RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5833|回復: 13
收起左側

香港搖控車

樓主| hing830 發表於 2019-6-7 14:46:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日睇報紙,見到電技不到位?笑咗……細細過無諗過打機都可以衝出香港,還有政黨去爭取及資助,只係户不出門,座係到對住個mon就有咁多人幫,本人不是反對電技產業,而係覺得點解搖控車無政黨去十卜,興建一,兩個場就關人事,全無推動呢個活動,本人中二已開始接觸RC,大大話話都30幾年,唔講得專業,只係對rc有興趣,當年球場搞比賽,企足半日睇已好開心,好似當年都有公開組,業餘組及abc字母組,一本搖控模型書睇報道比賽文字,可以睇完再睇,書店也可以揾到有關搖控車書,睇番現在玩車大多都係叔叔,後生些已好少,係未反映rc已無咩人去玩?還是太貴?
HighLamb 發表於 2019-6-7 16:02:31 | 顯示全部樓層
電競背後有兩間大公司撐 (騰訊、雷蛇Razer),而且係上市公司,電競產業或多或少同股票市場掛鉤。
香港RC公司窺模比較小,要搞產品都已經唔簡單,再投資搞呢類推廣,真係唔知後果。
tophand88999 發表於 2019-6-7 22:21:52 | 顯示全部樓層
以前見人玩比賽,yokomo dog fighter , Tomy , Kyosho Lazer , 上兩千幾一部,自認當年 學生玩唔起,自己玩雙星。其實咁多年回頭睇返,玩RC,真係貴。
sean2013 發表於 2019-6-8 10:29:40 | 顯示全部樓層
電競市埸好大,揾錢快,人人屋企有電腦有電視,玩車???邊樣揾錢多?
依家D廢青只會對住手機,電競就想有將來
你叫康文署開埸既條件就只有年青人過份沉迷打機
HighLamb 發表於 2019-6-9 14:44:43 | 顯示全部樓層
RC貴?電競倚一張都千五千六,一個電競Keyboard又千幾,一隻電競滑鼠又係差唔多一千,仲未計成萬蚊一張Display Card,發光透明玻璃機箱又一千,水冷散熱又一千。
emax430 發表於 2019-6-9 15:49:32 來自手機 | 顯示全部樓層
遙控車少人玩,不是貴唔貴的問題,而是現時有太多其他好玩的東西。另外香港土地珍貴,地少人多,很多人在家沒有足夠空間玩遙控車,外出可以玩遙控車的地方又不多。
背王 發表於 2019-6-21 11:26:36 | 顯示全部樓層
主要無埸地,屋苑又唔比玩
wankalok 發表於 2019-6-21 12:54:46 來自手機 | 顯示全部樓層
今時今日,場地比起10多年前,多咗很多,
wankalok 發表於 2019-6-21 12:55:49 來自手機 | 顯示全部樓層
不過位置都多在新界地方。
AMAT 發表於 2019-6-21 13:50:40 | 顯示全部樓層
如果RC公司有好似電競公司有上市,有上市公司嚟支持活動,成件事當然唔同晒。

emax430 發表於 2019-6-21 16:06:13 來自手機 | 顯示全部樓層
如果田宮Tamiya來港上市,我-定抽新股。
AMAT 發表於 2019-6-21 23:02:47 | 顯示全部樓層
emax430 發表於 2019-6-21 16:06
如果田宮Tamiya來港上市,我-定抽新股。

田宮連日本都唔上市啦~

聽聞YOKOMO賣車唔好,但老闆都鬼有錢,咪一樣唔上市。

我諗做模型做到上市,係得BANDAI一個.......
pecky38 發表於 2019-6-23 01:57:09 | 顯示全部樓層
電競坐係屋企話知你出面10號風球玩足24小時都得。一日炒幾千次都無問題,一按reset就全新再黎過!飛天、遁地、潛水話轉就轉。由古老玩到未來超越時空要咩款有咩款,甚至脫離現實都有!問你 RC 點 fight?
Wallace 發表於 2019-6-25 09:45:31 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-6-21 23:02
田宮連日本都唔上市啦~

聽聞YOKOMO賣車唔好,但老闆都鬼有錢,咪一樣唔上市。

咁台灣都有雷虎科技上市,不過都已經唔可以靠齋做模型,要做埋醫療/工業設備 etc...