RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4490|回復: 7
收起左側

2019靜岡模型展 - 静岡ホビーショー

樓主| AMAT 發表於 2019-5-8 21:33:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
啱啱舉行O既2019靜岡HOBBY展,各大車廠有咩新車呢?我地嚟REVIEW一下~

資料來源:
RC MAGAZINE
https://www.facebook.com/%E3%83%A9%E3%82%B8%E3%82%B3%E3%83%B3%E3%83%9E%E3%82%AC%E3%82%B8%E3%83%B3RCmagazine-449311261892926/
DENGEKI HOBBY
https://hobby.dengeki.com/
TAMIYA
https://www.tamiya.com/

樓主| AMAT 發表於 2019-5-8 21:53:47 | 顯示全部樓層
最多人關心O既,應該係田宮出啲乜。

根據早前O既預告,兩架車係梗局O既出品。

第一架係M08 CONCEPT

理論上就應該同M07共用好多零件,如果對M車好有興趣O既應該會買返架。
根據佢圖片,亦都應該係210,225同239車距都可以做到。

唔少得O既OPTION版本。

另一架比較期待,應該就係迷你版O既LUNCH BOX
190508_ph40.jpg 59815980_1271659426324768_3212024810238377984_n.jpg

初初以為佢1/24好細架,但放埋架正常LUNCH BOX到,又唔係細好多。
車架就全新設計,車鈴車呔應該係1/10 TT01拖頭果條嚟。
電方面,睇個電架就應該又係只係放得入STICKPACK款,仲係短果隻。
如果用鋰電,可能要用電單車用果啲先掂。
摩打估計應該又係電單車摩打,即係T301果個嚟。

另一款較期待O既車,應該係用M06車架O既甲虫VAN殼,相信又係好多人必買品。

另外就仲有一O的復刻車款

AUDI呢架應該就未出過,冇記錯的話。

MAZDA3就一定係新車,配TT02車架

另外仲有一架新豬扒展出,但又冇講用乜底,亦冇講係咪出。
但搞得出嚟應該都係會出啦~

TRF系列方面,唔出車,只係出工具.....真係呢.....好心佢出車啦~

樓主| AMAT 發表於 2019-5-8 22:00:39 | 顯示全部樓層
KYOSHO方面唔算有咩大驚喜

MINIZ方面有新殼

個人反而覺得佢啲工程車吸引啲。
但全部都用特別跟O既控。如果佢可以做到多CHANNEL控制可能仲正~

樓主| AMAT 發表於 2019-5-8 22:13:30 | 顯示全部樓層
ABC出呢架車都幾有趣,仲要加上個公仔

但我覺得個公仔最後會玩玩下飛出嚟,跟住俾後面啲車係咁碌係咁碌........

HighLamb 發表於 2019-5-9 11:50:26 | 顯示全部樓層
Tamiya 架 Audi Quattro 好耐以前出過,但當時配合的車架並唔係TT-01一類房車式。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
chacha 發表於 2019-5-9 12:05:10 來自手機 | 顯示全部樓層
HighLamb 發表於 2019-5-9 11:50
Tamiya 架 Audi Quattro 好耐以前出過,但當時配合的車架並唔係TT-01一類房車式。

嗰個同呢個完全唔同!
 樓主| AMAT 發表於 2019-5-9 12:48:11 | 顯示全部樓層
chacha 發表於 2019-5-9 12:05
嗰個同呢個完全唔同!

係,模具完全唔同。

當然,你可以話個款一樣O既。
 樓主| AMAT 發表於 2019-5-9 12:51:45 | 顯示全部樓層

同上次架ISUZU樣,今次又係RCMAGAZINE同ABC合作O既車殼。
都係延續玩日系精神,今次係HINO。

之前有人出過{banned}HINO拖頭殼,價錢都唔平,宜家就可以有平平地軟殼玩~

上次ISUZU有入,呢個HINO都一定唔會少O架喇~