RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4203|回復: 8
收起左側

雙星的膠件裂了,可以用什麼方法修補?

樓主| Chip1 發表於 2019-9-26 15:08:49 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
裂了,可以用什麼方法修補?
pui4yip 發表於 2019-9-26 15:45:03 | 顯示全部樓層
如果5係絕版車可以買份新膠件落去裝,睇番説明書係邊部份
hing830 發表於 2019-9-26 15:47:34 | 顯示全部樓層
唔知幫唔幫到你,你試下用AA膠滴,等乾,下次收螺絲輕手D,另一個係用AB膠,倒入去差不多乾用羅絲收一次,下次都係要輕手收螺絲,我的提議唔一定得
tophand88999 發表於 2019-9-26 16:36:35 | 顯示全部樓層
我有兩部 M01 ,ABS老化裂開,AA滴下可以,慢慢發現到處都裂,

做景品算,唔敢玩啦,田宮車就係咁
rexli228 發表於 2019-9-27 10:47:39 | 顯示全部樓層
水 AA 膠 加 小蘇打粉
https://www.youtube.com/watch?v=zX7c-tQflos
sean2013 發表於 2019-9-28 12:04:01 | 顯示全部樓層
雙星的膠件就是要你裂完再買零件,付款巡環
battle 發表於 2019-9-28 14:01:56 | 顯示全部樓層
樓上講得啱,幾年車齡出現膠裂唔好整啦!亦唔好買parts,換完呢度又到果度,雙星膠件好潺,裂就抹乾淨做景品算啦!
masterlai 發表於 2019-10-8 17:18:38 | 顯示全部樓層
不是的,這大部分是組裝問題導致   
雙星低階車底盤主要材質是ABS
而螺絲多半是tapping screw   也就是自攻牙螺絲
這種螺絲雖然可以自己造牙,但造牙過程會給予螺座膨脹的應力,
時間久了ABS脆化,螺座就會裂   

正確的方式,是先用M3絲攻鑽頭將所有螺絲孔掃過一次並造牙
然後把所有螺絲更換為M3螺絲,即可根絕此現象,
我的TAMIYA車,除了特殊的段差螺絲(通常用於避震器上下鎖附)必須用原廠外,
其他的螺絲都是買來就更換,原廠螺絲丟垃圾桶的

目前手上組裝最久的車是1991的GROUP C底盤 NSX
依照該方法安裝,至今沒有一個螺座有裂痕!
AMAT 發表於 2019-10-8 17:49:39 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2019-10-8 17:18
不是的,這大部分是組裝問題導致   
雙星低階車底盤主要材質是ABS
而螺絲多半是tapping screw   也就是自攻 ...

先上牙,再扭,其實一定會較好。

但可惜不是每個車友都會有攻牙......