RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4516|回復: 9
收起左側

好怪的ENGINE, 你見過嗎?

樓主| chris_9 發表於 2019-1-19 10:51:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

HELLO,

想請問下, 我部KYOSHO GS11X ENGINE 拉極都起唔到.

之前一路好好地, 我上星期大清過部車, 之後就係咁, 最多只可以做到ENGINE有一下半下爆炸, 之後又死番.試過TUNE high speed needle, idle needle都係唔得.CHECK過所有TUBES, 車油等,完全無問題.

但現在個情況很奇怪, 起唔到個ENGINE之後, 隔一兩日再試, 個ENGINE 又起到, 但只是維持到5-6秒, 之後又死番, 一路都起唔到;  隔一兩日再試, 個ENGINE 又起到, 但又只是維持到5-6秒; 一路係咁.....

個ENGINE係咪有問題?

THANKS
CHRIS

y

部ENGINE實圖

部ENGINE實圖
 樓主| chris_9 發表於 2019-1-19 10:52:10 | 顯示全部樓層
jun9999 發表於 2019-1-19 11:18:46 | 顯示全部樓層
CHECK下火咀, 教下個IDLE
 樓主| chris_9 發表於 2019-1-19 18:26:55 來自手機 | 顯示全部樓層
火咀唔似有事。幾光下。 但如係火咀問題點解頭一下會起到個engine??
 樓主| chris_9 發表於 2019-1-19 18:28:00 來自手機 | 顯示全部樓層
Idle同high speed needle都教了。  唔得
aloha 發表於 2019-1-19 23:28:24 | 顯示全部樓層
jun9999 發表於 2019-1-20 11:51:10 | 顯示全部樓層
火咀雖然光, 但有時會有內傷的.
你睇下有漏氣之類, 由其排氣封密紙.
檢查下油路, ENGINE 頂有冇上實之類.
cs1 發表於 2019-1-20 22:40:21 | 顯示全部樓層

空燃比續小微調至可運行為止。
大孖 發表於 2019-1-22 10:28:53 | 顯示全部樓層
原因很多, 試以下方法:
1. 氣缸漏氣-拆散熱頂檢查gasette紙有冇損壞, 有就換, 裝回散熱頂要比些耐性對角慢慢收鑼絲
2. 嘗試不同火咀, 我常用OS8式ENYA3, 較易熱和易著引擎
3. 大針由Rich慢慢嘗試收lean, 我通常由2圈半開始試, 細針set回原廠設定
4. 檢查油缸回壓, 你相中的油缸我曾用過, 效果不理想(彈弓位漏氣), 最後換個非原廠好啲
5. 燃油儲存不好如冇密封導至揮發-試換新油
6. 重裝化油器(不是指拆散, 而是鬆開左右兩粒screw成組鬆), 確定冇鬆和漏氣
 樓主| chris_9 發表於 2019-1-26 22:42:21 | 顯示全部樓層
THANKS ALL! 原來真係火咀打了柴, 估唔到咁光都己經係唔得!