RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9563|回復: 24
收起左側

mini mg 扫齒問題

樓主| 16079038 發表於 2018-8-1 08:00:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
原裝mini mg 扫齒是否要换金屬齒
黑猪都扫

warehouse 發表於 2018-8-1 09:07:29 | 顯示全部樓層
我原先想買13.5T,有ching話用17.5T好D,但前幾曰有人話掃齒,我架轉用白豬唔知會唔會有運行。
唔識做 發表於 2018-8-1 11:20:28 | 顯示全部樓層
我架17.5 轉13.5, 天水玩, 超過20排電都無事
warehouse 發表於 2018-8-1 12:46:47 | 顯示全部樓層
唔係掛!唔議做,玩13.5T乜事都冇?架車換了乜?改了乜?補了乜?照實講無人笑你。
AMAT 發表於 2018-8-1 12:48:09 | 顯示全部樓層
其實我用13.5T都玩咗一段時間,TOUCH WOOD都未換過齒。
pdaman 發表於 2018-8-1 13:45:52 來自手機 | 顯示全部樓層
我玩13.5,如果唔係大撞一野個肶都冇掃。其實我覺得都唔係咁易掃。
RGear 發表於 2018-8-1 13:58:12 | 顯示全部樓層
用13.5T,已跑了十多排電沒有問題。但上次連續不停跑3排電,立刻出事。應該係過熱變軟。

AMAT 發表於 2018-8-1 17:04:16 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2018-8-1 13:58
用13.5T,已跑了十多排電沒有問題。但上次連續不停跑3排電,立刻出事。應該係過熱變軟。

...

連續跑......

我通常玩完一排電都抖十五分鐘先換第二排......

一排接一排....乜車都死.....
hydrogen9999 發表於 2018-8-1 18:27:45 | 顯示全部樓層
邊隻黑豬? 有d 黑豬比13.5 NA 更快
唔識做 發表於 2018-8-1 19:24:39 來自手機 | 顯示全部樓層
全膠齒,波箱無改過,係天水玩就知我用咩速度玩
warehouse 發表於 2018-8-1 22:00:26 | 顯示全部樓層
佩服佩服!13.5T架車能under control 能不掃齒是好漢。
warehouse 發表於 2018-8-1 22:05:38 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2018-8-1 18:27
邊隻黑豬? 有d 黑豬比13.5 NA 更快

哈哈!ching噉樣問,太直接啦。
AMAT 發表於 2018-8-2 00:09:58 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2018-8-1 22:00
佩服佩服!13.5T架車能under control 能不掃齒是好漢。

我今日係PYC試完車,架車已經冇咗起步側一邊,全程13.5T,冇問題。
KEYPOINT只係呔要O岩度數。
warehouse 發表於 2018-8-2 00:43:25 | 顯示全部樓層
Thank you Mr.Amat。
hydrogen9999 發表於 2018-8-2 11:59:47 | 顯示全部樓層
warehouse 發表於 2018-8-1 22:05
哈哈!ching噉樣問,太直接啦。

因為我遇過一個case, 車主找不到原因,原來佢個“黑豬” 太勁,比d 10.5 NA仲快,一般膠車是不能長時間抵受咁大的動力。如果係咁既原因,我建議你換隻慢少少的摩打再試
pdaman 發表於 2018-8-2 12:19:59 來自手機 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-8-2 00:09
我今日係PYC試完車,架車已經冇咗起步側一邊,全程13.5T,冇問題。
KEYPOINT只係呔要O岩度數。
...

係唔係就個尾加返介子?
AMAT 發表於 2018-8-2 22:37:20 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2018-8-2 12:19
係唔係就個尾加返介子?

我尾加完戒子,度返正晒二樓架同底板距離,個偏埋一邊O既問題就消失咗。
我用卡呎一個個距離咁度。
AMAT 發表於 2018-8-2 22:40:17 | 顯示全部樓層
掃牙問題,我覺得真係因為過熱原因嚟。

我架車由砌到宜家都係13.5T,TOUCHWOOD由開始行唔直係咁撞,到宜家行正型,啲牙都未掃過。

我係行HW QUICRUN電變加鬼式13.5T,70對34 48P。
用過普通7.4V電,用過HV電,冇事。
AMAT 發表於 2018-8-2 22:41:27 | 顯示全部樓層
田宮車如果一場接一場咁嚟玩,唔停,都一樣係會溶牙掃牙。
pdaman 發表於 2018-9-4 14:50:39 來自手機 | 顯示全部樓層
依家到我掃了,真係長時間玩唔停,過熱另到變型。所以大家要留意一下。