RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

[開箱報告]3Racing MG Evo

樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 11:56:10 | 顯示全部樓層
OPTION PARTS列表,可以諗定入乜貨喇~哈哈!

http://os.3racing.hk/car_parts.php?carkits_key=161
hing830 發表於 2018-5-24 12:27:13 | 顯示全部樓層
期待試車後報告
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 12:48:11 | 顯示全部樓層
hing830 發表於 2018-5-24 12:27
期待試車後報告

會盡快試~^_^
樂天熊仔 發表於 2018-5-24 13:21:41 | 顯示全部樓層
佢個TCR Civic 殼幾時有
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 13:25:55 | 顯示全部樓層
樂天熊仔 發表於 2018-5-24 13:21
佢個TCR Civic 殼幾時有

好似未有咁快.....

今日或星期五到貨O既應該係得淨車架連呔。

連殼好似未有時間表。
樂天熊仔 發表於 2018-5-24 14:05:48 | 顯示全部樓層
仲申請緊版權可能?
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 14:08:13 | 顯示全部樓層
樂天熊仔 發表於 2018-5-24 14:05
仲申請緊版權可能?

堅唔知呢.......

我都冇得用~呵呵!
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 15:25:24 來自手機 | 顯示全部樓層
配返小小option,六角會先裝上。三節萬向就等試完車先再裝。

摩打會用鬼式17.5嚟同M05 head to head 比較,然後先再試13.5。
WilliamSit 發表於 2018-5-24 17:59:38 | 顯示全部樓層
多謝分享分享!
tamiyafan 發表於 2018-5-24 21:13:38 | 顯示全部樓層
期待試車報告, 如用到 13.5 行 Turbo 就一流
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-24 23:58:08 | 顯示全部樓層
tamiyafan 發表於 2018-5-24 21:13
期待試車報告, 如用到 13.5 行 Turbo 就一流

因為手頭上冇有TURBO電變,所以不能測試~
但13.5T就一定係用到O既。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 10:53:04 | 顯示全部樓層
擒日冇更新到,唔係因為懶,都係到好努力咁砌,搞到今朝五點先叫做搞好,所以瞓好覺先繼續過。

擒晚開始裝油壓。

原裝油壓係膠O既,同我之前砌O既XQ1S一樣。但係個人意見,MG Evo呢支做得比較好,因為個司桶身係全牙,唔似XQ1S果支左右PARTING位有冇咗牙O既情況,變咗唔會好似XQ1S咁,扭得唔好滑咗牙O既情況發生。
不過,佢較PRELOAD果個圈係冇膠圈,唔知會唔會係工作時會走位,同埋同個油壓頂SIZE太接近,又冇防滑牙,有小小難扭。

抽真空冇乜難度。

可能會有朋友關心,如果我想換過套油壓,應該會O的乜。
左手邊果套係50MM嚟,右手邊係MG Evo原裝油壓。
個人意見就如果買最好買50MM。因為原裝膠油壓55MM,裝咗上車TRAVEL係比較短,如果換50MM就會有多小小行程。

呢到可以睇到個PRELOAD圈係同頂蓋SIZE太近,又冇防滑,真係好難扭,建議下次俾小小紋佢啦~^_^

但可能對於買返嚟換金屬油壓O既朋友就唔係太大關係喇。

我會係試完晒原裝車之後先換做金屬油壓。

一個搞笑點,唔知點解,明明佢個油壓頂係一件式,但佢跟咗一個有得換O既油壓頂波窿......可能果包油壓配件係同其他車一樣?

樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:00:55 | 顯示全部樓層
由於我收到只係得車架,係冇車殼O既,所以我都係要自己搵殼裝。

亦由於我要比較我本身有O既M05,係用長陣239,所以我最後決定都係用239。
說明書寫係238,其實只係差隻1MM戒子長度.....好小好小。

說明書上面雖然有講到239長,套臂係點裝,但佢係冇講到239時點裝。
反而210就有講點裝法。
我有小小估計設計者可能諗住買呢架都玩開M車,應該知點去裝?

33359180_1808654439201461_475151476042235904_n.jpg 33326909_1808654185868153_225946487001972736_n.jpg
事實上個裝法的確係同M05一樣咁做,用239時個油壓係到裝係入面,ANTIROLL BAR裝出面。
反而M07就唔係咁做。
呢一下就係幾似M05 O既。裝入面就用唔到佢原裝O的波頭,我就用M3x20配咗好多墊圈,再配田宮O既波頭。波頭SIZE係MATCH O既。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:09:31 | 顯示全部樓層
好喇,裝摩打。

呢一下係摩打選用上,其實要有小小要留意,就係唔係隻隻都放得落。

我之前講過我打算用鬼式,佢果個焊頭,其實只係O岩O岩好,因為如果個摩打焊頭設計係一塊PCB咁突出嚟,係會頂住上面果個架,裝唔入,講緊係乜角度都裝唔入。
一係就好似之前澳洲果邊有人試,係摩打上螺絲果邊加墊片,都加成差唔多可能5MM先掂。但個人覺得咁樣個摩打移向一邊,重心唔太理想,所以都係唔會咁做。
我用鬼式如果直焊都只係O岩O岩好,但我又想用蕉通,所以要焊得非常有技巧先掂。

呢個位置比我之前M05換無刷,似乎仲難搞。

最理想,唔駛講,用SPEEDPASSION,一定唔會頂。
所以建議大家可以用呢種摩打。
我用鬼式係因為我想同架M05比較。

宜家啲SPEED PASSION成日減價,三百零蚊有一隻,又快又抵用。
係唔知幾時會賣晒唔再有貨......

樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:24:39 | 顯示全部樓層
到齒比一環,MG Evo其中一大賣點,就係可以換SPUR GEAR,咁究竟佢可以比M05或M07齒比寬容度大幾多呢?

如果先攞M05嚟比,唔駛講喇,M05只可以用到20T,18T同16T摩打齒,得5.8,6.44同7.25三個揀。
M07又點呢? M07可以用到17T至24T,可以做到4.813至到6.795齒比,八個揀。

到MG Evo又點呢?
以唔換佢個80T計,佢應該可以用到33T至到24T左右摩打齒,即係都係十個,齒比可以係4.8至到6.66。
但留意,佢係可以換到SPUR GEAR,即係話你係可以搭到比4細,比7大O既齒比。

3RACING官方張SETTING SHEET,佢係用緊65T對43T,做到3.02齒比。
係呢個位上,MG Evo可以配到O既摩打就一定比M05/07多。只有快到你揸唔到,冇話擺唔到。

另外我開頭都講,你唔鍾意48P,可以換返64P,比返你更加線性O既加速感。

至於換一隻大過80T O既48P齒好唔好呢?個人意見就唔好喇。

雖然佢可以裝到81T咁上下,但其實大又唔係大好多,但增加刮到底板機會。所以最好換細,唔好換大。

我宜家個SETTING呢,係80對29,5.517齒比,17.5T摩打。用O既原因係想同架M05比較。
我會之後試試用返4咁上下齒比再試,因為M05係做唔到,同埋17.5T其實可以用到係3.5至到5.5齒比。大過5.5其實係太慢。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:35:43 | 顯示全部樓層
殼樣安裝位置嚟講,佢算係幾多,可以配合到唔同M車殼。
不過有一點要提醒,就係佢殼柱距係唔同田宮。應該話,好接近,但唔係一樣。千祈唔好就咁開返M05/07啲位就諗住笠上去用,係唔O岩。

我嚟緊會COMPARE試,會係用239長O既MAZDA DEMIO輕量殼。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:40:33 | 顯示全部樓層
另一個大家關心O既問題,重量,究竟佢呢個FIBER車架設計,會輕幾多呢?
我用相同電變,摩打嚟去比較。

MG Evo重約981g

我宜家O既M05重......968g!?

竟然係M05輕O的!?
不過,我架M05係改晒鈦螺絲,鋁合金件,輕軸等等,如果唔換果到都成30g重量嚟。
另外M05我用FUTABA 9551 SERVO,MG Evo係用BLS451,重量上有小小差距(S9551 45g, BLS451 58g)

如果MG Evo都改咗用鈦螺絲等配件,用埋同一個SERVO,有可能都會更加輕,估計應該可以輕到30g左右。

至於M07呢,因為冇係手,所以比較唔到。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:49:40 | 顯示全部樓層

另一個我覺得比M05/07好O既設計,就係佢係摩打上方,有俾你裝風扇O既位置。
如果你唔裝風扇,其實電線可以係果到過添。

如果換成M07,裝風扇個位係冇提供,你係要夾硬咁裝上去。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 11:52:32 | 顯示全部樓層

基本上架車就裝好晒,嚟緊我會攞MG Evo同M05做一個對比測試。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 12:52:28 | 顯示全部樓層
未試車前,先整理一下呢架車組裝O既心得。

就組裝上嚟講呢,其實都好容易,膠料O既質量同埋準確度都幾高下。玩咁耐膠車,砌咁多口螺絲,總會試過扭塌一兩個螺絲窿,但係呢架MG Evo,我係一口都未扭塌過,部份我因為要調整扭完又鬆鬆完又扭,都冇塌,啲料做得幾好!
但亦因為啲料幾靚,所以其實都有O的幾難扭下,所以冇扭塌螺絲窿,但有機會扭塌螺絲六角。大家要用把好O的O既六角批嚟扭,如果換鈦螺絲要特別小心,最好用開牙器開晒先。

就結構嚟講,呢架車係一架相當唔錯O既車架嚟,FUN玩又得,要鬥又得。