RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: masterlai
收起左側

[玩家分享] RGT R2 PRO 改中置PULLY套件

AMAT 發表於 2020-1-5 00:37:41 | 顯示全部樓層
gos 發表於 2020-1-3 09:44
日後會唔會有較薄option二樓板可供選擇

咁就應該真係要視乎反應.....

如果市場有成過幾百架用緊,咁可能會有。

AMAT 發表於 2020-1-5 00:38:13 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-1-3 11:47
其實我個人認為二樓板不會太硬  OK的  將中置PULLY座上四顆螺絲卸掉就可以提供足夠的扭動
我本來用的是OR ...

非常好的設定資料~ ^_^
AMAT 發表於 2020-1-5 00:40:29 | 顯示全部樓層
yu254445 發表於 2020-1-3 08:32
尋晚部r2 mid試左4.5t,換曬前中後三隻金屬托
中間四口螺絲上曬粒bearing就頂得實無虛位
另外中柱位拆埋等 ...

中間BEARING唔駛上四粒,上兩粒就夠。

佢主要係因為個中座設計粒啤鈴會走,所以一定要至少上兩粒。

如果你自己個人夠膽,可以買MTS果個中座(其實都係SNRC出,SNRC有賣),再削低佢嚟用,咁就四粒螺絲都唔駛上,咁就更加扭。
yu254445 發表於 2020-1-9 15:25:57 | 顯示全部樓層
綜合左起他師兄意見。。為左解決大減座鎖死2樓板影響扭動性問題。。。決定改中座同升高2樓板試試!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

kkleetakching 發表於 2020-1-17 00:27:01 來自手機 | 顯示全部樓層
即中間4粒縲絲 上對角兩粒比較好?
AMAT 發表於 2020-1-17 00:43:00 | 顯示全部樓層
kkleetakching 發表於 2020-1-17 00:27
即中間4粒縲絲 上對角兩粒比較好?

點會上對角兩粒呀?
kkleetakching 發表於 2020-1-17 11:18:35 來自手機 | 顯示全部樓層
所以問問 新手
 樓主| masterlai 發表於 2020-1-17 17:26:36 | 顯示全部樓層

不建議上對角兩顆螺絲  
這會造成左右兩側的扭動效果不同(除非特殊狀況....例如某些場地右彎多大灣  左彎多小彎之類的...)
可上前端兩顆或後端兩顆   
上後端  車頭反應會比較快  
上前端  整體的穩定性會比較好  
四顆全上  會有很明顯的UNDERSTEER
不是不能跑  但是你的剎車點要提前
否則會把彎吃得太深,增加彎道中的滯留時間...

kkleetakching 發表於 2020-1-17 21:22:37 來自手機 | 顯示全部樓層
感謝,我還未開始試車。雖然這部車是平價,但出其比我感覺性格比高,要是競賽就差點,但一般來說 個人覺得比起3R 優勝,但車既數據同廣泛關注性就比較少了。
AMAT 發表於 2020-1-17 22:10:33 | 顯示全部樓層
kkleetakching 發表於 2020-1-17 21:22
感謝,我還未開始試車。雖然這部車是平價,但出其比我感覺性格比高,要是競賽就差點,但一般來說 個人覺得 ...

有人用呢架車嚟鬥ONETEN,入A組。
唔好睇少呢架車。
AMAT 發表於 2020-1-17 22:11:33 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-1-17 17:26
不建議上對角兩顆螺絲  
這會造成左右兩側的扭動效果不同(除非特殊狀況....例如某些場地右彎多大灣  左彎 ...

上前端比較推介

kkleetakching 發表於 2020-1-20 19:46:07 來自手機 | 顯示全部樓層
新手問 bearing 同墊片點裝。
kkleetakching 發表於 2020-1-20 19:46:52 來自手機 | 顯示全部樓層
有沒圖睇下 感謝
AMAT 發表於 2020-1-20 21:53:26 | 顯示全部樓層
kkleetakching 發表於 2020-1-22 15:20:56 來自手機 | 顯示全部樓層
昨天在街試了車,中置的确加速力會慢一點,但線性好好 ,感覺部車加油沒甘chok. 的确岩我這些新手或中級玩家,至於去到競賽級別就會反應差點,不可以話差來形容係車手們追求既圈速吧。
AMAT 發表於 2020-1-22 22:18:16 | 顯示全部樓層
kkleetakching 發表於 2020-1-22 15:20
昨天在街試了車,中置的确加速力會慢一點,但線性好好 ,感覺部車加油沒甘chok. 的确岩我這些新手或中級玩 ...

用中置,車手會係電變,摩打同齒比等做改變嚟令架車再快。另外入灣節奏亦會改變。

只要適應返,其實中置係可以快過後置。尤其係佢因為令到尾呔個耗損減慢,冇咁快OVERHEAT,其實尾圈分分鐘仲快。

中置只係一上手感覺令新手都玩到可以好有滿足感,但不等如必然就慢。
evo2005 發表於 2020-2-23 18:19:39 | 顯示全部樓層
請問有冇人試過張二樓板前後掉轉裝?
kamwai 發表於 2020-2-23 20:56:41 來自手機 | 顯示全部樓層
想問下套中置kit內喱两件碳纖裝係邊?有乜用?
AMAT 發表於 2020-2-23 22:14:01 | 顯示全部樓層
kamwai 發表於 2020-2-23 20:56
想問下套中置kit內喱两件碳纖裝係邊?有乜用?

https://www.facebook.com/H2RDRC/photos/pcb.632759667565243/632759520898591/?type=3&theater

控制車尾硬度同扭動。
用法同H2RD 420套中置KIT果塊一樣。