RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5141|回復: 9
收起左側

請教Lipo電發脹程度

樓主| phariseelee 發表於 2019-9-26 22:22:16 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問這個電池發脹程度是否已很嚴重?
pui4yip 發表於 2019-9-27 10:08:09 | 顯示全部樓層
5算,常可接受
 樓主| phariseelee 發表於 2019-9-27 10:38:45 | 顯示全部樓層

其實硬殼電會唔會比軟電仲危險D, 一旦發賬?
pui4yip 發表於 2019-9-27 15:07:27 | 顯示全部樓層
其實硬盒電當你漲有個盒壓住,感覺無甘危險,軟包裝電一漲客易睇到,最緊要係玩得安全,5好過放
 樓主| phariseelee 發表於 2019-9-28 21:58:10 來自手機 | 顯示全部樓層
pui4yip 發表於 2019-9-27 15:07
其實硬盒電當你漲有個盒壓住,感覺無甘危險,軟包裝電一漲客易睇到,最緊要係玩得安全,5好過放 ...

謝謝提醒。舊電冇過充冇過放用完差返3.8V,但4個月唔夠就漲了。3S岩size嘅選擇又唔係咁多。
AMAT 發表於 2019-9-29 00:39:41 | 顯示全部樓層
phariseelee 發表於 2019-9-28 21:58
謝謝提醒。舊電冇過充冇過放用完差返3.8V,但4個月唔夠就漲了。3S岩size嘅選擇又唔係咁多。 ...

有時冇計,做足程序唔等如佢唔漲。因為每隻牌子電你真係唔知佢俾啲乜料你,啲料唔得就係易漲。

又或者係每次用完STORAGE好時,再搵嘢CHECK下每CELL BALANCE情況。如果都係偏差太多,就建議用一啲BALANCER嚟再幫你平一平衡佢每CELL電壓先收藏。
masterlai 發表於 2019-10-1 09:35:07 | 顯示全部樓層
硬盒鋰電因為有盒子壓住  看起來微脹  若換成軟殼已經漲3成
確認能不能用最快就是看兩個CELL的內阻是否差距過大
若沒有測量內組儀器,那就看充電速率是否同步,放電後是否有壓差

個人經驗,2S電池  兩個CELL充飽壓差在0.04V之內(EX. 4.20 VS 4.16)
尚屬勉強可以用的範圍   再大就只能丟給白馬達之類的娛樂車種用   
若飽電差距大過0.1V   不建議繼續用於遙控車上,但用在遙控器上仍可延續生命

另外,飽脹的電池,若想要破棄處理,可以先丟到飽和食鹽水中三天放電完畢再行回收
RCEVO 發表於 2019-10-1 20:29:59 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2019-10-1 09:35
硬盒鋰電因為有盒子壓住  看起來微脹  若換成軟殼已經漲3成
確認能不能用最快就是看兩個CELL的內阻是否差距 ...

講解非常詳細。

所以玩完舊電,要做STORAGE之餘,最好係要搵啲機嚟做平衡,等佢地兩CELL差距細啲,一則可以減少發漲,二則無論之後充電或放電都快得多。

樓主| phariseelee 發表於 2019-10-8 15:16:47 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2019-10-1 09:35
確認能不能用最快就是看兩個CELL的內阻是否差距 ...

其實我問硬殼電會不會更危險就是這個意思, 因為硬殼包著, 但裏面壓力可能已經很大。
 樓主| phariseelee 發表於 2019-10-10 16:00:13 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-9-29 00:39
有時冇計,做足程序唔等如佢唔漲。因為每隻牌子電你真係唔知佢俾啲乜料你,啲料唔得就係易漲。

又或者係 ...

其實GNB D電我見都幾多人用下