RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 29525|回復: 75
收起左側

[玩家分享] 平,快,狠 鴻諾 X3GT 改裝札記 (IGT8)。 ((Dec 18, 19))

樓主| batcat 發表於 2019-10-10 19:08:10 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

1:8 IGT8的OEM, 鴻諾(HN)X3GT 改裝計劃始動。  
(現時GT8流行兩大類,分別為長陣360mm Wheelbase,及短陣 330mm。Xray, 蛇仔,HN,IGT8,HB,均為短陣330,另一邊Kyosho, Team C為長陣360mm。)

平: HN車架1500人仔, HW 150A /1000,2x00kv 摩打/400~800 depend,  呔250, 壳150~300 depend.  總入手價,不包控計,最抵入手若3仟8。

快:  2s .   7.4v 練習或初哥上手。 相若於13.5NA 速度。
       3s .   11.1v 進階平玩,8.5NA 相若。
        4s .   14.8v 暴力級。  4.5NA 相若兼壓力爆滿!

狠:  揸4S,吾狠吾高興,吾癲吾收韁。非常亢奮。

Oct 22 2019 update.
試車過後以下是我對鴻諾(HN)初步嘅評價。 開盒已經完成咗8成,基本上廠方已經完成大部份組裝與及交出一個不錯設定,油壓做得吾錯,紮實細緻,油濃度大約介乎於700~900之間,頭尾牙差油感覺上是30万及1万度。RIDE Height需要自行降至1cm。 只要略為調整camber及downstop後已經可以直接落場。 新手入門真心唔需要過於煩惱費心。  零件方面亦供應仲足( 不論本地及網上皆有供應),原廠改件亦可與其他HN1:8共用,但要小心選擇,有部分改件可能裝得下但不合需要。 有興趣可以慢慢上官網睇 。我架車有7成改件來自HN 廠方。(有關本車設定數據已列於後方)

樓主| batcat 發表於 2019-10-10 19:11:04 來自手機 | 顯示全部樓層
再補相。
jj2006 發表於 2019-10-10 19:48:20 來自手機 | 顯示全部樓層
Jv 玩一流
tkwcrash 發表於 2019-10-10 23:05:47 | 顯示全部樓層

咁下星期幾再玩呢?
ed003 發表於 2019-10-10 23:32:26 來自手機 | 顯示全部樓層
GT 赛事每星期JV 舉行
vcslll 發表於 2019-10-11 05:40:59 | 顯示全部樓層
師兄你好,你地會星期?玩,尼睇吓都好
kamwai 發表於 2019-10-11 07:54:32 來自手機 | 顯示全部樓層
好耐冇見過玩gt,我都想知你地幾時會玩?
 樓主| batcat 發表於 2019-10-11 16:52:11 | 顯示全部樓層
通常星期二或三JV 八點後夜走,
tkwcrash 發表於 2019-10-18 14:48:42 | 顯示全部樓層
請問下星期那天會再去JV玩?我都想嚟玩
 樓主| batcat 發表於 2019-10-20 19:29:36 | 顯示全部樓層
tkwcrash 發表於 2019-10-18 14:48
請問下星期那天會再去JV玩?我都想嚟玩

星期三晚 8點

樓主| batcat 發表於 2019-10-20 19:33:43 | 顯示全部樓層

進化中,再加肥C9- 保時捷911新"披"
側面睇絕對靚仔, 不過正面睇真係好好好肥喔!
 樓主| batcat 發表於 2019-10-20 19:56:26 | 顯示全部樓層
簡簡單單研究咗個投射式大燈, 效果暫時尚算滿意,不過製作得比較粗糙.

X3GT 911 GT body

X3GT 911 GT body
tkwcrash 發表於 2019-10-21 11:42:28 | 顯示全部樓層

我都噴好隻殼了,希望星期三嚟到一齊玩啦

樓主| batcat 發表於 2019-10-22 07:42:27 | 顯示全部樓層
tkwcrash 發表於 2019-10-21 11:42

好呀,歡迎之致。
 樓主| batcat 發表於 2019-10-22 07:46:48 | 顯示全部樓層
tkwcrash 發表於 2019-10-21 11:42

師兄隻壳是否sweep?如是。。 我隻壳尾翼座有高低,要落墊片做平衡,小心。
tkwcrash 發表於 2019-10-22 10:38:28 來自手機 | 顯示全部樓層
batcat 發表於 2019-10-22 07:46
師兄隻壳是否sweep?如是。。 我隻壳尾翼座有高低,要落墊片做平衡,小心。
...

真的詳細,我會注意一下
 樓主| batcat 發表於 2019-10-24 00:59:57 | 顯示全部樓層
今晚終於上Jv開咗大皮,八架GT仔一齊飛非常非常之震撼。 雖然有互炒撞,但係淨係花咗隻壳,無零件傷亡。
tkwcrash 發表於 2019-10-24 10:27:50 | 顯示全部樓層
tkwcrash 發表於 2019-10-24 10:28:10 | 顯示全部樓層
好好玩
 樓主| batcat 發表於 2019-10-24 17:59:44 | 顯示全部樓層
tkwcrash 發表於 2019-10-24 10:27
https://youtu.be/Il-hgH0iYEM

Thanks 師兄,Nice shooting.