RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5299|回復: 11
收起左側

[技術問題] 新手求指教:左右車高不同

樓主| dogondog 發表於 2019-7-31 23:05:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請高手指教,我買咗部Project 4X Pro,砌完發覺左右車高差0.5-1mm。但搵唔到邊度出錯。求指教。
AMAT 發表於 2019-7-31 23:09:11 | 顯示全部樓層
左右車高唔一樣,有可能係因為彈弓左右長短不一樣,又或者係啲膠料有虛等等造成。
其實最後係放返上SET車架到,再慢慢調整。
 樓主| dogondog 發表於 2019-8-1 00:12:46 | 顯示全部樓層
就是頭尾相差都是一樣。我沒有set車架,有辦法找出原因嗎?
cc4321 發表於 2019-8-1 08:43:19 | 顯示全部樓層
將油壓前後左右換換佢睇睇
 樓主| dogondog 發表於 2019-8-1 10:02:10 | 顯示全部樓層
它的油壓系統跟一般1/10的不同﹐是一直一橫的。我打算重新砌過﹐看看是否都一樣。
HighLamb 發表於 2019-8-1 11:56:24 | 顯示全部樓層

下搖臂可以有三種高低設定,參考下面說明書 Step 20(Real Roll Center Inserts Chart) 和 Step27 (Front Roll Center Inserts Chart),可能左右設定不同。
http://promo.serpent.com/4x-pro/downloads/manual.pdf
 樓主| dogondog 發表於 2019-8-1 12:44:55 | 顯示全部樓層
HighLamb 發表於 2019-8-1 11:56
下搖臂可以有三種高低設定,參考下面說明書 Step 20(Real Roll Center Inserts Chart) 和 Step27 (Front Ro ...

這個已經查過了﹐是一樣的。所有設定都查過了﹐左右是相同的。就是找不到原因。
Never-N 發表於 2019-8-1 15:54:21 | 顯示全部樓層
樓主有無相可以俾黎睇下

PS downstop 有無睇
 樓主| dogondog 發表於 2019-8-1 16:42:48 | 顯示全部樓層
Never-N 發表於 2019-8-1 15:54
樓主有無相可以俾黎睇下

PS downstop 有無睇

不好意思﹐我唔識度。
RGear 發表於 2019-8-1 18:25:25 | 顯示全部樓層
4X不是般設計,請看附圖
4X Pro setup.jpg
 樓主| dogondog 發表於 2019-8-2 09:58:12 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2019-8-1 18:25
4X不是般設計,請看附圖

謝謝你的指導。找到原因了﹐是我用金屬介子取代了原裝膠介子引致﹐換回原來的沒事了。
Never-N 發表於 2019-8-2 11:16:23 | 顯示全部樓層
解決到就好