RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: batcat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[玩家分享] 平,快,狠 鴻諾 X3GT 改裝札記 (IGT8)。 ((Dec 18, 19))

樓主| batcat 發表於 2019-11-8 01:15:59 | 只看該作者

As of Nov 7, 2019
HN setting for JV.
地温23度

Camber F/R   -2 /-2
Front toe out -2
Rear toe in 2.5 (factory deafult)
Ride Height F/R 10/10mm
Damper oil F/R   800/800
Spring set = default
sway bar = default
droop F/R   3mm / 2mmCaster > 30 (factory default)
Gear 18T x 44T factory default.
Tyres F/R  S2 / S2 (Brands = GRP)
以上數據只供參考之用,車手們應該因應自身特性而去作出調整。

。。。現場所觀察車輛特性為 , 中低速灣非常利落,高速灣欠缺一份硬淨感,直路尾要比其他車稍為提早收油入Apex,late brake 會有推出賽道或爆牆之風險。 感覺有少少似揸FR。不論配合任何車殼(已經試過三隻不同特性車殼皆感覺相若)車底直進性高,好穩定!

樓主| batcat 發表於 2019-11-8 21:00:49 | 只看該作者

家中的三個車殼中,我覺得在常規賽道上高速操控性最平衡而穩定就是Sweep,肥c9保時捷911緊隨其後,絕不是好,只是一般而已 (個人來說 ,樣吾多掂又吾係好好跑,入咗有啲後悔)。第三便是 Proline PFRX,但。。。

。。。若是偏贾愛輕度橫走,像真,遊走彎芯(但不是失控果款),要入就入,異常敏捷非常精彩,但入高速灣就更要小心。好玩但要求較細緻操控手技,要挑機就非PFRX莫屬!  
 樓主| batcat 發表於 2019-11-12 01:11:26 | 只看該作者

號外
星期三(11.13)晚準八時, JV上映 GT大Party。近日大熱鴻諾,貴族Xray,本地老鷹TeamC,神秘大蛇,東瀛Q嫂,最小11位GT盟友參與。
各大派系,磨刀霍霍秘密練兵,各出奇招有如鬥真車,力求技壓對手。
賽前口水戰已經發動中,非常熱血,究竟誰主?誰殺?誰猪羊?  還看星期三。

歡迎各位同好参與觀摩。

Power . any 4S batteryMotor . Below 2650kv
Tyres . open
wheelbase . 330mm Or 360mm
唯一限制,必須明燈。

hihizaza 發表於 2019-11-12 09:14:55 | 只看該作者
I want to join,Xray GTX8-2
rk2 發表於 2019-11-12 10:15:30 | 只看該作者
好奇問下,1/8 燈組和LED 燈膽都是與1/10 相同?
 樓主| batcat 發表於 2019-11-12 11:29:29 | 只看該作者
rk2 發表於 2019-11-12 10:15
好奇問下,1/8 燈組和LED 燈膽都是與1/10 相同?

ㄧ樣、無分別、 全部 是receiver 供電
 樓主| batcat 發表於 2019-11-12 11:30:03 | 只看該作者
hihizaza 發表於 2019-11-12 09:14
I want to join,Xray GTX8-2

Welcome
 樓主| batcat 發表於 2019-11-13 13:30:17 | 只看該作者
因應局勢急劇轉化,  今晚jv party取消...
tarotrex 發表於 2019-11-13 22:31:13 來自手機 | 只看該作者
 樓主| batcat 發表於 2019-11-15 00:07:48 | 只看該作者

嘩嘩嘩,好養眼呀師兄。
 樓主| batcat 發表於 2019-11-15 00:14:02 | 只看該作者

今日試新呔, matrix ultra soft感覺上與GRP S2差唔多。 暫時玩咗三排電,感覺良好。 跟s2最大嘅分別係 warm up時間。  s2一般行兩個圈就可以進入狀態, 但係呢隻matrix要行到三個圈左右先至可以正式進入狀態,感覺上會越行越定。 仲有一樣好處係,佢冇咁多"呔屎",乾淨好多。
(今日試呔無上過呔水,拆袋即用)
 樓主| batcat 發表於 2019-11-21 23:54:37 | 只看該作者

Martix Ultra Soft . 話說日前氣溫驟降與友人晚上jv練跑, 但架車嚴重 失準, 除咗自己手車"揸"之外,套呔差不多玩到最後一兩鐘方能進入狀態。 完全不建議20度以下氣溫使用(除非你有暖呔機),敗興!
當晚友人使用 GQ及GRP S1 / S2 非常好跑.  

樓主| batcat 發表於 2019-11-22 12:40:15 | 只看該作者

最後的4號!

兜兜轉轉, 最好的就是鴻諾廠方附送的車殼,暫時遇見最美而品質上乘的一隻。

但係如果要做靚呢隻殼需要花上一點時間,包括克服頂撞油壓板的問題特別是更換 s碳纖油壓後。
PS."神"一字,只是碰巧有套貼紙又對外觀有所裨益而已,並無他意。
RcScrews 發表於 2019-11-22 16:18:23 | 只看該作者
超型...I like it!!!!
vcslll 發表於 2019-12-8 18:14:04 | 只看該作者
師兄們,本星期三有局嗎?
 樓主| batcat 發表於 2019-12-10 21:10:25 | 只看該作者
vcslll 發表於 2019-12-8 18:14
師兄們,本星期三有局嗎?

Wo... 今個禮拜改咗星期二今晚舉行呀下個星期我哋早啲通知大家啦.

樓主| batcat 發表於 2019-12-10 21:11:41 | 只看該作者
行行重行行,終於畀我喺香港搵到一隻pickup殼可以套落去架gt8。
vcslll 發表於 2019-12-10 21:40:30 | 只看該作者
今晚返緊工,冇得尼連想睇都冇。
tkwcrash 發表於 2019-12-11 00:11:34 | 只看該作者
https://youtu.be/-7Im3YB9NVM

incar cam, 影得好震,唔好介意
tkwcrash 發表於 2019-12-11 00:33:49 | 只看該作者
https://youtu.be/9IqoXU-5jJE

有尾燈既車好追D