RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

[開箱報告]3Racing MG Evo

樓主| AMAT 發表於 2018-5-27 19:05:22 | 顯示全部樓層
波板糖 發表於 2018-5-27 18:18
另外我用短電,最搞笑本來單邊可以收4 粒螺絲落電架,宜家移入咗收得2 粒,點解唔鑽多兩個窿㗎,失敗 !
仲 ...

短電扭兩粒,有何問題? :)

油壓架影張相睇下~
kenkllee 發表於 2018-5-27 21:36:32 來自手機 | 顯示全部樓層
波板糖 發表於 2018-5-27 18:18
另外我用短電,最搞笑本來單邊可以收4 粒螺絲落電架,宜家移入咗收得2 粒,點解唔鑽多兩個窿㗎,失敗 !
仲 ...

師兄怕手痛又無電批可以試下用少少雪油在羅C牙上面,但要注意用不傷膠那種,或可以用花士令。
如果支震放最斜你意思是油壓板用最入而A臂用最出嗎?那和A臂活動的曲線相差太遠可能不太合理的,也可能對行程有影響吧
kenkllee 發表於 2018-5-27 21:44:35 來自手機 | 顯示全部樓層
另外要小心同左油扭那羅C可能會輕手左D要小心不要太大力扭過龍喔
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-27 21:54:43 | 顯示全部樓層
kenkllee 發表於 2018-5-27 21:44
另外要小心同左油扭那羅C可能會輕手左D要小心不要太大力扭過龍喔

呢架車啲料幾靚,除咗齒差外,其他O野都好難扭得塌....

kenkllee 發表於 2018-5-27 22:23:50 來自手機 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-27 21:54
呢架車啲料幾靚,除咗齒差外,其他O野都好難扭得塌....

咁就好了難得才伍佰幾蚊有靚用料,其實我重未買呢部車但就一定會買的
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-27 22:34:53 | 顯示全部樓層
kenkllee 發表於 2018-5-27 22:23
咁就好了難得才伍佰幾蚊有靚用料,其實我重未買呢部車但就一定會買的

認真講,呢架車啲料係真係靚。
但當然,佢係一架膠車,你唔可能諗佢硬到好似鋁合金咁。
但如膠車比膠車,佢啲料做得好。

註:我地冇收3RACING任何廣告宣傳費用
tophand88999 發表於 2018-5-28 13:36:25 | 顯示全部樓層
買過佢地嘅車都知咩料,不過佢殼小,又要買返田宮D殼,買田宮殼又等於買咗半部田宮車
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-28 13:52:05 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2018-5-28 13:36
買過佢地嘅車都知咩料,不過佢殼小,又要買返田宮D殼,買田宮殼又等於買咗半部田宮車 ...

邊有買半部田宮車咁誇張呀?
仲有ABC同BLITZ揀呢~
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-29 03:10:07 來自手機 | 顯示全部樓層
擒日同今日,因應試車時嘅效果,做咗啲更改。

首先就係換咗油壓。油壓係3Racing Advance用果套。要留意係原裝Advance套油壓頂同腳都唔啱MG Evo波頭用。原裝跟車多咗個油壓頂就大派用場,可以換落去用。
記得拆返原裝個油壓腳添,咁就可以用到Advance油壓。

至於彈弓我換咗做RACE OPT O既progressive彈弓,做返前後應該要有O既反應。

另外就換咗大齒做70T,因為宜家換咗13.5,想再快齒比。3Racing setting sheet係用到3.02:1係13.5摩打,我就保守小小,用住4.11先。

最後換咗十幾粒鈦螺絲。我夠膽用係因為已經扭過晒有牙,所以都並冇大所謂啦。

摩打插頭思考過後重新再焊過,今次打斜小小嚟做~

換完之後有再磅一磅重,結果係.......一樣重量~

呢兩日會再試車。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-30 20:50:20 來自手機 | 顯示全部樓層
落PYC試一試車……
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-31 01:35:48 | 顯示全部樓層
今日入PYC目的,都係想搵一個最好O既數據俾呢架車。
試咗SET新O既36R,繼續係過轉同好甩。

然後就試咗另外車友O既RIDE呔,前38後36,再改軟所有彈弓,成架車好行咗好多,但係都係有灣心先嚟甩尾果一下。

因為同場有試到M05,前M後S,完全走到,冇問題,所以場地因素應該係無關。

咁就遇到工房另一位版主,船版O既GEORGE。佢O既意見係頭差速要換100W油,50W係佢齒差得兩牙情況下,唔理想。
的確由我砌時同M07比較,都已經講緊係100W,似乎試咗幾次都係過轉,係時間要試下50W。

宜家目標都係希望可以唔駛好似M05/07咁,要前後呔唔同先行到。都係要以前後呔一樣都行到作為最後目標。

嚟緊要繼續試,希望可以快啲搵到一個可行SETTING。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-31 02:53:40 來自手機 | 顯示全部樓層
其實係M03/05年代都係咁做,放spacer墊片代替度呎,咁樣個長度會再準啲 亦都冇咁易走位。

多得台灣車友提醒,加上阿George意見,都係加返落去先。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-31 02:55:42 來自手機 | 顯示全部樓層
由於呢架車比較轉嘅特性,彈弓同toe out都要有小adjust,要比較冧。

換完彈弓,重新度呎。
樂天熊仔 發表於 2018-5-31 16:37:51 | 顯示全部樓層
原裝呔係唔係可以不理?
georgej 發表於 2018-5-31 18:13:29 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-31 02:53
其實係M03/05年代都係咁做,放spacer墊片代替度呎,咁樣個長度會再準啲 亦都冇咁易走位。

多得台灣車友提 ...

多謝接納小弟意見,還有PYC對部車來說是高速場,留意車高離地距
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-31 19:01:48 來自手機 | 顯示全部樓層
樂天熊仔 發表於 2018-5-31 16:37
原裝呔係唔係可以不理?

有人行到,唔敢話唔得。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-31 19:04:22 來自手機 | 顯示全部樓層
georgej 發表於 2018-5-31 18:13
多謝接納小弟意見,還有PYC對部車來說是高速場,留意車高離地距

有道理點解唔聽? :)

有返去重新度過晒,有根據你意見改過車高,彈弓都改過。

其實擒日最尾一轉已經好接近,但學你話齋要以前後呔一樣為目標,咁先有意思。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-31 19:06:18 來自手機 | 顯示全部樓層
擒日我有玩M05,基本上都係路軌車咁行,所以我係要set到佢一樣咁好行。
georgej 發表於 2018-5-31 19:39:28 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-5-31 19:06
擒日我有玩M05,基本上都係路軌車咁行,所以我係要set到佢一樣咁好行。

加油
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 00:58:26 | 顯示全部樓層

下星期啲電子O野到齊未?
我星期三有可能再嚟,到時一齊又再研究下~^_^