RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6665|回復: 28
收起左側

sanwa mx-6

樓主| battle 發表於 2019-7-4 16:06:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

有無ching最近買sanwa mx-6 連2個接收約幾錢。Thank You

樓主| battle 發表於 2019-7-6 13:27:42 | 顯示全部樓層
無回覆可能少人用,買唔過。
chacha 發表於 2019-7-6 14:24:20 來自手機 | 顯示全部樓層
咁又未必
chacha 發表於 2019-7-6 14:25:00 來自手機 | 顯示全部樓層
我都見有人用
 樓主| battle 發表於 2019-7-6 14:56:29 | 顯示全部樓層

近呢幾個月很奇怪,想買兩個二手mx-v接收,硬係無人放或少人用,買全新又超貴3百,但係mx-6嘅接收全新只係2佰3,新一代平過上一代,所以考慮買mx-6之價錢抵過mx-v,我財力薄又想玩車又唔想買過千蚊嘅mt,二手接收又無人放,好煩惱。
chacha 發表於 2019-7-6 20:06:54 來自手機 | 顯示全部樓層
可能係 行 fh2制式,祇得呢支,咁咪除非升級,先會放,反而futaba 都有幾款控用到。
 樓主| battle 發表於 2019-7-6 20:21:56 | 顯示全部樓層
有3隻mx-v接收,但車有9部,輪流玩車好鬼煩,幾隻接收交替攪離攪去又要set翻壹d基本嘢,所以之前想買幾隻二手,但係無人蘇我。
chacha 發表於 2019-7-6 22:30:46 來自手機 | 顯示全部樓層
http://www.rcmart.com/mx6-24g-3ch-tx-rx391w-x-2-fhe-p-77851.html?cPath=36_47&currency=HKD
chacha 發表於 2019-7-6 22:31:11 來自手機 | 顯示全部樓層
參考下,街外可能平D
chacha 發表於 2019-7-6 22:35:42 來自手機 | 顯示全部樓層
battle 發表於 2019-7-6 20:21
有3隻mx-v接收,但車有9部,輪流玩車好鬼煩,幾隻接收交替攪離攪去又要set翻壹d基本嘢,所以之前想買幾隻二 ...

套 mxv好似有10個記憶,你 set名稱,每次簡返啱個名,咁咪唔洗 set過D野,不過mxv set 名D字好難睇!
chacha 發表於 2019-7-6 22:38:23 | 顯示全部樓層
參考一下
 樓主| battle 發表於 2019-7-6 23:08:00 | 顯示全部樓層
先唔該哂chacha師兄幫忙,呢個記憶用途配合1車1接收就好用,但係個接收由A車拆出嚟裝落架B車有過程,玩兩排電又想玩C車又拆.......又裝,真係超煩,問左mx-6連2個接收790元,計劃緊慳D日常雜支嚟買番套。
chacha 發表於 2019-7-7 09:26:09 來自手機 | 顯示全部樓層
如果你咁轉法,真係有D難度!不可以考慮下用魔術貼代替雙面貼。
chacha 發表於 2019-7-7 09:28:35 來自手機 | 顯示全部樓層
其實依家一套 mts 跟兩接收,都係$1200,代用接收$240
chacha 發表於 2019-7-7 09:42:21 來自手機 | 顯示全部樓層
battle 發表於 2019-7-6 23:08
先唔該哂chacha師兄幫忙,呢個記憶用途配合1車1接收就好用,但係個接收由A車拆出嚟裝落架B車有過程,玩兩 ...

其實換接收都唔係好麻煩!車我就多,不過都係得 6隻接收,會玩得 4架,兩隻備用,用冇天線接收就方便D。
 樓主| battle 發表於 2019-7-7 10:47:51 | 顯示全部樓層

代用接收係米power star rs472hv rs472e
chacha 發表於 2019-7-7 11:06:29 來自手機 | 顯示全部樓層
係呀。
 樓主| battle 發表於 2019-7-8 18:12:30 | 顯示全部樓層
chacha ching 有天線比無天線是否接收會遠D和稳定D。
chacha 發表於 2019-7-8 23:10:24 來自手機 | 顯示全部樓層

其實差不多,不過如果你玩油車,因為依家好多油車,接收都收埋係一個膠盒裡面,會對接收能力有影響,各廠都建議都係用返有天線接收,天線要伸出車外。
 樓主| battle 發表於 2019-7-8 23:32:22 | 顯示全部樓層
Thank you very much