RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6435|回復: 21
收起左側

新手想問 5000 筆直師兄你會點揀?

樓主| bcgr33n 發表於 2019-4-26 12:11:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Hi 師兄,

小弟已經無接觸遙控車10幾年。近排搬咗去九龍灣,行幾個字就可以到JV車場。而家心郁郁想玩返。
筆直有大約$5000, max $6000. 過幾個月(老婆唔覺時)可以再課多兩三千。請問師兄會點揀?
盡量想買架唔洗點加option既 1/10 touring車。(屋企已經有lipo叉電機)

T4 19 或 BD9 + 平電子野 + 平遙控  (個人好鍾意T4啲橙色,但係買貴車,用平電子嘢好似嘥咗架車咁)
sakura 2k18 evo + 中階電子野 + 中階控  (定係買架平啲嘅車,第時upgrade第2部車時可以留返啲電子野)

或者有無其他建議?
多謝賜教

hing830 發表於 2019-4-26 17:17:30 | 顯示全部樓層
師兄你第二個選擇都唔差,個人想問?點解玩車要咁標籤用咩品牌?咩中,高階,重點玩得開心就得。
phariseelee 發表於 2019-4-26 18:54:21 | 顯示全部樓層
比我就買架Off-Road去草地碌碌下就算, 好過JV場玩碰碰車。
emax430 發表於 2019-4-26 22:28:21 來自手機 | 顯示全部樓層
去JV真係好似玩碰碰車。住九龍灣可以去牛頭角配水庫,上面有塊大草地可以玩越野車。
battle 發表於 2019-4-27 19:00:19 | 顯示全部樓層
phariseelee 發表於 2019-4-26 18:54
比我就買架Off-Road去草地碌碌下就算, 好過JV場玩碰碰車。

有同感,支持。
rico 發表於 2019-4-27 20:48:21 來自手機 | 顯示全部樓層
乜位置係觀塘?
mkwong01 發表於 2019-4-27 22:18:08 來自手機 | 顯示全部樓層
我最近都重新玩番車,都係揀off-road, 因為任何場地都玩得! 買車、買控、買電、义機連埋pop up大概都係五千幾啦
 樓主| bcgr33n 發表於 2019-4-28 01:25:16 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝咁多位師兄回覆。off road 無研究。 有咩好介紹?唔想要RTR
emax430 發表於 2019-4-28 10:19:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Tamiya Egress 2013。
emax430 發表於 2019-4-28 10:45:20 來自手機 | 顯示全部樓層
Or Tamiya Avante 2011。
phariseelee 發表於 2019-4-28 13:34:35 來自手機 | 顯示全部樓層
Yeti
Tam 發表於 2019-4-28 19:06:28 來自手機 | 顯示全部樓層
Buggy 在空地隨意走和去車場同人落場賽, 時完全唔同玩法。 樓主自己看看喜歡什麼
RGear 發表於 2019-4-29 08:18:18 | 顯示全部樓層
買 T4 去 JV 啦
phariseelee 發表於 2019-4-29 17:52:33 來自手機 | 顯示全部樓層
battle 發表於 2019-4-27 19:00
有同感,支持。

今日JV親眼目睹狀士斷臂。
AMAT 發表於 2019-4-29 18:28:54 | 顯示全部樓層
唔知點解一定係要去JV玩.....

點解唔試下去PYC先?
甚至係橋底?

同埋話斷臂,坦白講,去邊到玩,你係咁撞,咩車都斷臂。
你係要等最多車果段時間放架車落去同人片,冇乜O野好講。

玩BUGGY你試下俾架1/8撞一下,睇下斷唔斷,咪一樣斷。

人地係問TOURING,點解會變咗叫人買BUGGY呢?
坦白講我覺得如果新手,去PYC玩仲好,一陣場地嚟講唔會過大,新手易啲HANDLE,另外多師兄玩車,可以去請教人,又可以充電。
俾百零蚊嚟交下學費學下O野唔好?

AMAT 發表於 2019-4-29 18:45:27 | 顯示全部樓層
我覺得首先你要問問自己,你想整車定玩車。

第二,你幾耐冇玩車,想由邊個速度玩起。

因為每一架車其實個特性唔同,第二樣O野就係有冇SETTING俾你跟。
同埋,買一架車唔止係買電子O野同架車,係要買工具。

首先我講返你揀果三架車,BD9同T4 2019當然係好車,但係車架相對貴呢個係事實。但如果當中兩架揀一架,一定係T4 2019,因為物料好得多。
呢兩架車要玩,我建議你坐車去PYC玩,因為PYC有大量廠車手係果到,XRAY同YOKOMO要SETTING唔會難,你星期五晚入去,會有人教到你。

但買得呢兩架車,我唔知你所謂平價O野係買乜,但我建議你要考慮清楚。

幾樣O野我個人覺得唔好慳,第一電變,基本都80A至120A,有TURBO冇TURBO要諗清楚,最好買有TURBO。你個好影響你玩時O既速度同SETTING。摩打你啱啱玩返17.5或13.5會比較適合,可以搭慢啲齒比嚟練。

第二樣冇得慳,SERVO,一定要買好啲。想平O既可以買CYS 5517,最平二三百蚊。呢個好影響你玩車回軚反應。宜家啲車速度快,如果回軚速度慢,架車片片下你仲難揸。
至於控,我唔知你諗住買乜,最平O既FLYSKY GT5六百幾,SANWA MT44,FUTABA 4PM,都已經好基本,都要預有成千蚊BUDGET係到。

至於3RACING架車,坦白咁講,呢架車係平,但有佢限制性,玩17.5至13.5佢OK,但玩到再快O既,佢係唔係好好。
呢個問題同樣發生係XPRESS XQ1S上,因為車架過軟,再快O既摩打會令佢轉彎時車架扭完返唔到轉頭,灣會有問題。天性如此。

所以如果你話你要練一年半載先換車O既,你咪買呢架嚟練。你話唔係,你要一玩玩最勁最好O既,咁咪T4 2019。

但希望你記住,玩車之餘,其實係要SET車。
當人地教你點SET架車時,你都要識得點去SET。
所以,SET車架係必須買,度CAMBER呎,離地距呎等,都係要買。
唔好就咁睇說明書扭埋佢就算,咁樣一架更好O既車,你玩完都係學唔到O野。到時你玩唔到架車就只會係晒錢添。
所以請你將呢個預算要放埋落去。呢O的工具都要夾埋成六七百蚊。

AMAT 發表於 2019-4-29 18:50:53 | 顯示全部樓層
買一架車應該要睇幾點,唔係淨係睇價錢。

你玩果到啲人玩乜車多,會唔會俾多數據你跟。
果架車零件供應正唔正常,會唔會成日冇PARTS。
果架車玩O既人多數用咩配備,要知點解。

我唔夠膽玩JV冇高手,好多人都好快。
但係果到一則冇SENSOR,自己快咗定慢咗都唔知。
第二果到條TRACK萬年都不變。
第三極少廠車手係果到可以俾到SETTING你跟。

如果諗住係想學返O野O既,我建議你買架XPRESS XQ1S,然後上佢地FB個GROUP,佢地成日都係油麻地果到玩車同俾支援啲人。
係果到問多啲廠車手,SETTING果啲,好過去JV係咁放呀放呀,都唔知自己做乜。
mkwong01 發表於 2019-4-29 22:23:50 來自手機 | 顯示全部樓層
我對Q版車情有獨鐘、所以玩Wild Willy 2! 唔使大改、部車本身已是Fun Car!
emax430 發表於 2019-4-30 12:04:25 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主住九龍灣,行幾個字就到JV,咁去JV是最方便。
 樓主| bcgr33n 發表於 2019-5-23 10:18:10 來自手機 | 顯示全部樓層
最終決定咗玩1/27蚊車。方便啲。