RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4458|回復: 4
收起左側

工房參與開發棍控

樓主| AMAT 發表於 2019-10-3 01:38:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
早前提及過,工房有機會參與一個新遙控器開發,負責成個設計工程等,經過多次調整修改,相信應該係再有一個試辦出嚟後,就會正式投產,預計十二月(希望)可以上市。
作為一個槍控為主嘅USER,要做呢支控嘅設計,其實唔單止要係美觀問題考慮,仲要同好多用呢類棍控嘅人溝通,研究,留意成個人體工學問題,所以做手辦測試都做咗四五次以上。另外因為要處理結構上問題,例如成個GIMBAL都係要自行設計過晒,仲要考慮行程調整等等問問題。可以話係呢二十年裡面工房接手過最難最大嘅工程項目嚟。亦可以話,佢應該係代表住工房二十年日子以嚟認知嚟做出嚟。係接近二十年呢個時間可以出嚟,可以話係一個好大鼓舞。
對工房仝人嚟講,贊助唔係最終目標,可以出到自己設計嘅嘢嚟用先係最大目標。亦都係咁,希望將來可以接到做槍控嘅PROJECT~

登錄/註冊後可看大圖
當呢支控正式上市,我地當然會介紹。雖然佢係一支以飛航模型為主嘅控,但正如我地之前所講,我地會考慮更多係貨櫃車上使用嘅點滴問題。到時會有更多介紹。

sean2013 發表於 2019-10-3 12:48:25 | 顯示全部樓層
https://item.taobao.com/item.htm ... &_u=3krk7bb82d0
我買左支車用,好正,好好用
 樓主| AMAT 發表於 2019-10-3 13:49:31 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2019-10-3 12:48
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.7a192e8d9Rg1Jv&id=531986924877&_u=3krk7bb82d0
我買 ...

車用棍控冇話唔得。

不過除咗三和,FLYSKY同FUTABA外,唔係好多牌子有傳送有快MODE。

所以如果一般玩車係冇問題,但如果係要嚟比賽,反應速度上係會差啲。
phariseelee 發表於 2019-10-3 17:13:26 | 顯示全部樓層
我都係用棍控玩滑翔機入門的, 依家年紀大先玩車車。
 樓主| AMAT 發表於 2019-10-3 18:15:41 來自手機 | 顯示全部樓層
phariseelee 發表於 2019-10-3 17:13
我都係用棍控玩滑翔機入門的, 依家年紀大先玩車車。

認知中,年紀大先鍾意玩飛機~