一個CH O既特性,3CH應該足夠用。

用咗就可以按一下上二波,控一下又去返一波。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-13 01:07:41 來自手機 | 顯示全部樓層
Set之前先鬆開晒個推桿,避免一按時死推。

因為跟據佢個用法,其實個行程並唔係行晒,左右郁係有分別。

先調到佢地左右EPA各50,再微調返上去。一波宜家約70%,二波就65%左右便可。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-13 01:12:03 來自手機 | 顯示全部樓層
Set好就可以用槍控做轉波動作。

其實好多槍控都有3ch,亦都係類似操作。

所以只要用同樣方式去set,3ch按都可以做到相同function。

淨返果啲channel就可以做其他嘅function~

其實換控目的都係想唔好咁多支控,減少啲同用2.4g。

好容易咁就搞掂~
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-13 21:21:20 來自手機 | 顯示全部樓層
試車~

轉波方便晒~