RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: masterlai
收起左側

TRF414

樓主| masterlai 發表於 2019-12-24 09:48:49 | 顯示全部樓層

蠻納悶...
一般來說  以田宮的分階   R版定位是比PRO版高階的  
不過TA04在PRO版用了玻纖底盤   R版反而是普通的膠底?

death0 發表於 2019-12-24 09:58:16 | 顯示全部樓層
只有一架TA04S既冇米人入黎葡萄下
ivan仔 發表於 2019-12-24 10:10:04 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2019-12-24 09:48
蠻納悶...
一般來說  以田宮的分階   R版定位是比PRO版高階的  
不過TA04在PRO版用了玻纖底盤   R版反而 ...

TA04 Pro 玻纖底板

舊C座
全車膠件(沒炭)

TA04R
炭2樓板
加炭膠底盤(前期R 底盤沒開電池低重心位, 後期有)
膠件有部份跟加炭件
尾波箱係兩件膠合併的, R版中央會有條小柱做加強,
大減牙金屬座係舊款

TA04 TRF
SSG 板全車
有加硬炭件
同R版一樣(尾波箱係兩件膠合併的, R版中央會有條小柱做加強,)
大減牙金屬座係新款
頭ROLL BAR係新款同TRF414MWC一樣, 不過裝的方向唔同

ivan仔 發表於 2019-12-24 10:13:24 | 顯示全部樓層
當年最鍾意係TRF414MWC, 所以一直想砌一架全車藍件的TRF414MWC 加SSG板 加新款偷輕波箱
ivan仔 發表於 2019-12-24 10:15:48 | 顯示全部樓層
death0 發表於 2019-12-24 09:58
只有一架TA04S既冇米人入黎葡萄下

TA04S 都可以改到變R
 樓主| masterlai 發表於 2019-12-24 10:38:44 | 顯示全部樓層
說到TA04...短軸距TA04SS記得只出過兩台,
分別是AUDI TT和TOYOTA MR-S
有架58300(百位數紀念型號)的TA04SS  AUDI TT DTM雙車殼
現時點本套件也已經非常稀有,蠻值得收
ivan仔 發表於 2019-12-24 10:48:28 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2019-12-24 10:38
說到TA04...短軸距TA04SS記得只出過兩台,
分別是AUDI TT和TOYOTA MR-S
有架58300(百位數紀念型號)的TA04SS ...

車殼就唔收藏了, 我只有一隻 360車殼(仿炭)
 樓主| masterlai 發表於 2019-12-24 11:23:08 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2019-12-24 10:48
車殼就唔收藏了, 我只有一隻 360車殼(仿炭)

對了  這種構型的車  最早是專為分置式鎳氫開發的,後期有電池托架的版本也是為了長條6CELL NI-MH設計
若採用新世代的方電  上端是否會磨前皮帶?

ivan仔 發表於 2019-12-24 11:37:31 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2019-12-24 11:23
對了  這種構型的車  最早是專為分置式鎳氫開發的,後期有電池托架的版本也是為了長條6CELL NI-MH設計
若 ...

用薄電同要改做底盤電池位
車仔明 發表於 2019-12-26 14:36:56 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2019-12-24 10:10
TA04 Pro 用玻纖底板

舊C座

師兄TA04這類懷舊車, 市場上仲有無零件? 例如差速器 , 萬向.....
 樓主| masterlai 發表於 2019-12-26 16:05:21 | 顯示全部樓層
車仔明 發表於 2019-12-26 14:36
師兄TA04這類懷舊車, 市場上仲有無零件? 例如差速器 , 萬向.....

TRF414系列難找  
但TA04的話...日本YAHOO  日本樂天上還多的像山一樣....
常壞的大齒  皮帶  前後擺臂  轉向座  後輪座  都還有。
ivan仔 發表於 2020-3-6 11:05:47 | 顯示全部樓層
車仔明 發表於 2019-12-26 14:36

萬向 同TT01/02共用, 脾就睇下搵唔搵到, 搵唔到就改現在出而賣到的, 不過萬向都要一起改, 套脾我都有幾套係道
loman 發表於 2020-3-8 12:51:49 來自手機 | 顯示全部樓層
請問有TAMIYA 字樣的roll bar托是option還是跟車有的?因我忘記了
ivan仔 發表於 2020-3-8 16:56:17 | 顯示全部樓層
loman 發表於 2020-3-8 12:51
請問有TAMIYA 字樣的roll bar托是option還是跟車有的?因我忘記了

跟車的,不過D字係自己貼上去,本身沒字
ivan仔 發表於 2020-3-8 16:58:30 | 顯示全部樓層
loman 發表於 2020-3-8 12:51

tamiya ta04r tuned 及 TA04 TRF跟SSG板 頭rill bar板
如果買OP係炭板
samchung90 發表於 2020-3-9 08:23:57 | 顯示全部樓層
小弟好奇想問下各師兄, 金屬調車輪其實有咩用, 點樣用? 謝謝.
ivan仔 發表於 2020-3-9 14:35:17 | 顯示全部樓層
samchung90 發表於 2020-3-9 08:23
小弟好奇想問下各師兄, 金屬調車輪其實有咩用, 點樣用? 謝謝.

http://www.thercnetwork.com/rc-cars/rc-beginner-series-adjusting-camber/
 樓主| masterlai 發表於 2020-12-2 16:51:03 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2020-3-9 14:35
https://www.thercnetwork.com/rc-cars/rc-beginner-series-adjusting-camber/

調車輪的最大功能並不是如影片中拿來量CAMBER  
這個用調車台可以調整得更精準(還可調TOE)
調車輪主要是作為車輛調整收尾後的整體平衡
以工具將前後輪撐高,觀察哪一邊輪胎先離地,並調整對角處的PRE-LOAD
(EX. 撐後輪時發現右後輪先離地,調整左前輪)
因輪胎胎皮有大量公差,所以才必須使用調車輪將誤差收斂。