RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10697|回復: 31
收起左側

想問問仲有師兄玩緊 Tamiya GF01?

樓主| isalec 發表於 2019-1-9 16:51:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最近深深比 Tamiya GF01 吸引, 好想買架來玩吓
唔知多唔多師兄玩緊?
我想用來玩下細石地, 沙地, 間中玩吓水,  架車應該OK 吧? THX
masterlai 發表於 2019-1-10 12:05:25 | 顯示全部樓層

我有一台...
基本上是WILD WILLY 2的變體(4WD化)
他屬於"fun car"而不是"越野車"
雖有越野耐撞的體質...
但是因為車身不穩
加上重心導致常常舉頭   
真要下場跑比hornet還糟   
一天到晚在拾車....

最適合的是柏油路、低草區等   
涉水OK  記得用銅製或塑膠bearing  
馬達適合17.5T或以上  不要太快  不好掌控
 樓主| isalec 發表於 2019-1-10 19:03:15 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2019-1-10 12:05
我有一台...
基本上是WILD WILLY 2的變體(4WD化)
他屬於"fun car"而不是"越野車"

師兄放心, 我都知道 GF01係一部 FUN CAR,
預咗同小朋友一齊玩~
cwy 發表於 2019-1-10 20:14:01 來自手機 | 顯示全部樓層
我用3300kV, 係易反...但如果轉灣前輕輕收油其實都可以唔反
ozone 發表於 2019-1-10 22:43:39 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖
買車, GF-01 自已鐘意就ok. 扮 Wild Willy  又得, 或 Tamiya MF-01X (後置摩打四驅) 改超短軸  扮 Wild Willy  又得.

GF-01 Option parts
https://d7z22c0gz59ng.cloudfront.net/cms/img/usr/inst/parts/GF01_PARTS_CATALOG.pdf

Wild Willy WR-02 option parts
https://d7z22c0gz59ng.cloudfront.net/cms/img/usr/inst/parts/WR02_PARTS_CATALOG.pdf
 樓主| isalec 發表於 2019-1-11 09:25:18 | 顯示全部樓層
cwy 發表於 2019-1-10 20:14
我用3300kV, 係易反...但如果轉灣前輕輕收油其實都可以唔反

THX, 我仲未買 MOTOR, 試下跟 KIT果隻先~

樓主| isalec 發表於 2019-1-11 09:28:03 | 顯示全部樓層
ozone 發表於 2019-1-10 22:43
買車, GF-01 自已鐘意就ok. 扮 Wild Willy  又得, 或 Tamiya MF-01X (後置摩打四驅) 改超短軸  扮 Wild Wil ...

唔該晒師兄~
我昨天已入手, 都買咗D補品~
一路玩, 有需要會OP~

bmthcody 發表於 2019-1-12 15:56:12 來自手機 | 顯示全部樓層
好重料喎
AMAT 發表於 2019-1-13 01:50:00 | 顯示全部樓層
http://www.rc-evo.com/xbbs/thread-433317-1-1.html

有興趣仲可以參加我地二月舉行O既大轆車比賽。
 樓主| isalec 發表於 2019-1-14 08:45:41 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-1-13 01:50
//www.rc-evo.com/xbbs/thread-433317-1-1.html

有興趣仲可以參加我地二月舉行O既大轆車比賽。 ...

師兄.....正啊~
安排時間, 有機會一定參加!
不良牛 發表於 2019-2-4 05:28:20 | 顯示全部樓層
我都係GF-01配JIMNY車殼......... XD
kklam77 發表於 2019-4-3 13:49:47 來自手機 | 顯示全部樓層
請問有冇d WhatsApp group 大家交流下 gf01 & wr02
kklam77 發表於 2019-4-3 13:50:59 來自手機 | 顯示全部樓層
大家可以交流下 Fun Car
Hiro708 發表於 2019-4-4 22:21:57 來自手機 | 顯示全部樓層
我都岩岩買咗
Hiro708 發表於 2019-4-5 17:07:23 來自手機 | 顯示全部樓層
邊度有GF-01補品買 ?
kklam77 發表於 2019-4-5 22:17:59 來自手機 | 顯示全部樓層
RCmart 大把了
Hiro708 發表於 2019-4-5 23:26:22 | 顯示全部樓層

邊度有車殼賣
kklam77 發表於 2019-4-6 15:37:44 來自手機 | 顯示全部樓層
Jimny ?
kklam77 發表於 2019-4-6 15:40:14 來自手機 | 顯示全部樓層
http://www.rcmart.com/tamiya-suzuki-jimny-sj30-wheelie-body-parts-51495-p-35396.html?cPath=438_1879
Hiro708 發表於 2019-4-8 09:52:40 來自手機 | 顯示全部樓層
點樣可以架車行遠啲 。我行遠小小就失控(20m左右)