RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4772|回復: 11
收起左側

12仔車呔

樓主| pdaman 發表於 2018-6-28 16:47:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請教下,12仔海綿呔同度數但唔同牌子其實有冇分別?例如大家都係30度尾同起上黎軟硬度係唔係都一樣?唔計大細。
sean2013 發表於 2018-6-28 17:53:58 | 顯示全部樓層
所有不同牌子出品 軟硬度都不可能一樣
crazy88 發表於 2018-7-5 23:29:29 | 顯示全部樓層
順便問下, 玩12仔係咪一定要磨呔?
 樓主| pdaman 發表於 2018-7-6 07:55:57 | 顯示全部樓層
平常玩,就覺得唔需要,因為當你玩到咁上下,當個呔直徑磨到一個適合大細時就會好好行,但如果你話去比賽冇時間磨就當然要用機啦。重有係一定要落呔水。
福仔 發表於 2018-7-6 10:05:08 | 顯示全部樓層
crazy88 發表於 2018-7-5 23:29
順便問下, 玩12仔係咪一定要磨呔?

有磨呔機玩12仔係方便好多除了呔直徑好控制最重要是呔可磨回正型
wankalok 發表於 2018-7-6 11:47:20 來自手機 | 顯示全部樓層
是否貴D Hudy 操作及效果同 3 racing 也是一樣的?
福仔 發表於 2018-7-6 11:56:20 | 顯示全部樓層
wankalok 發表於 2018-7-6 11:47
是否貴D Hudy 操作及效果同 3 racing 也是一樣的?

我覺得刀頭最重要...操作好不好不是重點..因為基本是上操作是好簡單的
 樓主| pdaman 發表於 2018-7-6 12:39:41 | 顯示全部樓層
下下磨我覺得好浪費,因為一套呔都唔平。不過磨完真係有好大分別。
福仔 發表於 2018-7-6 12:56:10 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2018-7-6 12:39
下下磨我覺得好浪費,因為一套呔都唔平。不過磨完真係有好大分別。

磨番平等佢有番個caamber..其實不會好浪費...
crazy88 發表於 2018-7-13 16:45:58 | 顯示全部樓層
咁玩12仔唔磨呔得唔得, 又想玩12仔但又唔想買磨呔機
 樓主| pdaman 發表於 2018-7-13 16:58:27 來自手機 | 顯示全部樓層
我估大把人都冇磨呔機啦,點會唔得姐。其實我開始玩嗰陣時候都係玩唔到,快同慢都唔得,因為每個場都會有分別,你要慢慢試唔同牌子唔同度數呔,重要差速鬆緊都有影響,當然每次都要用呔水,最後搵到邊幾樣setting最適合,你就可以玩得好開心。當然如果好似比賽咁,一次定生死咁梗係要整靚套汰啦。
alancckwong 發表於 2018-7-17 12:40:28 | 顯示全部樓層
crazy88 發表於 2018-7-13 16:45
咁玩12仔唔磨呔得唔得, 又想玩12仔但又唔想買磨呔機

你去JV玩3至4排電,就磨平晒....