RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7330|回復: 24
收起左側

新手選車問題

樓主| andyting 發表於 2018-8-20 14:46:49 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

新手選車問題
想請教下各位師兄,完全未玩過快車嘅話應該買teamsaxo v2/Roche 好?
主要想學吓setting,因為如果唔識搞驚自己好快冇心機玩,主要係油麻地玩
福仔 發表於 2018-8-20 14:59:32 | 顯示全部樓層
只有這兩部我一定選Roche p12 美版
wankalok 發表於 2018-8-20 15:59:15 | 顯示全部樓層
Roche P12 world champion Version.
買咗仲未砌。
 樓主| andyting 發表於 2018-8-20 16:48:56 來自手機 | 顯示全部樓層
咁請問P12大約幾多錢
福仔 發表於 2018-8-20 17:41:23 | 顯示全部樓層
andyting 發表於 2018-8-20 16:48
咁請問P12大約幾多錢

http://www.rocherc.com/index.php ... &product_id=709
美金$230...上個月見有貨...現在無貨了...但你可上美國網..還有貨的

pdaman 發表於 2018-8-20 17:58:14 來自手機 | 顯示全部樓層
我都係玩300W v2, 係ymt 玩過,就我自己睇其實好易玩到,因個地都好平。冇什麼大問題。我個人覺得12仔最緊要用啱車呔,教啱差速,當然如果要快就另計,因為我都係玩左唔係好耐,重係學習中。
pdaman 發表於 2018-8-20 18:00:37 來自手機 | 顯示全部樓層
另外部車其實做工都唔差,但就有些地方個尺寸做得唔夠準確。鋁件比較軟。
wankalok 發表於 2018-8-20 18:03:24 來自手機 | 顯示全部樓層
P12 WC 2017 ,Rc penny 買$1450
福仔 發表於 2018-8-20 18:06:47 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2018-8-20 17:58
我都係玩300W v2, 係ymt 玩過,就我自己睇其實好易玩到,因個地都好平。冇什麼大問題。我個人覺得12仔最緊 ...

我新手都是在YMT玩每星期日 ...我玩過..蛇..r12c3...xray x12...來緊入左部CRC xti WC....師兄說得對...每部12仔其實都其上下...當中要選的我個人看車設計同個車架靚不靚....蛇個前擔碼設計不是好好好好易夾死上A臂....同12仔穩定度好低...玩幾排電你就要執執部車
福仔 發表於 2018-8-20 18:26:17 | 顯示全部樓層

部CRC xti wc 尾擔無段的...頭擔是可成件分開出來的...訂緊塊呂底板回來試車..https://www.teamcrc.com/crc/modu ... ile=article&sid=218
好多日本仔玩CRC
http://kimihiko-yano.jp/blog/archives/17870
 樓主| andyting 發表於 2018-8-20 20:53:31 來自手機 | 顯示全部樓層
主要都係考慮緊二選一,因為同場有師兄玩同廠嘅車,唔識可以問吓
 樓主| andyting 發表於 2018-8-20 20:54:53 來自手機 | 顯示全部樓層
因為對競賽嘅R C我真係完全係一張白紙
silver666 發表於 2018-8-20 22:42:05 來自手機 | 顯示全部樓層
福仔 發表於 2018-8-20 17:41
//www.rocherc.com/index.php?route=product/product&product_id=709
美金$230...上個月見有貨...現 ...

師兄,請問是那個美國綱站
pdaman 發表於 2018-8-20 22:57:10 來自手機 | 顯示全部樓層
當初買teamsaxo其實係貪方便,依家啲鋪頭東一間西一間,而佢零件可以搵淘寶唔洗煩,最初唔識攪部車所以玩唔到,跟著慢慢試攪攪下就開始玩到,其實我都有玩各種車但講真12仔我覺得最好玩,佢夠快夠靈活,車架簡單但係唔容易tune, 而且容錯度好低,一有少少問題就好覺。
 樓主| andyting 發表於 2018-8-21 00:47:39 來自手機 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2018-8-20 22:57
當初買teamsaxo其實係貪方便,依家啲鋪頭東一間西一間,而佢零件可以搵淘寶唔洗煩,最初唔識攪部車所以玩唔 ...

早幾日喺YMT有師兄講9樓開始有得買佢啲零件
pdaman 發表於 2018-8-21 07:04:12 來自手機 | 顯示全部樓層

12仔有樣好,基本上車架簡單parts唔多,可以買多少少做spare都唔大問題。不過如果兩部車價錢差唔太遠,就不如買P12啦,因為我鐘意佢放電唔洗用膠帶好方便。而其他野各品牌都大同小異。
silver666 發表於 2018-8-21 10:00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
我都想買P12,請問KWS邊間模型舖有貨?
 樓主| andyting 發表於 2018-8-21 12:01:20 來自手機 | 顯示全部樓層
pdaman 發表於 2018-8-21 07:04
12仔有樣好,基本上車架簡單parts唔多,可以買多少少做spare都唔大問題。不過如果兩部車價錢差唔太遠,就不 ...

咁其實兩架車零件係咪差唔多價錢?
pdaman 發表於 2018-8-21 13:12:45 來自手機 | 顯示全部樓層
咁我就冇太留意P12個parts價了。
福仔 發表於 2018-8-24 18:06:15 | 顯示全部樓層
silver666 發表於 2018-8-20 22:42
師兄,請問是那個美國綱站

只供參考...這間我沒有在這買過東西..自行查詢

https://www.genesisrcraceway.com/product-category/kits/on-road/