RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4796|回復: 8
收起左側

請問玩貨櫃車可以用槍控嗎?

樓主| k11march 發表於 2019-8-24 14:08:41 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我係第一次接觸貨櫃車, 睇緊benz 1851 + mfc03, 本身有個ex2槍控 4 channel, 請問玩貨櫃車可以用槍控嗎?
snowsenki 發表於 2019-8-25 04:43:31 | 顯示全部樓層
唔係唔得。。。
HighLamb 發表於 2019-8-25 21:37:23 | 顯示全部樓層
KO 快將有隻新款棍仔控上市,有8Ch 專門為貨櫃車/坦克車一類而設計,定價亦唔太高 ¥9,800

登錄/註冊後可看大圖

KO 網連結:
https://www.kopropo.co.jp/products/view/10710
 樓主| k11march 發表於 2019-8-30 09:44:19 | 顯示全部樓層
thanks 師兄
AMAT 發表於 2019-8-30 13:39:40 | 顯示全部樓層
貨櫃車可以用槍控,但最主要點解少人用O既原因係:因為槍控控唔到佢地果啲燈。

變速都仲可以係控到SET到,但係田宮果SET睇住真係唔得。
GT POWER果套就唔清楚,但因為始終田宮果SET燈係主流,變成大家都唔會用槍控。

如果你話唔玩燈,唔玩電腳O既,淨係架車行得走得O既,咁就槍控當然冇問題啦。

MAZDA 發表於 2019-9-11 14:19:36 | 顯示全部樓層
槍控玩拖頭我試過,可以!但冇法轉波,玩新燈及其他功能。。所以就明点解玩拖頭貨車用棍控咁解:
snowsenki 發表於 2019-9-24 01:05:48 | 顯示全部樓層
MAZDA 發表於 2019-9-11 14:19
槍控玩拖頭我試過,可以!但冇法轉波,玩新燈及其他功能。。所以就明点解玩拖頭貨車用棍控咁解: ...

Ch問題、我將會試用7px玩MFC03.
masterlai 發表於 2019-10-8 17:35:15 | 顯示全部樓層
其實是可以的喔  
以我的M26坦克來說  TAMIYA的聲光模組,是先用100%行程針對聲光組校正後,
後續再用遙控器的over ride(EPA)的參數來執行各種動作
所以你在他的影片裡,會看到執行動作前先調整trim ,就是這原因。
了解原理後,槍控也是可以控制聲光組的  也就是先用100%行程校正各CH,
之後再把有功能性的CH EPA調整到100%以上(前提是您的控必須4CH以上)  即可執行
另外就是換檔問題,可以將之分派至槍控上的旋鈕  操作旋鈕推動變速箱撥岔換檔

AMAT 發表於 2019-10-15 23:37:43 | 顯示全部樓層
MAZDA 發表於 2019-9-11 14:19
槍控玩拖頭我試過,可以!但冇法轉波,玩新燈及其他功能。。所以就明点解玩拖頭貨車用棍控咁解: ...

槍控玩拖頭係可以轉波。

只要玩多幾個CHANNEL嘅控便可以。
舉例FLYSKY GT5 CH4係一個三段操控嚟,啱啱就可以對應到貨櫃車三個波段。
SET返啱位就用到。

至於燈方面,其實宜家好多人都唔用田宮果SET燈,果SET燈因為跟埋電變,而個電變又好差,啲人好多時玩BYPASS,結果就係搞到一堆線。
所以宜家啲人係玩第二啲牌字,舉例曾經係我地呢到賣過O既OB1RC,擺到明抄OB1RC嘅GTPOWER,同埋一啲國內出嘅燈。
如果用果啲新燈,就問題少好多。

我自己就覺得GT5啲CH檔位幾適合用係貨櫃車,仲要成6CH,足夠貨車用。