RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13891|回復: 29
收起左側

[新產品資訊] INFINITY新車

樓主| AMAT 發表於 2020-1-10 10:42:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

大家開始由中置PULLEY,改成PULLEY稍向後,但摩打放返原位嘅方式嚟行。

前後皮帶長有好處,但就失去咗尾嘅爆炸力。宜家咁改法,摩打重心不變,但將尾皮帶動力稍作柔化。
嘅有重心好處,又有爆發力。

https://www.facebook.com/cminf2015/photos/a.381483342026205/1446803475494181/?type=3&theater
wankalok 發表於 2020-1-10 14:14:23 來自手機 | 顯示全部樓層
似Destiny 嘅概念!
sean2013 發表於 2020-1-11 16:08:05 | 顯示全部樓層
千篇一律
speedo 發表於 2020-1-12 11:45:45 來自手機 | 顯示全部樓層
AMAT兄,這新車設計是不是摩打連中齒座一同向前移了一點?謝
 樓主| AMAT 發表於 2020-1-12 15:35:06 | 顯示全部樓層
speedo 發表於 2020-1-12 11:45
AMAT兄,這新車設計是不是摩打連中齒座一同向前移了一點?謝

個設計應該係中置設計,但就再移返後,將摩打ALIGN返去個電池尾位。

呢個設計可以令到尾皮帶唔會過短,做成比油過速,後呔OVERHEAT太快,但又可以好似中置咁,有柔化比油效果。

其實呢個設計理論上會好過中置。不過就唔會前後皮帶一樣。
speedo 發表於 2020-1-12 16:51:59 來自手機 | 顯示全部樓層
多謝AMAT兄指教
 樓主| AMAT 發表於 2020-1-27 16:07:32 | 顯示全部樓層

https://www.facebook.com/jillesgroskampInfinity/photos/pcb.1413825405450658/1413825118784020/?type=3&av=1694110984158571&eav=AfZHO-JVxJ8bs3qzlNmzbBPgnw1LZKAPElBBufDhFDuX2Xk2ZRxrpIKz7TvSA0Lggzusu05bMEbU5nh7OzeRz1rC&theater

除咗個PULLEY位置同呢排主流放中間唔同,臂亦都改咗,唔同ARC。
另外臂碼應該係介乎於一件臂碼同XRAY舊果種臂碼混合,可以用加墊片改個長度嚟改TOE IN/OUT,但佢又唔係裝落個波箱,係裝落一間臂碼到。

dttmtong 發表於 2020-1-27 19:05:04 來自手機 | 顯示全部樓層
了無新意,都係四個碌,應該加對翼
貴姓黃生 發表於 2020-2-19 08:32:46 | 顯示全部樓層
今日出部摩打大齒推前D,聽日又出部推後D
wankalok 發表於 2020-2-19 09:12:47 來自手機 | 顯示全部樓層
競賽級的遙控車,往往就是微調,甚至設計的不同,可帶出很大的分別
 樓主| AMAT 發表於 2020-2-19 12:17:17 | 顯示全部樓層
其實一架車設計,好關係到設計果個人同賣嘅市場。

中置其實係最啱大多數人,無論係中置PULLEY或中置摩打,因為易走,灣好,對一般人嚟講係好好揸。

但去到更高級嘅車手,可能就真係要睇每個人手勢,有啲人鍾意摩打後啲,有人鍾意前啲,有人鍾意尾皮帶長啲。
因為有啲人灣操控快,有啲人鍾意直路等等.......

唔同人其實有唔同結果。

一間車廠嘅廠車手係啲咩類型車手多,自然出嚟架車設計會有啲分別。

不過我個人暫時咁講,唔計INFINITY同HB架車未出,淨係XRAY中置同BD10中置,揸出嚟都好唔同,BD10係好走好多。但唔係兩架都係中置咩?唔係一樣咩?就係唔一樣。
cc4321 發表於 2020-2-24 08:40:43 | 顯示全部樓層

依家講到中置PULLY中置摩打咁好, 一開始唔做? 中置好難設計咩?
dttmtong 發表於 2020-2-24 10:02:02 來自手機 | 顯示全部樓層
以前電丶motor丶電變同現在一樣?覺得廠家呃你錢咪去買架二手中置都係仟零蚊,玩完覺得無分別咪放返出去當拎個體驗
 樓主| AMAT 發表於 2020-2-24 13:45:58 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2020-2-24 08:40
依家講到中置PULLY中置摩打咁好, 一開始唔做? 中置好難設計咩?

十幾年前係無刷摩打嗎?十幾年前大家用鋰電嗎?
仲有十幾年前大家係用LOW PROFILE SERVO嗎?

一架車設計唔係話,啊,咁設計就咁設計,係因應住時勢,當時科技發展而改變。

最簡單嘅問題,十幾年前嘅NIMH電重量,同宜家重量相差幾遠,你如果用返十幾年前啲NIMH電放落去宜家啲中置,分分鐘左右灣添。
另外以前啲有刷,同今日啲冇刷比,速度,扭力等等都唔同晒。以前啲摩打未必去到一個大扭力到令架車會打滑唔夠TRACTION,宜家已經會。

田宮出過中置O架,TA05,但點解最後改?係因為當時電池重,而摩打左右兩邊平均唔夠好,結果架車太推,灣唔夠快。
但要記得果時仲係講緊用頭單,唔係宜家用頭直濕。

仲有,十幾年前仲係用緊車架設計係講求硬,宜家係講求扭,又係成個要求唔同晒。

你試下用返十幾年前啲車啦,宜家行推到喊。

時代唔同,科技唔同,如果唔理解當中發展問題,純粹係話以前唔做。
十年前有鋰電啦,唔用20A充?點解宜家要可以用20A充呀?
十年前有無刷啦,點解宜家啲電變有TURBO以前冇?你試下用十年前啲無刷摩打嚟行TURBO睇下燒唔燒啦。

咁不如話宜家手提電話咁方便咁好,點解幾廿年前唔做?

cc4321 發表於 2020-2-26 07:53:25 | 顯示全部樓層
只係問下點解唔一早有咁設計啫, 反應大到好似要殺你全家, 唔明問下交流下先係良性發展, 一味自以為自己識你唔識就收聲喇, 唔怪得咁小人上黎
loman 發表於 2020-2-26 13:35:44 | 顯示全部樓層

Hi cc4321師兄, 其實中置廿年前都已經有, 例如OVA

網絡圖片

網絡圖片
gos 發表於 2020-2-26 15:18:14 來自手機 | 顯示全部樓層
上世紀90年代都有ta05咪又係中置後來前面改成水平油壓, 都唔係新鮮設計
 樓主| AMAT 發表於 2020-2-27 00:30:36 來自手機 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2020-2-26 07:53
只係問下點解唔一早有咁設計啫, 反應大到好似要殺你全家, 唔明問下交流下先係良性發展, 一味自以為自己識你 ...

解釋得咁詳細叫大反應,咁我下次見到閣下貼文我會直行直過當冇睇過。
 樓主| AMAT 發表於 2020-2-27 00:31:32 來自手機 | 顯示全部樓層
loman 發表於 2020-2-26 13:35
Hi cc4321師兄, 其實中置廿年前都已經有, 例如OVA

其實一直都有,大家一直都搵緊當時配套最快方案。
rk2 發表於 2020-2-27 08:58:48 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-2-27 00:31
其實一直都有,大家一直都搵緊當時配套最快方案。

哈哈,連 buggy 當年都有中置。