RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6144|回復: 9
收起左側

各位,我隻船整好喇,大家俾D意見吖!

樓主| Chip1 發表於 2019-9-24 11:45:44 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
https://youtu.be/5LajD-ZDC2Q

睇吓片俾個like我吖!
 樓主| Chip1 發表於 2019-9-24 14:36:28 來自手機 | 顯示全部樓層
Sorry ah 補返張相
pecky38 發表於 2019-9-24 19:17:42 | 顯示全部樓層
嘩!小心啲。差啲比隻快船撞,一番心血好易無晒!
ROVER123 發表於 2019-9-25 23:30:09 | 顯示全部樓層
....嘻嘻!又勾起我D回憶添!改得真係好精緻!之前我隻大既都想改成咁!可惜重心問題都難成事!最後都係要改為"水警"!
原身船邊好易入水!最後都係用電線膠布貼拉緊就好!
...再加番D燈仔就PERFECT啦!
glen6831 發表於 2019-10-7 02:54:01 | 顯示全部樓層
簡單一句: 正
cs1 發表於 2019-10-7 13:00:00 | 顯示全部樓層
ROVER123 發表於 2019-9-25 23:30
....嘻嘻!又勾起我D回憶添!改得真係好精緻!之前我隻大既都想改成咁!可惜重心問題都難成事!最後 ...

入水?其實內倉可否注入枝裝澎漲膠,入水能浮,永不沉船?

冇經驗的。
 樓主| Chip1 發表於 2019-10-8 09:57:42 來自手機 | 顯示全部樓層
應該可以,但噴前個底點都要加重物。
cman-007 發表於 2019-10-19 21:36:03 來自手機 | 顯示全部樓層
真系好靚
ROVER123 發表於 2019-10-19 23:50:42 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2019-10-7 13:00
入水?其實內倉可否注入枝裝澎漲膠,入水能浮,永不沉船?

冇經驗的。

個人經驗就算塞滿發泡膠都難保證唔沉!電同摩打再加鐵物等,重量足以抵消發泡物浮力的!,船身當一入水有水壓力下,非個人想像中是沉得咁易!當中學問物理效果非易了解的!個人最後都認為同真船設計一樣,分隔數個"船倉"避免水注滿整個船倉,浮起船身能力較強!

cs1 發表於 2019-10-20 00:01:02 | 顯示全部樓層
ROVER123 發表於 2019-10-19 23:50
個人經驗就算塞滿發泡膠都難保證唔沉!電同摩打再加鐵物等,重量足以抵消發泡物浮力的!,船 ...

ic