RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8708|回復: 16
收起左側

[玩家分享] 更新XQ1S

樓主| AMAT 發表於 2020-2-29 13:14:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
終於有新底板可以幫架XQ1S換。
之前曾換過YR果塊,佢係XQ1S同XQ1共用,但係問題過軟,加埋波箱軟,結果就係……

宜家H2RD呢塊料硬返啲,又繼續XQ1同XQ1S共用,可以繼續用佢個XQ1一體摩打座,至少冇以前咁樣過扭。

之後又可以攞返嚟得閒玩blinky用先~
 樓主| AMAT 發表於 2020-2-29 13:15:20 | 顯示全部樓層
架XQ1S換完H2RD底,順手換埋新硬臂。但換臂要換埋尾杯C hub仲有杯pin,宜家剩返堆臂同一堆尾杯同c hub。
新臂加硬又有3mm pin,以田宮新臂經驗,應該會反應更加好。

換下換下又變新車。

andyleung_2003 發表於 2020-4-12 19:50:27 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-2-29 13:15
架XQ1S換完H2RD底,順手換埋新硬臂。但換臂要換埋尾杯C hub仲有杯pin,宜家剩返堆臂同一堆尾杯同c hub。新 ...

我想問下樓主,xpress D 牙差,同避震易唔易漏油
本人正在考慮出部yokomo BD10 定 Xpress XQ10好?

樓主| AMAT 發表於 2020-4-12 23:48:39 | 顯示全部樓層
andyleung_2003 發表於 2020-4-12 19:50
我想問下樓主,xpress D 牙差,同避震易唔易漏油
本人正在考慮出部yokomo BD10 定 Xpress XQ10好?

如果你認真問我,我一定係答你,一定係買BD10,唔駛諗,好走,多數據參考,唔駛煩。
牙差避震XPRESS都冇問題。但真係好走計,BD10一定係近排最好走嘅一架。
andyleung_2003 發表於 2020-4-13 00:37:17 | 顯示全部樓層
我都覺得yokomo應該會好跑d
但yokomo好似冇以前咁多地方有得買零件
 樓主| AMAT 發表於 2020-4-13 15:07:44 | 顯示全部樓層
andyleung_2003 發表於 2020-4-13 00:37
我都覺得yokomo應該會好跑d
但yokomo好似冇以前咁多地方有得買零件

只要唔係同偉高買,其實仲有好多地方買。

上淘寶係其一,分分鐘齊過香港,我都係淘寶買定晒。
另一個就係去搵返偉X前經理呀JIMMY SO買,佢係FACEBOOK有個JIM KEE STORE,你可以搵佢訂。
另外如果係PYC玩開,亦都可以搵方景又或者係JACKIE SHUM。

tc3driver 發表於 2020-4-13 19:36:42 來自手機 | 顯示全部樓層
Yokomo車有樣嘢不及Xpress, 就是Yokomo手腳有分左右, 而Xpress是左右共用
andyleung_2003 發表於 2020-4-13 23:12:26 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2020-4-13 19:36
Yokomo車有樣嘢不及Xpress, 就是Yokomo手腳有分左右, 而Xpress是左右共用

下,真係你唔講,真係唔知
車唔係左右一樣咩?
tc3driver 發表於 2020-4-14 09:59:18 | 顯示全部樓層
andyleung_2003 發表於 2020-4-13 23:12
下,真係你唔講,真係唔知
車唔係左右一樣咩?

Yokomo有分左前臂/右前臂, 左後/右後(XrayT4 20都分), 如果你成日撞斷右邊,咁你就剩返成堆左邊,呢個分左右嘅設計係大倒退,好浪費又不環保,以前BD7, BD8年代係無分左右。
andyleung_2003 發表於 2020-4-14 21:07:12 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2020-4-14 09:59
Yokomo有分左前臂/右前臂, 左後/右後(XrayT4 20都分), 如果你成日撞斷右邊,咁你就剩返成堆左邊,呢個分 ...

反轉裝唔到?
tc3driver 發表於 2020-4-15 14:52:09 | 顯示全部樓層

左右臂的模具根本不同
pecky38 發表於 2020-4-15 15:22:25 | 顯示全部樓層

主要因為要CG低處未算低,搞到要係條臂偷位被開油壓彈簧底坐,後臂又要像前臂係外pin之下做強化!(純個人意見)其實如果唔係去比賽,可以自己做少少改裝,就一就啲位,後臂唔要強化,係可以反轉黎裝的。可以去 Yokomo 網站下載 manual 看看就知詳情。
 樓主| AMAT 發表於 2020-4-15 16:36:57 | 顯示全部樓層
斷臂,睇咩摩打啦,一般嚟講其實好少斷臂,斷轉向杯就大把。

至於臂可以左右掉轉用係咪一個好處呢?我又唔係好覺。

我玩架BD10行13.5 TURBO,暫時嚟講,未爛過一隻臂。(TOUCHWOOD)
tc3driver 發表於 2020-4-19 09:32:31 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-4-15 16:36
斷臂,睇咩摩打啦,一般嚟講其實好少斷臂,斷轉向杯就大把。

至於臂可以左右掉轉用係咪一個好處呢?我又唔 ...

技術好,又幸運無乜點撞,當然無影響,但對技術一般的普通人來講,或鬥車途中有意外,搖臂可左右掉轉就好重要,咁啱被人炒斷右邊,但發現沒有右邊parts, 得返左邊,咁就真係激死。
 樓主| AMAT 發表於 2020-4-19 18:02:09 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2020-4-19 09:32
技術好,又幸運無乜點撞,當然無影響,但對技術一般的普通人來講,或鬥車途中有意外,搖臂可左右掉轉就好 ...

我玩一架車,通常都會臂兩至三包臂係到備用。
唔會就咁一架車連件都唔備。
civicwong 發表於 2020-5-18 19:14:32 | 顯示全部樓層
我XM喺JV行未夠一個圈就俾啲師兄喺直路尾外彎怒射..........後臂斷晒, 所以換咗硬臂, 但C座無換
 樓主| AMAT 發表於 2020-5-18 22:48:34 | 顯示全部樓層
civicwong 發表於 2020-5-18 19:14
我XM喺JV行未夠一個圈就俾啲師兄喺直路尾外彎怒射..........後臂斷晒, 所以換咗硬臂, 但C座無換 ...

JV玩M車就要小心喇。