RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7332|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[意見調查] 工房搞比賽

樓主| AMAT 發表於 2018-9-12 14:10:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如果工房搞比賽,你會希望去邊到鬥?

鬥O既項目如下:
二驅17.5T M車,限殼(唔可以用TOURING或跑車麥拿侖果O的),CONTROL 呔
四驅13.5T M車,唔限殼,CONTROL 呔
四驅貨櫃車頭,限殼(田宮,YOKOMO或ABC),不限車架,唔限摩打,CONTROL呔。

你會想去PYC/TRC一類車場,定係去佐敦谷?

feihung 發表於 2018-9-12 14:22:25 | 只看該作者
想去TRC la
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-12 15:47:37 | 只看該作者
賽例方面,以下係考慮中o既部份

二驅17.5T M車賽
  • 任何品牌二驅M車架,可用前驅或後驅,不限齒比。(用香港品牌車架比賽費用平啲,新舊不限)不可以用四驅改成二驅用。
  • 限殼(唔可以用TOURING款或跑車麥拿侖果O的,唔可以有任何風翼包括原裝跟)。前後有車燈貼紙及車窗部份需透明或半透明。
  • 車距可以239, 225或210其一。
  • CONTROL 呔,前後呔一樣。
  • 17.5T (限最高2200KV),即場落MARKING。
  • 電池最高電壓8.44V (落場前度),限用硬殼電,SHORTY可以使用。
  • 不可以使用TURBO 。
  • 車重最低1200g (連電池車殼車呔及SENSOR)。

四驅13.5T M車賽

• 任何品牌四驅M車架,不限齒比。(用香港品牌車架比賽費用平啲,新舊不限)。
  • 改款出嚟四驅M車不可以使用(即並非原來出係四驅M車,或CONVERSION KIT改出嚟,同一品牌除外)。
  • 唔限殼,但必需為M車用車殼。前後有車燈貼紙及車窗部份需透明或半透明。
  • 車距可以239, 225或210其一。
  • CONTROL 呔,前後呔一樣。
  • 13.5T (限最高3100KV),即場落MARKING。
  • 電池最高電壓8.44V (落場前度),限用硬殼電,SHORTY可以使用。
  • 可以使用TURBO。
  • 車重最低1200g (連電池車殼車呔及SENSOR)。

四驅貨櫃車頭賽

• 限殼(田宮,YOKOMO或ABC),不可以落風翼。前後有車燈貼紙及車窗部份需透明或半透明。
  • 不限車架(用香港品牌車架比賽費用平啲,新舊不限),但必須為四驅驅動。
  • 唔限摩打,任何540呎吋摩打,不限齒比。
  • CONTROL呔,前後呔一樣。
  • 電池限用硬殼電。
  • 可以使用TURBO。
  • 車重最低1350g (連電池車殼車呔及SENSOR)。

sean2013 發表於 2018-9-12 18:01:24 | 只看該作者

當然去市區佐敦谷俾多D人認識搖控車

果D駐埸車手長駐TRC ,PYC玩到熟晒有叉意義咩

你作為版主作為推廣當然要讓多些人,市民,學生參與其中讓政府,學校都覺得要正視,先至有前途

入埸鬥來來去去果班人,

當然想睇佢地高手到JV有幾勁先好睇
gos 發表於 2018-9-12 19:56:57 來自手機 | 只看該作者
愉城,荷里活,或球場舖layout,  JV
mercedes 發表於 2018-9-12 20:32:45 | 只看該作者
以前可以在康文署的球場內攪比賽,可否再辦
LeoChan 發表於 2018-9-12 21:19:55 | 只看該作者
球場舖layout , Open Tires
chacha 發表於 2018-9-12 21:54:25 來自手機 | 只看該作者
依家玩車人數小,係車場玩嘅師兄,都重有熱誠,如果係-般球場攪比賽,電源供應係一個好大問題,最方便唔係車場就係JV攪。
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-12 22:15:40 | 只看該作者
球場搞,唔係唔好,係需要好大量人力物力。

先係要搵人借一套SENSOR,借O既價錢係唔平。
然後要租發電機,價錢亦都係一O的都唔平。
仲要買水喉鋪TRACK,用之前後O既倉存之餘,仲有CALL車運過去等等......
最後仲係要買呢個公眾娛樂保險。
條數其實係非一般人想像O既低。如果參加O既人少,唔好講賺唔到,真係大家辛苦得個吉。
搞O既人可以唔賺,但幫手O既人連一個飯盒車馬費都攞唔返,咁邊個肯幫你手?
如果受歡迎,YMC應該都仲存在係到。

至於JV,某程度好似幾理想,不過都要面對幾個問題。
都係啦,要租套AMB SENSOR,要租咪租喇叭。
公眾娛樂保場地會包,但係仲要俾電費錢,唔好以為唔駛俾。
最重要係,要搞要非牟利性質,唔係一定係要賺唔賺錢,係最後要俾盤數民政果邊,証實O的支出收入等唔係賺錢。

至於話PYC同TRC等有玩開場地玩晒,其實JV咪一樣都有。

香港地,要搵人租一套AMB SENSOR唔係平。仲有電腦,PRINTER。

有人講O既商場搞......冇資格,冇咁O既財力幾十萬租場搞一次。仲未計SET場費用。
仁濟可以搞係因為佢係慈善團體,人地商場俾優惠佢地。工房未有咁O既資格搲呢O的優惠返嚟。
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-12 22:19:18 | 只看該作者
LeoChan 發表於 2018-9-12 21:19

OPEN TIRE,啲人又會話啲人嚟鬥呔多.....哈哈!
ivan仔 發表於 2018-9-13 07:26:03 | 只看該作者
LeoChan 發表於 2018-9-12 21:19

正, 想當年耀明杯,不過問題係發電機??台??
ivan仔 發表於 2018-9-13 07:29:12 | 只看該作者
AMAT 發表於 2018-9-12 22:19
OPEN TIRE,啲人又會話啲人嚟鬥呔多.....哈哈!

CONTROL 呔一樣, 你CONTROL 用tp或rush 都係會有人買呔去試, 試好晒又係有優勢.
除非你CONTROL 呔係當日先分比大家,其他人係唔知的,不過沒可能
 樓主| AMAT 發表於 2018-9-13 09:14:25 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2018-9-13 07:29
CONTROL 呔一樣, 你CONTROL 用tp或rush 都係會有人買呔去試, 試好晒又係有優勢.
除非你CONTROL 呔係當日 ...

CONTROL呔一定係唔講係乜,到果日先知啦~
唔係叫乜O野做CONTROL呔?

樓主| AMAT 發表於 2018-9-13 09:16:08 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2018-9-13 07:26
正, 想當年耀明杯,不過問題係發電機??台??

YMC係有自家購置發電機,所以先至可以每場都有.....
但如果為一年搞一場買,條數都幾金........邊可能啦~

如果到時冇人玩,部機O既購置費同運送費都蝕埋......
blanakuma 發表於 2018-9-13 14:33:09 | 只看該作者
天水圍,二驅17.5T M車 或 四驅13.5T M車 都可以
feihung 發表於 2018-9-13 16:33:31 | 只看該作者
旺角花園街場,夠多觀衆,交通方便,鎮興搖控,最好油房,GT及owild
feihung 發表於 2018-9-13 17:09:41 | 只看該作者
當年紅碪及葵青兩次油鷄比賽就吸引吾小新手啦!
georgej 發表於 2018-9-13 17:16:08 | 只看該作者
基本上都係私人收費場攪,配套完善好多
sean2013 發表於 2018-9-13 17:19:18 | 只看該作者
JV有工作檯同電供應
Marco明 發表於 2018-9-13 19:05:51 | 只看該作者
論推廣, 配套, 方便......都認為係jv最好
係車場攪事前測試要比入場費, 地點又偏遠