RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4587|回復: 13
收起左側

口痕問吓,點知買回童年回憶

樓主| blackshark3 發表於 2019-3-22 01:17:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

喺Facebook見啲人珍藏,膽粗粗問吓人會唔會有Phantom 12仔,點知有位瑞典收藏家有一堆Phantom 12仔零件影俾我睇,我就同佢傾我以前玩呢㗎車嘅事:自己以前跟長城玩,所以玩過Phantom。仲好記得當時長城有位師傅仲識自己整一個細到放得入橙servo個殼嘅FET電變,用咗佢㗎車輕到冇朋友,落個Reedy加個子彈殼直路快到㗎車好似升起咁,去比賽直路贏晒但要好早收油唔係就會『網上行』。講得興奮之際,又提起當年喺長城見過有個叫Sping嘅摩打,好記得嗰個摩打超貴好似要7舊水,問長城點解咁貴,佢就將個摩打駁電行俾我睇,我好記得把聲好似人哋turbine起圍咁聲好正,但真係太貴買唔起,所以每次落長城都會望下個摩打,點知嗰位收藏家有個全新嘅Sping摩打,仲問我有冇興趣同佢買佢啲Phantom parts同Sping摩打,就咁就買咗佢哋。
等嗰位瑞典收藏家包貨之際,點知佢咁啱又有一批車到,影俾我睇見其中有㗎PB Demon,真係不得了!呢㗎車自己細個睇日本書見到好鍾意,但當時香港未有,咁啱中5畢業雙親送我一次獨自旅行機會,我就特登揀跟團去日本,跟住去做工同儲錢,揸住本書喺大阪問路搵間模型舗買到個車架,好開心咁帶返香港仲唔捨得玩,之後出國留學唔見埋,所以見到雖然呢㗎車狀況唔太靚且又唔係紅色但都想買返,嗰位收藏家又肯賣埋俾我,所以一次過買返珍貴回憶物件,好開心!喺度同大家分享下,但千祈唔好見笑,因為香港啲師兄嘅收藏真係好犀利,我喺Facebook post呢啲相之後,有位香港嘅師兄post一張兩㗎應該係未玩過嘅PB Demon仲要紅色唔同款嘅車架嘅相出嚟,我睇到口水都流埋!

以前從來冇諗過會收藏返啲舊款車,買完呢堆就中咗毒咁,又bid咗一大堆舊嘢返緊嚟。呢兩部車準備執返靚仔佢,靚日子擺落場行下,平時得閒又攞出嚟摸下,諗起都開心!

tiger1 發表於 2019-3-22 06:28:57 來自手機 | 顯示全部樓層
心頭好。師兄好幸福
ericlam 發表於 2019-3-22 09:08:55 | 顯示全部樓層
Agree !!!!
我一個月內,買到兩部童年全新心頭愛,興奮到依家。
nastyboy 發表於 2019-3-22 10:39:18 | 顯示全部樓層
恭喜師兄
LAZER-ZXR_GP 發表於 2019-3-22 12:15:32 | 顯示全部樓層
恭喜師兄
AMAT 發表於 2019-3-22 13:06:01 | 顯示全部樓層
恭喜晒~
ericlam 發表於 2019-3-22 15:44:14 | 顯示全部樓層
C Hing, 今次要幾錢埋單
LeoChan 發表於 2019-3-22 17:30:08 | 顯示全部樓層

ltc128 發表於 2019-3-22 18:02:49 | 顯示全部樓層
恭喜晒~

可否告知價錢
 樓主| blackshark3 發表於 2019-3-22 20:13:54 | 顯示全部樓層
唔使港紙3千包運費,但執條襪帶累身家,之後買咗好多嘢,仲日日check住ebay yahoo睇有冇嘢好買囉囉攣
kingsleo 發表於 2019-3-24 23:56:26 | 顯示全部樓層
恭喜
fyin 發表於 2019-3-25 11:56:30 | 顯示全部樓層
好吖! 香港多啲人玩古物RC係好事!
Sin 發表於 2019-3-27 20:49:10 | 顯示全部樓層
恭喜,恭喜
YR4M2 發表於 2019-3-28 08:54:24 來自手機 | 顯示全部樓層
恭喜!