RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8936|回復: 26
收起左側

TT-02 換摩打

樓主| hfelixlee 發表於 2018-8-8 14:38:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位師兄您好, 我係新手, 請問, 如果田宮原裝 TT-02 換了個有刷摩打 (Yeah Racing Hackmoto V2 13T 540 #MT-0012), 每當行5~8分鐘就停一陣, 可否勉強不需更換其它零件, 而又不太傷車呢 ?

萬分感激, 謝謝

AMAT 發表於 2018-8-8 14:43:42 | 顯示全部樓層
如果你係RTR車,用原裝田宮電變,應該就係過熱。

你又唔想換零件,唯一方法就係佢停你咪又停下囉。
滕尼 發表於 2018-8-8 14:58:52 來自手機 | 顯示全部樓層
有無加風扇呀?
 樓主| hfelixlee 發表於 2018-8-8 15:02:17 | 顯示全部樓層

TT-02 原裝田宮電變 TBLE-02 是沒有配風

滕尼 發表於 2018-8-8 23:45:19 來自手機 | 顯示全部樓層
有得後期加裝,不過貴lor
mattma369 發表於 2018-8-9 09:09:24 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主,如果你係用緊星tble02s 電變的話,可睇睇說明書,最多只可使用25T 以上摩打。如使用sport tune 都已經要加風扇,你13T 熱到停機好正常。
hydrogen9999 發表於 2018-8-9 10:59:10 | 顯示全部樓層
mattma369 發表於 2018-8-9 09:09
樓主,如果你係用緊星tble02s 電變的話,可睇睇讓明書,最多只可使用25T 以上摩打。如使用sport tune 都已 ...

完全同意,雙星電變玩白豬好了
 樓主| hfelixlee 發表於 2018-8-9 11:01:47 | 顯示全部樓層
一個 60A的電變, 應最盡可頂到幾多 T 的有刷摩打 ? 13T 或 17T 或 22T ?
mattma369 發表於 2018-8-9 13:10:31 | 顯示全部樓層
hfelixlee 發表於 2018-8-9 11:01
一個 60A的電變, 應最盡可頂到幾多 T 的有刷摩打 ? 13T 或 17T 或 22T ?

60A 都要睇間廠個 spec, 星星60a 就唔用得13T, 但hobbywing 1060 就得啦...不過都要加風扇.

(不過 YR 應在質素比較劣. 我玩過 11T 幾個圈就溶左個尾蓋膠, 希望你13T 可以玩耐D
chacha 發表於 2018-8-9 15:17:20 來自手機 | 顯示全部樓層
溶尾蓋,唔關電變事
 樓主| hfelixlee 發表於 2018-8-9 16:37:26 來自手機 | 顯示全部樓層
是否 hobbywing 1060有turbo 嗎 ? 用13T 磨打+turbo 會否有問題嗎?
hydrogen9999 發表於 2018-8-9 17:13:37 | 顯示全部樓層
hfelixlee 發表於 2018-8-9 16:37
是否 hobbywing 1060有turbo 嗎 ? 用13T 磨打+turbo 會否有問題嗎?

有刷摩打冇turbo 的。
不過有刷摩打15t,17t 都已經好快架啦,所以如果玩13t, 要求算是比較高。
AMAT 發表於 2018-8-9 17:28:09 | 顯示全部樓層
hfelixlee 發表於 2018-8-8 15:02
TT-02 原裝田宮電變 TBLE-02 是沒有配風扇的

其實你係玩緊有刷定冇刷呢?

TBLE-02係無刷電變嚟。
但你個摩打又有刷。

你其實係想問乜呢?

定係你將隻有刷摩打裝落個無刷電變到呢?
滕尼 發表於 2018-8-9 18:33:29 來自手機 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-8-9 17:28
其實你係玩緊有刷定冇刷呢?

TBLE-02係無刷電變嚟。

尼隻係有刷無刷雙用,我個人無刷用17.5,有刷用TP黑風同雙星黑豬(車係TT01同02)
AMAT 發表於 2018-8-9 19:37:26 | 顯示全部樓層
滕尼 發表於 2018-8-9 18:33
尼隻係有刷無刷雙用,我個人無刷用17.5,有刷用TP黑風同雙星黑豬(車係TT01同02) ...

啊~真係唔知原來雙用。
 樓主| hfelixlee 發表於 2018-8-9 20:35:51 來自手機 | 顯示全部樓層
滕尼師兄,你無刷用17.5,有刷用TP黑風同雙星黑豬後,TT01 同 TT02 在佐敦谷大場,需要收油過彎嗎?  我架原裝 TT02 在佐敦谷大場,已用全速轉彎都沒有任何失控問題,因仍是很慢速
 樓主| hfelixlee 發表於 2018-8-9 20:40:56 來自手機 | 顯示全部樓層
ESC TBLE-02s 雖然是雙刷式,但最多得60A,都配不到快磨打啦,即是廢
 樓主| hfelixlee 發表於 2018-8-9 21:01:04 來自手機 | 顯示全部樓層
如果相同 T數的磨打,但"有刷"同"無刷" 所運行 A 數會是否一樣?速度是否又是一樣?
滕尼 發表於 2018-8-9 22:32:44 來自手機 | 顯示全部樓層
hfelixlee 發表於 2018-8-9 20:35
滕尼師兄,你無刷用17.5,有刷用TP黑風同雙星黑豬後,TT01 同 TT02 在佐敦谷大場,需要收油過彎嗎?  我架原 ...

我未去過佐敦谷場玩呀,若果我去既話應該唔會用有刷去玩,會轉用有感無刷
AMAT 發表於 2018-8-9 23:18:05 | 顯示全部樓層
想係佐敦谷玩有快感,無刷有TURBO至少13.5T,冇TURBO至少10.5T。
佐敦谷條直路太長......